Zenés színház

Jubileumi évad Los Angelesben

2010.02.19. 16:06
Ajánlom
25. szezonját kezdi szeptemberben a Los Angeles-i Opera. A 2010/2011-es évadban mindössze 39 millió dollárból gazdálkodhat Plácido Domingo operaház. Összehasonlításképp: az idei tavaszi Ring-ciklusuk 32 millióba kerül.

A szeptember 23-án induló évadban hat produkció 42 előadását láthatja a ház közönsége. A legnagyobb érdeklődés az eredetileg idénre tervezett, pénzügyi okok miatt azonban egy évaddal későbbre halasztott Il postino című opera ősbemutatóját övezi, amelyet egy mexikói zeneszerző, Daniel Catán komponált Los Angeles-i felkérésre. (Az opera alapjául szolgáló Antonio Skármeta-regényt 1994-ben Olaszországban megfilmesítették, a magyar mozik Neruda postása címen játszották.) Ez Catán második olyan darabja, ami a Los Angeles-i Opera repertoárjára kerül: 1997-ben volt a kaliforniai bemutatója a Seattle-i és a Houstoni Opera közös megbízására készült Florencia en el Amazonas című darabjának. Az Il postino címszerepét, a Pablo Neruda versei iránt rajongó postást Charles Castranovo alakítja, a chilei költő szerepében pedig Domingo lép fel. A Ron Daniels rendezte produkciót a premier után a párizsi, a bécsi és a cincinatti közönség is láthatja.

A szezon márciusban Britten-operával zárul: A csavar fordul egyet (rendező: Jonathan Kent) bemutatója indítja el a brit zeneszerzőt ünneplő, 2013-ig tartó sorozatot. A további premierek közt két új produkció (Rigoletto - a San Franciscó-i Operából érkező előadást Mark Lamos rendezi, a karmester a ház fő-zeneigazgatója, James Conlon; A török Itáliában - rendező: Christoph Loy) és két felújítás (Figaro házassága - 2006-ból, Domingo dirigálásában; Lohengrin - 2001-ből, rendező: Maximilian Schell) szerepel. Az évad további közönségvonzó nevei: George Gagnidze, Nino Machaidze, Thomas Allen, Ben Heppner, Soile Isokoski, Dolora Zajick, Patricia Racette, Daniel Okulitch, áriaestet pedig René Pape, Dmitrij Hvorosztovszkij és Jonas Kaufmann adnak.

A távolabbi tervekről is nyilatkozott a friss Grammy-díjas Domingo. Ezek szerint a 2011/2012-es Los Angeles-i évadban a Metropolitanben jelenleg látható Simon Boccanegra kerül repertoárra, és várható, hogy további baritonszerepekben is fellép.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.