Zenés színház

Játszótárs mindenek felett – Wunderlich József a Kult50-ben

2020.10.16. 15:45
Ajánlom
Érzékeny színpadi jelenléte és nagyfokú technikai tudása révén mindössze néhány év alatt meghatározó tagjává vált Wunderlich József a Vígszínház társulatának, ahol a nagyoktól tanulhat, a korosztályába tartozókkal pedig kísérletezve dolgozhat együtt, ami örömmel tölti el.

Kult50 kategória: Zenés színház

Védnök: Gubik Petra

Elismert teljesítmény: A nagy Gatsby-ben nyújtott alakítás

Első próbálkozásra felvették Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol Novák Eszter és Selmeczi György zenés színművész osztályában végzett 2013-ban. Pályája Pécsett indult, a város nemzeti színházában a zenés és prózai produkciókban egyaránt megcsillanthatta tudását.

2015-ben szerződött a Vígszínházhoz, amelynek azóta is tagja.

A színészi hivatás egyik nagy ajándékának azt tartja, hogy mindig újabb játszótársakkal találkozhat: „Színpadra lépni, történetet mesélni elsősorban gondolati-tartalmi kérdés, és ebben számomra az együtt gondolkodás a legfontosabb; az, hogy a próbafolyamat alatt közös asszociációk mentén eljussunk egy izgalmas végeredményig.”

Wunderlich József

Wunderlich József (Fotó/Forrás: Tokár Tamás / FHB Bank)

Horváth Csaba és ifj. Vidnyánszky Attila is benne látta meg rendezésük címszereplőjét 2019-ben. Előbbi munkájában az örök kívülálló művészt, Baalt formálja meg a 20. század teoretikusa, Bertolt Brecht költői darabjában. Egy kivételes színpadi alak, egy kivételes színész előadásában. Ezt követte tavaly szeptemberben A nagy Gatsby, Scott Fitzgerald kultikus regénye, amelynek címszerepét gyakorlatilag rászabták a Vígszínház alkotói, Kovács Adrián, Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila. A titokzatos múltú aranyifjú szerepe kapcsán a színművész így fogalmazott: „Fontosnak tartottuk, hogy Gatsby ne abszolút hős, Tom Buchanan pedig ne tisztán negatív figura legyen. Úgy kellett alakítanom a karaktert, hogy ne legyen mindig szimpatikus. Gatsby gyakran gőgös, nagyképű, pózőr. Hogy a középszerűség elől menekül, vagy a saját élete, a saját sorsa elől, ez jó kérdés. Ezt én sem válaszoltam meg, és remélem, a nézőkben is kérdés marad.”

Nagyfokú átélőképességének és kiváló hangi adottságainak köszönhetően

színpadi megnyilvánulásai a zenés produkciók emlékezetes részei,

de prózai előadásokban is hasznát veszi ezen képességeinek. Az Eszenyi Enikő rendezésében futó A diktátor Schultz hadnagyaként maradandó perceket szerez; ahogy a kritika írja:

„Ő lenne az idealista forradalmár, aki a diktátorban csalódva a nép nevében a néppel összeesküszik ellene, bár pont a népet egy kicsit zavarba hozza ez a fordulat. A romantikus pátoszt sokban rombolja, hogy hadnagyunk mások életét könnyen írná bele a hős mártírok nagykönyvébe, míg magát megőrizné a hálás utókornak, rá még feladat vár. És Wunderlich mutatványa sem marad el: a Lohengrin-betét eléneklése nem megszokott a magyar prózai színpadokon. A rendezés elvitathatatlan erénye, hogy maga mögött kívánja hagyni a realista színjátszást, és ez sikerül is neki.”

nagy_gatsby_osz_ea_domolky_daniel_PRINT_103-113804.jpg

Wunderlich József A nagy Gatsby című előadásban (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

A járvány időszaka előtt szinte képtelenség volt bejutni a nagyfokú érdeklődés miatt A Pál utcai fiúk előadásra, amelyben hálás szerepet, Boka Jánost alakítja. A siker kapcsán mégis visszafogottan nyilatkozik: „A tinik valójában nem értem, hanem a hős Boka Jánosért rajonganak. És az istenítésnek már van egy furcsa, felfoghatatlan és befogadhatatlan része, még akkor is, ha egyébként bizsergető és az embernek kenegeti a lelkét, hogy hujjognak, állva tapsolnak, vagy mit tudom én. Rám zúdul, de nem az enyém.”

Decemberben a francia romantikus film, a Szerelmek városa zenés színpadi adaptációjában találkozhatunk majd vele, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.