Zenés színház

Jonas Kaufmann karácsonyi albuma: cuki vagy ciki?

2020.12.26. 09:05
Ajánlom
Ez neki az első. A világ vezető tenorja, Jonas Kaufmann szimfonikus zenekarral, big banddel, mennyei kórussal és éteri hárfával lemezt készített kedvenc karácsonyi slágereiből, sztenderdjeiből, koráljaiból, tradícionális és műdalaiból – mindent rápakolt, mint jó erőben lévő Mikulás a puttonyba.

Mikor dübörgött a lemezipar, az adventi időszak felfelé ívelő grafikonszálat jelentett a lemezeladási statisztikákban. Mióta nem dübörög annyira a lemezipar, és érdemesebb egy-egy számmal előrukkolni a streamingfelületeken és a videomegosztókon, nem sokaknak adatik meg a kiváltság, hogy karácsonyi albumot készítsenek. Jonas Kaufmann-nak viszont igen, miután a Sonynál jelent meg az It’s Christmas című lemeze.

jkchristmas-1606478722-78-102304.jpg

Jonas Kaufmann: It's Christmas (Fotó/Forrás: Sony Classical)

Ha valaki komolyabb, borongósabb alkat, és inkább Winterreise-t pörgetné a lejátszóban, az nyálazzon vissza a diszkográfiában egészen 2014-ig, mert Kaufmann és Helmuth Deutsch felvétele Schubert dalciklusából egészen kiváló (szintén Sony). Aki viszont hajlandó elfeledkezni egy pillanatra a világ nyomorúságáról és az élet nagyjából de facto céltalanságáról, az szégyentelenül dúdolhatja a Winter Wonderlandet a felvétellel együtt.

A rossz nyelvek szerint a karácsonyi album a karrierek lefelé tartó időszakának műfaja, de Jonas Kaufmann hangja még mindig okkal rajongás tárgya sokaknál. És arról se feledkezzünk meg, hogy ez a tenor  harmadik lemeze idén, az előző kettő komolyságát nem lehet megkérdőjelezni: a német dalirodalom legjobbjaiból vett fel Helmut Deutsch-csal, korábban pedig az Otello egyik legjobb felvételében főszerepelt.

Választékból akad bőven a karácsonyi lemezen: 42 (!) track, több mint két órányi zene, a tradicionális daloktól Gruber Csendes éjén át Mariah Carey All I Want For Christmas Is You című elverhetetlen slágeréig terjed a paletta (az utóbbi bigbanddel). Annak, aki nem érzi a túladagolás tüneteit ettől a Luther-korálokkal és Irving Berlin-sztenderddel tarkított összeállítástól, jó étvágyat kívánunk a duplalemezhez, a többieknek a részletekben történő hallgatást javasoljuk.

A franciául és olaszul is éneklő német tenor felé csak egyetlen apró megjegyzést tennénk a Jingle Bells angol szövegéhez. A szöveg úgy szól:

Dashing through the snow / In a one-horse open sleigh;

és nem:

Dashing through the snow / In one whore's open sleigh.

Nem mindegy.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Zenés színház

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Vizuál

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Jazz/World

Oláh Krisztián személyes inspirációiról is mesél legújabb videójában – Klippremier a Fidelión

Oláh Krisztián konkrét hátteret felrajzoló ötletek mellett rengeteg inspirációs forrását és asszociációját is megosztja újonnan indult, Insight című sorozatában. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Szonda Éva

A többszörösen kitüntetett mezzoszopránt, a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagját március 31-én, hatvanöt éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Zenés színház hír

Berlinben is Krasznahorkai-regényen alapuló operát mutatnak be

Meghirdette 2023/24-es évadát a Berlini Állami Opera, az intézmény öt bemutatója között egy magyar vonatkozású kortárs különlegességet is találhatunk.
Zenés színház hír

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Zenés színház hír

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.