Zenés színház

Jótékonysági gála és árverés az Operaházban

2012.02.14. 13:34
Ajánlom
Nemzetközi hírű magyar operaénekesek, karmesterek és balettművészek lépnek színpadra február 18-án az ErKell nekünk! című gálaesten. A fellépők honoráriuma, a jegybevétel, valamint az esthez kapcsolódó árverés teljes bevételét az Erkel Színház felújítására és egy új balett-terem kialakítására fordítják.

A Magyar Állami Operaház az Erkel Színház századik születésnapjának alkalmából, 2011 decemberében hirdette meg a jótékonysági célú kezdeményezést, ennek a széles körű társadalmi összefogásnak az ünnepélyes nyitánya lesz a február 18-i gála, amelynek fővédnökei Marton Éva, Dózsa Imre és Seregi László. Az eseményt élőben közvetíti a Magyar Televízió és a Duna Televízió, március 14-én pedig a Bartók Rádióban hallgatható meg a gála.

Az esemény sajtótájékoztatóján Ókovács Szilveszter kormánybiztos leszögezte, a jelenlegi vezetőség egyik legfontosabb prioritása az Erkel Színház kinyitása, ami a társulat, a magyarországi operajátszás és a közönségigény kielégítése miatt egyaránt fontos, ezért mindent megtesznek, hogy a 101. születésnapon ismét várja a nézőket - reményeik szerint Kodály Háry Jánosával - a 2007-ben bezárt Erkel Színház. Erről érvényes kormányhatározat van, jelenleg az előkészítő tenderek elbírálása zajlik. Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett vezetője az Erkel és az Operaház egységéről beszélt, Héja Domonkos, az intézmény fő-zeneigazgatója pedig arról beszélt, milyen fontossággal bír az Erkel Színház a következő művész- és nézőgeneráció szempontjából.

Az est hét részből áll, és hat karmester dirigálja: Héja Domonkos (Leoncavallo, Mascagni művei, valamint Verdi-operák részletei), Kesselyák Gergely (Puccini-blokk), Medveczky Ádám (Erkel operái), Stefan Soltész (négy Mozart-opera részlete), Kovács János (Bizet Carmenjéből), Dénes István (J. Strauss, Lehár, Gershwin, Bernstein darabjaiból részletek). A fellépők között jelentős számban felvonulnak a fiatalok - köztük Szegedi Csaba, Pataki Potyók Dániel, Fodor Beatrix, Pasztircsák Polina, Rácz Rita, Szakács Ildikó, Cser Krisztián, Megyesi Zoltán, Bretz Gábor, Haja Zsolt, Fischl Mónika, Hajnóczy Júlia -, mellettük olyan, már bizonyított művészek lépnek színpadra, mint Lukács Gyöngyi, Kiss B. Atilla, Frankó Tünde, Rácz István, Tokody Ilona, Kertesi Ingrid, Perencz Béla, Sümegi Eszter, Gulyás Dénes, Wiedemann Bernadett vagy Miklósa Erika, aki Ókovács Szilveszter mellett a gála társműsorvezetője lesz. A baletthagyományokat a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, Bajári Levente, Kozmér Alexandra, Somorjai Enikő és Popova Aleszja képviselik. 

Az esten sor kerül egy jótékonysági árverésre, melynek tételei közt exkluzív jelmezek, kellékek, képzőművészeti alkotások találhatók, köztük Pártay Lilla fehér pamutcsipke jelmeze (tervező: Márk Tivadar), melyet A rosszul őrzött lány című balettben viselt 1980-ban, Miklósa Erika egyik első fellépésének relikviáka, az Adriana Lecouvreur Jouvenot-jaként hordott, Vágó Nelly tervezte türkiz ruha, egy portré, amely Pamina szerepében ábrázolja Osváth Júliát az 1960-as Varázsfuvolából, Cillei Ulrik levele a Hunyadi László 1989-es, Maár Gyula rendezte előadásából, vagy épp a Bánk bán 1994-es produkciójából Temesi Mária Gertrúdjának trónja. A licit február 13-án kezdődött és február 18. éjfélig tart. A választék megtekinthető az alábbi videón is:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!