Zenés színház

Jótékonysági gála és árverés az Operaházban

2012.02.14. 13:34
Ajánlom
Nemzetközi hírű magyar operaénekesek, karmesterek és balettművészek lépnek színpadra február 18-án az ErKell nekünk! című gálaesten. A fellépők honoráriuma, a jegybevétel, valamint az esthez kapcsolódó árverés teljes bevételét az Erkel Színház felújítására és egy új balett-terem kialakítására fordítják.

A Magyar Állami Operaház az Erkel Színház századik születésnapjának alkalmából, 2011 decemberében hirdette meg a jótékonysági célú kezdeményezést, ennek a széles körű társadalmi összefogásnak az ünnepélyes nyitánya lesz a február 18-i gála, amelynek fővédnökei Marton Éva, Dózsa Imre és Seregi László. Az eseményt élőben közvetíti a Magyar Televízió és a Duna Televízió, március 14-én pedig a Bartók Rádióban hallgatható meg a gála.

Az esemény sajtótájékoztatóján Ókovács Szilveszter kormánybiztos leszögezte, a jelenlegi vezetőség egyik legfontosabb prioritása az Erkel Színház kinyitása, ami a társulat, a magyarországi operajátszás és a közönségigény kielégítése miatt egyaránt fontos, ezért mindent megtesznek, hogy a 101. születésnapon ismét várja a nézőket - reményeik szerint Kodály Háry Jánosával - a 2007-ben bezárt Erkel Színház. Erről érvényes kormányhatározat van, jelenleg az előkészítő tenderek elbírálása zajlik. Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett vezetője az Erkel és az Operaház egységéről beszélt, Héja Domonkos, az intézmény fő-zeneigazgatója pedig arról beszélt, milyen fontossággal bír az Erkel Színház a következő művész- és nézőgeneráció szempontjából.

Az est hét részből áll, és hat karmester dirigálja: Héja Domonkos (Leoncavallo, Mascagni művei, valamint Verdi-operák részletei), Kesselyák Gergely (Puccini-blokk), Medveczky Ádám (Erkel operái), Stefan Soltész (négy Mozart-opera részlete), Kovács János (Bizet Carmenjéből), Dénes István (J. Strauss, Lehár, Gershwin, Bernstein darabjaiból részletek). A fellépők között jelentős számban felvonulnak a fiatalok - köztük Szegedi Csaba, Pataki Potyók Dániel, Fodor Beatrix, Pasztircsák Polina, Rácz Rita, Szakács Ildikó, Cser Krisztián, Megyesi Zoltán, Bretz Gábor, Haja Zsolt, Fischl Mónika, Hajnóczy Júlia -, mellettük olyan, már bizonyított művészek lépnek színpadra, mint Lukács Gyöngyi, Kiss B. Atilla, Frankó Tünde, Rácz István, Tokody Ilona, Kertesi Ingrid, Perencz Béla, Sümegi Eszter, Gulyás Dénes, Wiedemann Bernadett vagy Miklósa Erika, aki Ókovács Szilveszter mellett a gála társműsorvezetője lesz. A baletthagyományokat a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, Bajári Levente, Kozmér Alexandra, Somorjai Enikő és Popova Aleszja képviselik. 

Az esten sor kerül egy jótékonysági árverésre, melynek tételei közt exkluzív jelmezek, kellékek, képzőművészeti alkotások találhatók, köztük Pártay Lilla fehér pamutcsipke jelmeze (tervező: Márk Tivadar), melyet A rosszul őrzött lány című balettben viselt 1980-ban, Miklósa Erika egyik első fellépésének relikviáka, az Adriana Lecouvreur Jouvenot-jaként hordott, Vágó Nelly tervezte türkiz ruha, egy portré, amely Pamina szerepében ábrázolja Osváth Júliát az 1960-as Varázsfuvolából, Cillei Ulrik levele a Hunyadi László 1989-es, Maár Gyula rendezte előadásából, vagy épp a Bánk bán 1994-es produkciójából Temesi Mária Gertrúdjának trónja. A licit február 13-án kezdődött és február 18. éjfélig tart. A választék megtekinthető az alábbi videón is:

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Klasszikus

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Felkapta az internet a dél-afrikai taxist, aki operát énekel az utasainak

Egy virális videóval kezdődött az egész: egy Menzi Mngoma nevű Uber-sofőr a Rigolettóból énekelt egy utasának, majd egyre többekhez jutott el az erről készült videó.
Zenés színház interjú

Felmutatni a világ tetejét - Interjú Szemző Tiborral

Óbudán, az Esernyős belső udvarán új szabadtéri kamaraszínházi sorozat indul, amelyben (újra) debütál Szemző Tibor Kőrösi Csoma Sándorról készített opera cinematique műfajú előadása, a Csoma.   
Zenés színház ajánló

Operett show a Vajdahunyadvárban

Július 18-án Magyarország leglátványosabb operett produkcióját tekinthetjük meg a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A Monarchia Operett gálaműsora fantasztikus szólistákkal és ruhakölteményekkel varázsolja el a nagyérdeműt.
Zenés színház hír

Koncertfilmmel ünnepelték Jonas Kaufmann 50. születésnapját

Németország, Ausztria és Svájc több mint 200 filmszínházában mutatták be július 10-én, Jonas Kaufmann 50. születésnapján a sztártenor egyik berlini (Waldbühne) koncertjéről készült filmet.
Zenés színház armel

Hogy milyen volt Alföldi Don Giovannija? Profi.

Ha sztárrendező operafavoritot állít színpadra, abból könnyen siker lehet, de nálam Tihanyi Ildi díszletei ágyaztak meg annak, hogy szeressem ezt a Don Giovannit.