Zenés színház

Jótékonysági gála és árverés az Operaházban

2012.02.14. 13:34
Ajánlom
Nemzetközi hírű magyar operaénekesek, karmesterek és balettművészek lépnek színpadra február 18-án az ErKell nekünk! című gálaesten. A fellépők honoráriuma, a jegybevétel, valamint az esthez kapcsolódó árverés teljes bevételét az Erkel Színház felújítására és egy új balett-terem kialakítására fordítják.

A Magyar Állami Operaház az Erkel Színház századik születésnapjának alkalmából, 2011 decemberében hirdette meg a jótékonysági célú kezdeményezést, ennek a széles körű társadalmi összefogásnak az ünnepélyes nyitánya lesz a február 18-i gála, amelynek fővédnökei Marton Éva, Dózsa Imre és Seregi László. Az eseményt élőben közvetíti a Magyar Televízió és a Duna Televízió, március 14-én pedig a Bartók Rádióban hallgatható meg a gála.

Az esemény sajtótájékoztatóján Ókovács Szilveszter kormánybiztos leszögezte, a jelenlegi vezetőség egyik legfontosabb prioritása az Erkel Színház kinyitása, ami a társulat, a magyarországi operajátszás és a közönségigény kielégítése miatt egyaránt fontos, ezért mindent megtesznek, hogy a 101. születésnapon ismét várja a nézőket - reményeik szerint Kodály Háry Jánosával - a 2007-ben bezárt Erkel Színház. Erről érvényes kormányhatározat van, jelenleg az előkészítő tenderek elbírálása zajlik. Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett vezetője az Erkel és az Operaház egységéről beszélt, Héja Domonkos, az intézmény fő-zeneigazgatója pedig arról beszélt, milyen fontossággal bír az Erkel Színház a következő művész- és nézőgeneráció szempontjából.

Az est hét részből áll, és hat karmester dirigálja: Héja Domonkos (Leoncavallo, Mascagni művei, valamint Verdi-operák részletei), Kesselyák Gergely (Puccini-blokk), Medveczky Ádám (Erkel operái), Stefan Soltész (négy Mozart-opera részlete), Kovács János (Bizet Carmenjéből), Dénes István (J. Strauss, Lehár, Gershwin, Bernstein darabjaiból részletek). A fellépők között jelentős számban felvonulnak a fiatalok - köztük Szegedi Csaba, Pataki Potyók Dániel, Fodor Beatrix, Pasztircsák Polina, Rácz Rita, Szakács Ildikó, Cser Krisztián, Megyesi Zoltán, Bretz Gábor, Haja Zsolt, Fischl Mónika, Hajnóczy Júlia -, mellettük olyan, már bizonyított művészek lépnek színpadra, mint Lukács Gyöngyi, Kiss B. Atilla, Frankó Tünde, Rácz István, Tokody Ilona, Kertesi Ingrid, Perencz Béla, Sümegi Eszter, Gulyás Dénes, Wiedemann Bernadett vagy Miklósa Erika, aki Ókovács Szilveszter mellett a gála társműsorvezetője lesz. A baletthagyományokat a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, Bajári Levente, Kozmér Alexandra, Somorjai Enikő és Popova Aleszja képviselik. 

Az esten sor kerül egy jótékonysági árverésre, melynek tételei közt exkluzív jelmezek, kellékek, képzőművészeti alkotások találhatók, köztük Pártay Lilla fehér pamutcsipke jelmeze (tervező: Márk Tivadar), melyet A rosszul őrzött lány című balettben viselt 1980-ban, Miklósa Erika egyik első fellépésének relikviáka, az Adriana Lecouvreur Jouvenot-jaként hordott, Vágó Nelly tervezte türkiz ruha, egy portré, amely Pamina szerepében ábrázolja Osváth Júliát az 1960-as Varázsfuvolából, Cillei Ulrik levele a Hunyadi László 1989-es, Maár Gyula rendezte előadásából, vagy épp a Bánk bán 1994-es produkciójából Temesi Mária Gertrúdjának trónja. A licit február 13-án kezdődött és február 18. éjfélig tart. A választék megtekinthető az alábbi videón is:

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Nem is ügyefogyott

Lesz maga juszt is az enyém, Holdvilágos éjszakán, Szerelemhez nem kell szépség – ugye már ön is dúdolja mindegyik slágert? És ha még hozzátesszük a „Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott” kezdetű nótát, máris helyben vagyunk: a Szabadkai Népszínház 2019-ben bemutatott, azóta is repertoáron tartott, számos sikeres vendégjátékot megjárt előadása, a Fekete Péter a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatkozik be Budapest közönségének.
Zenés színház ajánló

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.