Zenés színház

Játszótárs mindenek felett – Wunderlich József a Kult50-ben

2020.10.16. 15:45
Ajánlom
Érzékeny színpadi jelenléte és nagyfokú technikai tudása révén mindössze néhány év alatt meghatározó tagjává vált Wunderlich József a Vígszínház társulatának, ahol a nagyoktól tanulhat, a korosztályába tartozókkal pedig kísérletezve dolgozhat együtt, ami örömmel tölti el.

Kult50 kategória: Zenés színház

Védnök: Gubik Petra

Elismert teljesítmény: A nagy Gatsby-ben nyújtott alakítás

Első próbálkozásra felvették Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol Novák Eszter és Selmeczi György zenés színművész osztályában végzett 2013-ban. Pályája Pécsett indult, a város nemzeti színházában a zenés és prózai produkciókban egyaránt megcsillanthatta tudását.

2015-ben szerződött a Vígszínházhoz, amelynek azóta is tagja.

A színészi hivatás egyik nagy ajándékának azt tartja, hogy mindig újabb játszótársakkal találkozhat: „Színpadra lépni, történetet mesélni elsősorban gondolati-tartalmi kérdés, és ebben számomra az együtt gondolkodás a legfontosabb; az, hogy a próbafolyamat alatt közös asszociációk mentén eljussunk egy izgalmas végeredményig.”

Wunderlich József

Wunderlich József (Fotó/Forrás: Tokár Tamás / FHB Bank)

Horváth Csaba és ifj. Vidnyánszky Attila is benne látta meg rendezésük címszereplőjét 2019-ben. Előbbi munkájában az örök kívülálló művészt, Baalt formálja meg a 20. század teoretikusa, Bertolt Brecht költői darabjában. Egy kivételes színpadi alak, egy kivételes színész előadásában. Ezt követte tavaly szeptemberben A nagy Gatsby, Scott Fitzgerald kultikus regénye, amelynek címszerepét gyakorlatilag rászabták a Vígszínház alkotói, Kovács Adrián, Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila. A titokzatos múltú aranyifjú szerepe kapcsán a színművész így fogalmazott: „Fontosnak tartottuk, hogy Gatsby ne abszolút hős, Tom Buchanan pedig ne tisztán negatív figura legyen. Úgy kellett alakítanom a karaktert, hogy ne legyen mindig szimpatikus. Gatsby gyakran gőgös, nagyképű, pózőr. Hogy a középszerűség elől menekül, vagy a saját élete, a saját sorsa elől, ez jó kérdés. Ezt én sem válaszoltam meg, és remélem, a nézőkben is kérdés marad.”

Nagyfokú átélőképességének és kiváló hangi adottságainak köszönhetően

színpadi megnyilvánulásai a zenés produkciók emlékezetes részei,

de prózai előadásokban is hasznát veszi ezen képességeinek. Az Eszenyi Enikő rendezésében futó A diktátor Schultz hadnagyaként maradandó perceket szerez; ahogy a kritika írja:

„Ő lenne az idealista forradalmár, aki a diktátorban csalódva a nép nevében a néppel összeesküszik ellene, bár pont a népet egy kicsit zavarba hozza ez a fordulat. A romantikus pátoszt sokban rombolja, hogy hadnagyunk mások életét könnyen írná bele a hős mártírok nagykönyvébe, míg magát megőrizné a hálás utókornak, rá még feladat vár. És Wunderlich mutatványa sem marad el: a Lohengrin-betét eléneklése nem megszokott a magyar prózai színpadokon. A rendezés elvitathatatlan erénye, hogy maga mögött kívánja hagyni a realista színjátszást, és ez sikerül is neki.”

nagy_gatsby_osz_ea_domolky_daniel_PRINT_103-113804.jpg

Wunderlich József A nagy Gatsby című előadásban (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

A járvány időszaka előtt szinte képtelenség volt bejutni a nagyfokú érdeklődés miatt A Pál utcai fiúk előadásra, amelyben hálás szerepet, Boka Jánost alakítja. A siker kapcsán mégis visszafogottan nyilatkozik: „A tinik valójában nem értem, hanem a hős Boka Jánosért rajonganak. És az istenítésnek már van egy furcsa, felfoghatatlan és befogadhatatlan része, még akkor is, ha egyébként bizsergető és az embernek kenegeti a lelkét, hogy hujjognak, állva tapsolnak, vagy mit tudom én. Rám zúdul, de nem az enyém.”

Decemberben a francia romantikus film, a Szerelmek városa zenés színpadi adaptációjában találkozhatunk majd vele, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Zenés színház hír

A képzelt beteg – Vajda János operájának ősbemutatójára készül az Opera

Az előadás a CAFe Budapest részeként, de annak időtartamán kívül, október 30-án látható először az Eiffel Műhelyházban, Szabó Máté rendezésében.
Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.
Zenés színház kult50

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.