Zenés színház

Jazz-opera Európában kizárólag Szegeden

2013.07.08. 11:53
Ajánlom
Augusztus 9-én és 10-én különleges vendégjáték érkezik a Dóm téri színpadra: Gershwin Porgy és Bess című operája. Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt az előadáson!

Az előadás igazi kuriózum, hiszen hazánkban évtizedekkel ezelőtt lehetett látni utoljára, ide Európában általában véve sem játsszák gyakran. George Gershwin kifejezett kérése ugyanis, hogy az opera karaktereit fekete művészek énekeljék. A Szegedi Szabadtérin eddig egy alkalommal, 1973-ban láthatták a nézők, és akkor sem a szerző akarata szerinti verzióban. Érdekesség még, hogy az amerikai előadásban a Szegedi Szimfonikus Zenekar szólaltatja meg a partitúrát, és a szcenikai megvalósításban is szorosan együttműködik a fesztivál a társulattal - mindezzel a bemutató koprodukciós jellegét erősítve. A darabot több mint ezerszer játszották, 5 földrész 17 országában, több mint másfél millió néző előtt. A Szegedre érkező produkcióban Porgy-t Richard Hobson, Bess-t Angela Owens alakítja.

Amennyiben 2013. július 15-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet az előadáson.

Többen - például Ella Fitzgerald - is feldolgozták a jazz-t imádó közönség körében is népszerű Porgy és Bess opera legismertebb dalát. Melyik ez a dal?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.