Zenés színház

Jövőre a Volksoperben

2008.05.28. 00:00
Ajánlom
Nyolc premier várja a következő szezonban a bécsi Volksoper látogatóit.

A színház első bemutatója szeptember 4-én lesz. Edvard Künneke operettjét, A dingsdai unokafivért Olivier Tambosi rendezi, akinek névjegyén ott szerepel a Jenufa (Metropolitan és a Covent Garden), Bohémélet (Hamburg), Falstaff (Chicago), ám a Volksoperben még nem dolgozott.

Offenbach darabja, az Eljegyzés lámpafénynél volt az első Bécsben játszott operett. Ennek 150. évfordulójára emlékezve októberben a műfaj legismertebb dalaiból készít október végén összeállítást Christoph Wagner-Trenkwitz.

Oscar Straus 1904-ben bemutatott operapersziflázsa, A víg Nibelungok a Volksoperben futó Ring-ciklus kommentárjaként kerül színpadra. A rendező Robert Meyer, aki a műfaj iránti érzékenységét a Burgtheaterben egy Tannhäuser-paródiával már bizonyította.

Puccini születésének 150. évfordulója alkalmából ismét repertoárra kerül a Pillangókisasszony, a Bohémélet és a Turandot, míg ötven év után új Tosca-rendezés kerül színpadra. A direktor Alfred Kirchner, a karmester Josep Caballé-Domenech, a címszerepet a Frankfurti Opera tagja, Ann Marie Backlund énekli. Cavaradossi szerepében Bándi János látható, a Volksoper tagja, Morten Frank Larsen pedig Scarpia szerepében debütál. A premier október 12-én lesz.

Januárban a Bregenzi Ünnepi Játékokkal koprodukcióban egy Ernst Krenek-operát mutatnak be (Kehraus um St. Stephan), amelyet Michael Scheidl rendez, míg május végén a Fra Diavolo premierjét tartják. A darabot hatodszor tűzi műsorára a Volksoper. A szezont az Ariadne Naxosban zárja, amelyet a rendező, Josef Ernst Köpplinger tavaly Klagenfurtban állított színpadra. Az operát 1943 óta nem játszotta a színház.

A musicalrajongókat a Guys and Dolls, a balett kedvelőit a Staatsoper balettnövendékei által előadott, ifj. Harangozó Gyula koreografálta Diótörő várja.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.
Zenés színház színházkoncert

Oláh Ibolya központi szív-panaszirodája nyitva áll mindenki előtt

Oláh Ibolya Női posta című előadása dallevelek formájában félig színházi, félig koncertélményt ígér. Az énekesnő legutóbbi, Voltam Ibojka albumának dalait, és az arra épülő színházkoncert zenéjét Presser Gábor írta, az előadás rendezője Bíró Kriszta, a zenészek Födő Sándor és Furák Péter.
Zenés színház hír

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Zenés színház kritika

Hazárdjáték emberi lelkekkel

November 13-án mutatták be Philip Glass Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című kamaraoperáját az Eiffel Műhelyházban. A tavalyról elhalasztott előadásban énekeseknek és táncosoknak egyaránt fontos szerep jutott.