Zenés színház

Jonas Kaufmann is közleményt adott ki a művészet politikai szerepvállalásáról

2022.03.07. 11:20
Ajánlom
A világhírű tenor Benjamin Britten, Richard Strauss és Viktor Ullmann példáján keresztül ismertette nézeteit, szükséges-e a művészeknek politikai kérdésekben állást foglalniuk.

Napjaink egyik legkeresettebb operaénekese, a német tenor, Jonas Kaufmann is megszólalt az ukrajnai háború kérdésében. Az énekes honlapján tette közzé kétnyelvű állásfoglalását.

A közlemény egymás mellé állít három, a II. világháború alatt bemutatott operát, Benjamin Britten Peter Grimes című művét, a Capricciót Richard Strausstól és Viktor Ullmann-nak a theresienstadti koncentrációs táborban írt darabját, az Atlantis császárát. Az első két mű (amelyek nem reflektálnak koruk politikai eseményeire) bekerült a legnagyobb operaházak alaprepertoárjába, míg a harmadikat, amely a háborús helyzetet meséli újra allegorikusan, jóval ritkábban játsszák.

Ám az énekes szerint ez nem azt jelenti, hogy célravezetőbb a politikai semlegesség, és hogy egy művész élhetne kizárólag a művészetnek

(„Vissi d'arte” – 'A művészetért éltem' – idézi a Tosca híres áriájának kezdősorát).

Az énekes beszámol róla, hogy nagyon megtisztelőnek érezte, mikor tavaly az ENSZ nagykövetének választották, és hogy hisz benne, a nemzetek felett csak egyetlen emberiség létezik (One Humanity a közlemény címe is).

Csak egyetlen Föld létezik, amelyen élhetünk, illetve élnünk kell. Mi értelme tehát harcolnunk egymással, ha egyikünk sem kerülheti el a közös végzetet. Az emberiség célja, hogy elfogadjuk és megértsük, csak akkor lehet jövőnk, ha megfogjuk egymás kezét, és együtt döntünk erről a jövőről.

Kaufmann hozzátette, hogy az ukrajnai háborús helyzet miatt ettől most nagyon távol kerültünk, így nem tudja elégszer hangsúlyozni, semmilyen konfliktust nem oldhatunk meg fegyverrel. Közleményét azzal zárja, hogy a művészek feladata az lehet, hogy hidakat építsenek, és hangsúlyozzák, hogy a közös kultúrának és érdekeknek békés megegyezéshez kell vezetniük.

A közleménnyel kapcsolatban erős kritikát fogalmazott meg az osztrák tenor, Wolfgang Ablinger-Sperrhacke. Nézete szerint Kaufmann több ponton is téved, egyrészt mert politikailag semlegesnek mutatja be a Háborús requiem íróját, Benjamin Brittent, aki forradalmi tettet hajtott végre azzal, hogy a homoszexualitás témáját operaszínpadra vitte. Az énekes természetesen maga is hisz a művészet társadalmi szerepvállalásában, és helyesnek tartja, hogy a jelenlegi orosz vezetés olyan egyértelmű támogatói, mint Valerij Gergijev, nem folytathatják a karrierjüket Nyugat-Európában,

ugyanakkor hibásnak tartja azt a hozzáállást, hogy minden orosz művészt nyílt állásfoglalásra kellene kényszeríteni,

hiszen ez azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszer alatt nem térhetnek vissza hazájukba.

Fejléckép: Jonas Kaufmann (fotó/forrás: Gregor Hohenberg / Sony Classical)

Anna Netrebko lemondta dániai koncertjét és közleményt adott ki

Kapcsolódó

Anna Netrebko lemondta dániai koncertjét és közleményt adott ki

A világhírű szoprán és operaénekes férje, Yusif Eyvazov a dániai Aarhusban lépett volna fel február 25-én este, de az Ukrajna elleni orosz invázió miatt lemondták a fellépést.

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Hevesen reagált a zenészvilág az ukrán háborúra

Orosz és ukrán művészek fejtik ki véleményüket azután, hogy február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Többen szót emeltek a béke érdekében, és az európai országok vezetőihez fordultak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Plusz

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Zenés színház gyász

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Zenés színház hír

Londonban és Helsinkiben is bemutatják a Madách Színház két film-szín-játékát

Az Ady Endre és Karinthy Frigyes szerelmi életét feldolgozó alkotásokat a külföldi magyar kulturális intézetek támogatásával láthatják a nézők.
Zenés színház interjú

„A kislányom a Winterreiséra aludt el” – beszélgetés Szemenyei Jánossal

Bár a nagyközönség inkább musical-előadásokból ismeri, Szemenyei János a nagy sikerű Winterreise-produkció után újabb klasszikus dalciklust szólaltat meg, Schumann Dichterliebéjét énekli a Danubia Zenekar összművészeti előadásában. A zeneszerzőként is dolgozó művész klasszikus zenei kötődéseiről mesélt.