Zenés színház

Játék a vágyakkal és a valósággal – kisfilm készült a szegedi Chicago próbafolyamatáról

2022.08.31. 13:35
Ajánlom
Augusztus 12-én mutatta be a Szegedi Szabadtéri Játékok a musicaltörténet egyik legsikeresebb darabját, a Chicagót. Béres Attila rendezésének próbafolyamatát az RTL Klub is végigkövette, Fehér István szerkesztő-riporter pedig 30 perces werkfilmet forgatott belőle.

Az előadás bemutatóját augusztus 12-én, közel 4000 ember előtt tartották a Dóm téren, és bár az elmúlt 91 évben számos musical „indult” a Szegedi Szabadtéri Játékokról, a Chicago nem tartozott ezek közé. A darab hírneve egyszerre volt előny és hátrány a színpadra állításnál, hiszen a nézők az átlagosnál nagyobb elvárásokkal érkeztek.

„A legmagasabb minőségre való törekvés is hozzátartozik a Szegedi Szabadtéri Játékokhoz”

– mondta el az előadás kapcsán Barnák László, a Szabadtérit üzemeltető Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.

299356294_5655470244464579_4125629617023782567_n-101804.jpg

Jelenet a Chicagóból (Fotó/Forrás: Szabó Luca, Frank Yvette / Szegedi Szabadtéri Játékok)

Béres Attila rendezőként azon dolgozott, hogy a 20. század Chicagójában játszódó történet aktualitását megragadja, ehhez új fordítás és szövegkönyv is készült. A produkció Lakatos Márk jelenetével nyit, aki konferansziéként végigkíséri az előadást.

„Szerettem volna egy olyan embert, aki abból a világból jön, amiről ez a darab szól” – mondta a rendező arra a kérdésre, hogy miért éppen Lakatos Márkot választotta a szerepre.

„Ő magával hoz egy olyan világot – önazonosan –, amely világ ellen kicsit tüntet ez az előadás, vagy annak hibáiról próbál mesélni”

– tette hozzá Béres. Az előadás három főszereplőjéről, a Velmát játszó Ónodi Eszterről, a Roxie-t alakító Czakó Juliannáról és Nagy Ervin Billy Flynnjéről is úgy vélekedik, hogy kitűnő választásnak bizonyultak.

Bár a Chicago szereplőgárdájának nagy részét prózai színészek alkotják, népszerű musicalénekesek is színpadra léptek Szegeden. Janza Kata Morton mamaként debütált, ami nagy kihívást és egyben életre szóló élményt jelentett neki, ugyanis korábban kevés táncos musicalben volt alkalma játszani.

„Mindig a drámai hősnő voltam”

– mesélte Janza, aki azt is elárulta, hogy a szerepre készülve még egy igazi börtönőrt is felkeresett.

298800844_5655469977797939_53673932842965176_n-101805.jpg

Janza Kata és Raj Martin a Chicagóban (Fotó/Forrás: Szabó Luca, Frank Yvette / Szegedi Szabadtéri Játékok)

Bár a rendezés elsősorban arra fókuszál, hogy a reménytelenségben a szereplők milyen kitörési utakat keresnek, valamint mekkora hatalma van a médiának, a revüszámok és a táncbetétek is nagy szerepet kaptak.

Barta Dóra koreográfus a táncok során azt az egyensúlyt igyekezett megtalálni, mely során a néző ráismer a népszerű musical világára, mégis új réteget kap a történet. A klasszikus mozdulatokat igyekezett kortárs táncszínházi elemekkel ötvözni, és már az első számnál arra törekedett, hogy a színpadra álmodott világ beszippantsa a nézőt. Hozzátette:

„Az All that jazz nagyon ikonikus zeneileg és formailag, és megteremteni egy új világát mindenképpen feladat volt.”

Az összképhez hozzátartoznak a jelmezek és a Szegedi Dóm lábánál felépített díszlet is, melynek felállításában 30 ember segédkezett. Kálmán Eszter díszlettervező régi vágya volt maivá tenni a Chicagót, a munka során pedig elsősorban az érdekelte, hogy a darab mitől fog a ma nézőjéhez szólni. „A szürkeség és a panelrengeteg erre alkalmas lehet” – vallotta, koncepciója pedig egybecsengett Béres Attila elgondolásával.

299152402_5655470317797905_6706391040195038771_n-101804.jpg

Jelenet a Chicagóból (Fotó/Forrás: Szabó Luca, Frank Yvette / Szegedi Szabadtéri Játékok)

Papp Janó jelmeztervező inkább a revü- és a börtönvilág kontrasztját próbálta megragadni, előbbi esetében melegebb, míg utóbbinál rideg, hideg tónusokat használva. A rabruhák esetében fontos szempontnak tartotta, hogy rá lehessen ismerni a klasszikus magyar börtönviseletre is, illetve a végén megjelenő szivárványruha az elfogadást is szimbolizálja.

Az előadáshoz összesen mintegy 260 szett készült, Lakatos Márk egyik uszálya pedig három méter hosszan terült szét a stylist mögött.

A ruhadarab elkészítéséhez másfél hétre volt szükség.

Nem Lakatos az egyetlen médiaszemélyiség, aki feltűnt az előadásban, a neves televíziós bemondók, Szellő István és Erős Antónia is megjelentek a képernyőn.

A főpróbahét a megszokottnál nagyobb izgalomban telt. Ónodi Eszter ugyanis pár nappal a premier előtt megbetegedett, ez pedig kérdésessé tette a színpadra lépését. Végül csodálatos élményként élte meg, hogy a nehézségek ellenére összeállt a darab, és nagy sikerrel ment le az előadás.

A werkfilm itt tekinthető meg:

Fejléckép: Nagy Ervin a szegedi Chicagóban (fotó: Szabó Luca, Frank Yvette / Szegedi Szabadtéri Játékok)

Eső után népharag – forrongó indulatok a szegedi és esztergomi szabadtérin

Kapcsolódó

Eső után népharag – forrongó indulatok a szegedi és esztergomi szabadtérin

Az időjárás-előrejelzés jelentős mennyiségű csapadékot jósolt augusztus 20-ra, ezért a szabadtéri események szervezői országszerte számos programot lemondtak, többek között a fővárosi légiparádét és a tűzijátékot. A Szegedi Szabadtéri Játékok is a halasztás mellett döntött, míg az Esztergomi Várszínház egy félbeszakadt előadás után az esőnapot mondta le.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.