Zenés színház

James Levine újra a pódiumon

2006.06.22. 00:00
Ajánlom
A Bostoni Szimfonikusok karmestere, James Levine márciusi balesete óta először áll színpadra július 7-én a Tanglewood Zenei Fesztivál nyitóhangversenyén.

A 62 éves amerikai művész, aki 1976 óta a Metropolitan Opera zenei igazgatója is egyben, vállsérülése miatt kénytelen volt lemondani szezonvégi szerepléseit, valamint japán turnéját a társulattal.

Levine munkáját dicséri, hogy úgy tartják, a Met az ő vezetése alatt érte el aranykorát. A nagy múltú előadások felújítása mellett számos zeneszerző, többek közt Mozart, Verdi, Schoenberg, Stravinsky, Weill, Berg, Gershwin, Rossini és Corigliano műveinek tartotta házi bemutatóját. 1977-ben az amerikai közszolgálati televízióban „A Metropolitan Opera bemutatja” címmel indított sorozatot, 1980-ban az intézmény fiatal művészeknek szóló képzési programját kezdte el, számos előadóestet, koncertturnét szervezett és vezényelt, és a Metropolitan kamarazenekarát is dirigálja.

A szeptemberben induló operaszezonban számos bemutatóra készül: Gluck Orfeusza és Rossini Sevillai borbélya mellett egy világpremierre is sor kerül: Tan Dun Az első császár című operáját Placido Domingo főszereplésével állítja színpadra. A Csin Si Huang-ti udvarában játszódó történet Kína egyesítőjéről, a Nagy Fal építőjéről szól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.