Zenés színház

Jótékonysági gála és árverés az Operaházban

2012.02.14. 13:34
Ajánlom
Nemzetközi hírű magyar operaénekesek, karmesterek és balettművészek lépnek színpadra február 18-án az ErKell nekünk! című gálaesten. A fellépők honoráriuma, a jegybevétel, valamint az esthez kapcsolódó árverés teljes bevételét az Erkel Színház felújítására és egy új balett-terem kialakítására fordítják.

A Magyar Állami Operaház az Erkel Színház századik születésnapjának alkalmából, 2011 decemberében hirdette meg a jótékonysági célú kezdeményezést, ennek a széles körű társadalmi összefogásnak az ünnepélyes nyitánya lesz a február 18-i gála, amelynek fővédnökei Marton Éva, Dózsa Imre és Seregi László. Az eseményt élőben közvetíti a Magyar Televízió és a Duna Televízió, március 14-én pedig a Bartók Rádióban hallgatható meg a gála.

Az esemény sajtótájékoztatóján Ókovács Szilveszter kormánybiztos leszögezte, a jelenlegi vezetőség egyik legfontosabb prioritása az Erkel Színház kinyitása, ami a társulat, a magyarországi operajátszás és a közönségigény kielégítése miatt egyaránt fontos, ezért mindent megtesznek, hogy a 101. születésnapon ismét várja a nézőket - reményeik szerint Kodály Háry Jánosával - a 2007-ben bezárt Erkel Színház. Erről érvényes kormányhatározat van, jelenleg az előkészítő tenderek elbírálása zajlik. Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett vezetője az Erkel és az Operaház egységéről beszélt, Héja Domonkos, az intézmény fő-zeneigazgatója pedig arról beszélt, milyen fontossággal bír az Erkel Színház a következő művész- és nézőgeneráció szempontjából.

Az est hét részből áll, és hat karmester dirigálja: Héja Domonkos (Leoncavallo, Mascagni művei, valamint Verdi-operák részletei), Kesselyák Gergely (Puccini-blokk), Medveczky Ádám (Erkel operái), Stefan Soltész (négy Mozart-opera részlete), Kovács János (Bizet Carmenjéből), Dénes István (J. Strauss, Lehár, Gershwin, Bernstein darabjaiból részletek). A fellépők között jelentős számban felvonulnak a fiatalok - köztük Szegedi Csaba, Pataki Potyók Dániel, Fodor Beatrix, Pasztircsák Polina, Rácz Rita, Szakács Ildikó, Cser Krisztián, Megyesi Zoltán, Bretz Gábor, Haja Zsolt, Fischl Mónika, Hajnóczy Júlia -, mellettük olyan, már bizonyított művészek lépnek színpadra, mint Lukács Gyöngyi, Kiss B. Atilla, Frankó Tünde, Rácz István, Tokody Ilona, Kertesi Ingrid, Perencz Béla, Sümegi Eszter, Gulyás Dénes, Wiedemann Bernadett vagy Miklósa Erika, aki Ókovács Szilveszter mellett a gála társműsorvezetője lesz. A baletthagyományokat a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, Bajári Levente, Kozmér Alexandra, Somorjai Enikő és Popova Aleszja képviselik. 

Az esten sor kerül egy jótékonysági árverésre, melynek tételei közt exkluzív jelmezek, kellékek, képzőművészeti alkotások találhatók, köztük Pártay Lilla fehér pamutcsipke jelmeze (tervező: Márk Tivadar), melyet A rosszul őrzött lány című balettben viselt 1980-ban, Miklósa Erika egyik első fellépésének relikviáka, az Adriana Lecouvreur Jouvenot-jaként hordott, Vágó Nelly tervezte türkiz ruha, egy portré, amely Pamina szerepében ábrázolja Osváth Júliát az 1960-as Varázsfuvolából, Cillei Ulrik levele a Hunyadi László 1989-es, Maár Gyula rendezte előadásából, vagy épp a Bánk bán 1994-es produkciójából Temesi Mária Gertrúdjának trónja. A licit február 13-án kezdődött és február 18. éjfélig tart. A választék megtekinthető az alábbi videón is:

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.