Zenés színház

Jonas Kaufmann karácsonyi albuma: cuki vagy ciki?

2020.12.26. 09:05
Ajánlom
Ez neki az első. A világ vezető tenorja, Jonas Kaufmann szimfonikus zenekarral, big banddel, mennyei kórussal és éteri hárfával lemezt készített kedvenc karácsonyi slágereiből, sztenderdjeiből, koráljaiból, tradícionális és műdalaiból – mindent rápakolt, mint jó erőben lévő Mikulás a puttonyba.

Mikor dübörgött a lemezipar, az adventi időszak felfelé ívelő grafikonszálat jelentett a lemezeladási statisztikákban. Mióta nem dübörög annyira a lemezipar, és érdemesebb egy-egy számmal előrukkolni a streamingfelületeken és a videomegosztókon, nem sokaknak adatik meg a kiváltság, hogy karácsonyi albumot készítsenek. Jonas Kaufmann-nak viszont igen, miután a Sonynál jelent meg az It’s Christmas című lemeze.

jkchristmas-1606478722-78-102304.jpg

Jonas Kaufmann: It's Christmas (Fotó/Forrás: Sony Classical)

Ha valaki komolyabb, borongósabb alkat, és inkább Winterreise-t pörgetné a lejátszóban, az nyálazzon vissza a diszkográfiában egészen 2014-ig, mert Kaufmann és Helmuth Deutsch felvétele Schubert dalciklusából egészen kiváló (szintén Sony). Aki viszont hajlandó elfeledkezni egy pillanatra a világ nyomorúságáról és az élet nagyjából de facto céltalanságáról, az szégyentelenül dúdolhatja a Winter Wonderlandet a felvétellel együtt.

A rossz nyelvek szerint a karácsonyi album a karrierek lefelé tartó időszakának műfaja, de Jonas Kaufmann hangja még mindig okkal rajongás tárgya sokaknál. És arról se feledkezzünk meg, hogy ez a tenor  harmadik lemeze idén, az előző kettő komolyságát nem lehet megkérdőjelezni: a német dalirodalom legjobbjaiból vett fel Helmut Deutsch-csal, korábban pedig az Otello egyik legjobb felvételében főszerepelt.

Választékból akad bőven a karácsonyi lemezen: 42 (!) track, több mint két órányi zene, a tradicionális daloktól Gruber Csendes éjén át Mariah Carey All I Want For Christmas Is You című elverhetetlen slágeréig terjed a paletta (az utóbbi bigbanddel). Annak, aki nem érzi a túladagolás tüneteit ettől a Luther-korálokkal és Irving Berlin-sztenderddel tarkított összeállítástól, jó étvágyat kívánunk a duplalemezhez, a többieknek a részletekben történő hallgatást javasoljuk.

A franciául és olaszul is éneklő német tenor felé csak egyetlen apró megjegyzést tennénk a Jingle Bells angol szövegéhez. A szöveg úgy szól:

Dashing through the snow / In a one-horse open sleigh;

és nem:

Dashing through the snow / In one whore's open sleigh.

Nem mindegy.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.