Zenés színház

Jonas Kaufmann is közleményt adott ki a művészet politikai szerepvállalásáról

2022.03.07. 11:20
Ajánlom
A világhírű tenor Benjamin Britten, Richard Strauss és Viktor Ullmann példáján keresztül ismertette nézeteit, szükséges-e a művészeknek politikai kérdésekben állást foglalniuk.

Napjaink egyik legkeresettebb operaénekese, a német tenor, Jonas Kaufmann is megszólalt az ukrajnai háború kérdésében. Az énekes honlapján tette közzé kétnyelvű állásfoglalását.

A közlemény egymás mellé állít három, a II. világháború alatt bemutatott operát, Benjamin Britten Peter Grimes című művét, a Capricciót Richard Strausstól és Viktor Ullmann-nak a theresienstadti koncentrációs táborban írt darabját, az Atlantis császárát. Az első két mű (amelyek nem reflektálnak koruk politikai eseményeire) bekerült a legnagyobb operaházak alaprepertoárjába, míg a harmadikat, amely a háborús helyzetet meséli újra allegorikusan, jóval ritkábban játsszák.

Ám az énekes szerint ez nem azt jelenti, hogy célravezetőbb a politikai semlegesség, és hogy egy művész élhetne kizárólag a művészetnek

(„Vissi d'arte” – 'A művészetért éltem' – idézi a Tosca híres áriájának kezdősorát).

Az énekes beszámol róla, hogy nagyon megtisztelőnek érezte, mikor tavaly az ENSZ nagykövetének választották, és hogy hisz benne, a nemzetek felett csak egyetlen emberiség létezik (One Humanity a közlemény címe is).

Csak egyetlen Föld létezik, amelyen élhetünk, illetve élnünk kell. Mi értelme tehát harcolnunk egymással, ha egyikünk sem kerülheti el a közös végzetet. Az emberiség célja, hogy elfogadjuk és megértsük, csak akkor lehet jövőnk, ha megfogjuk egymás kezét, és együtt döntünk erről a jövőről.

Kaufmann hozzátette, hogy az ukrajnai háborús helyzet miatt ettől most nagyon távol kerültünk, így nem tudja elégszer hangsúlyozni, semmilyen konfliktust nem oldhatunk meg fegyverrel. Közleményét azzal zárja, hogy a művészek feladata az lehet, hogy hidakat építsenek, és hangsúlyozzák, hogy a közös kultúrának és érdekeknek békés megegyezéshez kell vezetniük.

A közleménnyel kapcsolatban erős kritikát fogalmazott meg az osztrák tenor, Wolfgang Ablinger-Sperrhacke. Nézete szerint Kaufmann több ponton is téved, egyrészt mert politikailag semlegesnek mutatja be a Háborús requiem íróját, Benjamin Brittent, aki forradalmi tettet hajtott végre azzal, hogy a homoszexualitás témáját operaszínpadra vitte. Az énekes természetesen maga is hisz a művészet társadalmi szerepvállalásában, és helyesnek tartja, hogy a jelenlegi orosz vezetés olyan egyértelmű támogatói, mint Valerij Gergijev, nem folytathatják a karrierjüket Nyugat-Európában,

ugyanakkor hibásnak tartja azt a hozzáállást, hogy minden orosz művészt nyílt állásfoglalásra kellene kényszeríteni,

hiszen ez azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszer alatt nem térhetnek vissza hazájukba.

Fejléckép: Jonas Kaufmann (fotó/forrás: Gregor Hohenberg / Sony Classical)

Anna Netrebko lemondta dániai koncertjét és közleményt adott ki

Kapcsolódó

Anna Netrebko lemondta dániai koncertjét és közleményt adott ki

A világhírű szoprán és operaénekes férje, Yusif Eyvazov a dániai Aarhusban lépett volna fel február 25-én este, de az Ukrajna elleni orosz invázió miatt lemondták a fellépést.

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Orosz és ukrán művészek fejtik ki véleményüket azután, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Többen szót emeltek a béke érdekében, és az európai országok vezetőihez fordultak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Zenés színház interjú

A negyedik te magad légy! – Pacsay Attila zeneszerző az Artabanról

Különleges, az érzékszerveinkkel játszó előadásnak ad otthont decemberben az Eiffel Műhelyház: Pacsay Attila zenéjével és Almási-Tóth András szövegével jön létre az új magyar kamarazene-ciklus. Az Artaban című darabról a zeneszerzőt faggattuk.
Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.