Zenés színház

Jégkristály nyár közepén

2022.08.10. 15:55
Ajánlom
Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.

Nem lehet panaszunk, a világ legjelentősebb operaházaiban fellépő nagy énekesek előbb-utóbb Magyarországra is eljutnak. Még ha a legtöbbeknek akadhat is olyan kedvence, aki nem vagy csak nagyon régen fordult meg utoljára hazánkban, évről évre örülhetünk annak, hogy újabb sztárok lépnek fel valamilyen produkcióban vagy koncerten. Persze az az igazi, ha valakit egy teljes szerepben láthatunk, de

sokan kedvelik a gálákat is, mivel ilyenkor a művész több oldaláról tud megmutatkozni,

és egy könnyed, szórakoztató nyáresti koncertnek is megvan a maga varázsa.

Ugyanakkor gála és gála között is jócskán lehet különbség, az egyes számok hossza, nehézsége, a zenekari betétek szerepe is eltérhet. Aida Garifullina koncertjén feltűnően rövidek voltak vokális részek, többségükben egyszerű, de hatásos darabok csendültek fel. Nem így az énekszóló nélküli számok esetében, Pier Giorgio Morandi és a Magyar Állami Operaház Zenekara igazán emlékezetes pillanatokat szerzett nekünk. A sztárgáláknak gyakori hibája, hogy a karmester személyére nem fordítanak elegendő figyelmet, pedig tagadhatatlan, hogy a dirigens semmivel sem kevésbé fontos, mint a szólista, az egész koncert zenei minősége az ő vállán nyugszik. Morandiról eddig is lehetett tudni, hogy nagyszerű muzsikus, hiszen gyakori vendég Budapesten, neki köszönhetően a koncerten a zenekari számok sem csupán átvezetésként, „töltelékként” funkcionáltak. Nem csak üres frázis azt mondani, hogy biztos kézzel vezényelte az előadást, hiszen

ritka az olyan alkalom, mikor a közönség kényelmesen hátradőlhet, mert egyáltalán nem kell aggódnia, minden hang a helyére kerül-e.

A karmester és a zenekar frissen, feszesen, precízen muzsikált, így a jól ismert nyitányok és intermezzók is igazi művészi élményt jelentettek.

AidaGNagyAttila-154541.jpg

Aida Garifullina és Pier Giorgio Morandi karmester (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Aida Garifullina hamar megnyerte a hallgatóságot, ami nem is csoda, egzotikus szépsége, pompás ruhakölteményei és tagadhatatlanul gyönyörű magas hangjai nagyon hatásos jelenséggé teszik. A koncerten elsőként énekelt áriája, a Casta diva igen jól sikerült, hajlékony és rugalmas hangot szólaltatott meg benne. Aztán következett néhány rövidke, népszerű, de nem különösebben bravúros ária, és

egyszer csak az az érzésünk támadt, mintha az egész koncert csak a ragyogó magasságokról szólna, afféle vokális légtornászmutatványként,

ami ugyan nem idegen a gálaműsoroktól, ám ez a hozzáállás sokszor még operakedvelők kritikáját is kiérdemli. Nehéz megmondani, minek köszönhető, hogy az énekesnő produkciói nem voltak minden elemükben magával ragadóak, de ebben gyaníthatóan szerepet játszott az a távolságtartó magatartás, amivel Aida Garifullina színpadra lépett. Hideg profizmus – talán így lehet legjobban körülírni azt a gondosan kimódolt, de az egyéni sajátosságokat és az emberi közvetlenséget nélkülöző előadásmódot, amivel az énekesnő előadta a darabokat.

Akadt a műsoron aztán néhány olyan, kevésbé gyakran felcsendülő darab, amely kifejezetten illett az énekesnő hangjához, karakteréhez. Gerónimo Gimenez A sevillai borbély című zarzuelájából előadott részlet merész figuráiban remekül meg tudta mutatni technikai erényeit, Leoncavallo Mattinata dalában, mely a hivatalos program zárószáma volt, pedig mintha kissé már oldottabban viselkedett volna. Vajon milyen lehet az énekesnő egy teljes szerepben? Talán egy komplett karakter felépítése jobban megmozgatja azokat az érzékeny művészi húrokat, amelyek csak néha szólaltak meg a koncert vége felé a produkcióiban.

AidaGNagyAttila3-154541.jpg

Aida Garifullina, Brickner Szabolcs és Pier Giorgio Morandi karmester (Fotó/Forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Az est folyamán Aida Garifullina partnere Brickner Szabolcs tenorista volt, aki maga is visszafogott személyiség, nemcsak duettjeikben igyekezett a közönség minden figyelmét a sztárszoprán felé terelni, de egyetlen önálló száma, a közvetlenül a nyitány után

a Carmenből előadott Virágária sóvárgása közben is mintegy előkészítette a hallgatóságot egy csodált nő színre lépésére.

A művész egyébként igényesen és korrektül énekelt, a ráadásbeli kis rontása pedig csak hozzájárult ahhoz, hogy valami végül csak átbillenjen, és egy természetesebb, spontánabb, mondjuk ki, emberibb produkciót kapjunk.

A művészet örök dilemmája, vajon az egyetlen tökéletes ideál elérése a cél, vagy fontosabb az egyéni sajátosságokból, adott esetben akár hibákból is összeálló sokszínűség. Hiszen bármilyen szép is a csillogás – legyen szó akár az énekesnő ruháját borító, sziporkázó kövekről, akár a magas hangok varázsos fényéről –, az ember vágyna egy kis melegségre is.

Fejléckép: Aida Garifullina és Pier Giorgio Morandi karmester (fotó/forrás: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Zenés színház hír

Kínában is látható Mundruczó Kornél Lohengrin-rendezése

A Bajor Állami Operaházban bemutatott produkció két este kerül színre a Sanghaji Operában. A darab főszerepeiben neves Wagner-énekesek működnek közre.
Zenés színház ajánló

Októberben folytatódnak a Metropolitan-közvetítések az Urániában

Kilenc opera, klasszikus és kortárs művek is szerepelnek az Metropolitan Opera közvetítései között, amelyek idén is megtekinthetők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.