Zenés színház

Jubileumi Lehár-fesztivál Bad Ischlben

2011.04.19. 11:56
Ajánlom
Július 16. és szeptember 4. között ötvenedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, amelynek programjában két operett és öt koncert szerepel. A fellépők között megtalálható Angelika Kirchschlager is.

Salzkammergut híres üdülőhelyét, Bad Ischlt a Habsburgok is kedvelték: itt jegyezte el Wittelsbach bajor hercegnőt, Erzsébetet II. Ferenc József. Bad Ischl volt az osztrák zenei élet képviselőinek (Anton Buckner, Johann Strauss, Johannes Brahms) találkozóhelye. Lakása volt a városkában Karczag Vilmosnak, a Theater an der Wien igazgatójának, Leo Fallnak, Kálmán Imrének és Anton Aschernek is. Lehár 1910 augusztusában költözött ide, előbb a Rózsa-villát bérelte, amelyben korábban a zeneszerző Meyerbeer, valamint Joachim József hegedűművész is lakott. Lehár később megvásárolta Sabran-Ponteves Adelhaid hercegnő villáját. A Komáromban született komponista 1948. október 24-én itt, Bad Ischlben hunyt el.

A Bad Ischl-i Operettfesztivált 1961-ben alapították, 2004 óta viseli Lehár Ferenc nevét. Az idei büdzsé 1,2 millió euró, a bevétel 80 százalékát a jegybevételből várják a szervezők, mivel a fesztivál nagyon erős idegenforgalmi vonzerőt képvisel nemcsak az osztrák, hanem a német, japán és amerikai vendégek számára is. Michael Lakner intendáns szerint már minden harmadik jegy elkelt elővételben. 

A fesztiválon a morva származású zeneszerző, Ralph Benatzky A fehér lóhoz címzett fogadó című daljátékát láthatja a közönség, a premiert a nyitónapon, július 16-án tartják. A darab a fesztiválnak is helyet adó térségben, Salzkammergutban játszódik, és ennek megfelelően a szereplők az ismert helyi viseletben játszanak. Az előadást egy autentikus "trachten" stílusú ruhákat gyártó híres cég is támogatja a jelmezek biztosításával.

A második premierre július 23-án kerül sor, ekkor egy Lehár-klasszikus, a Paganini című operett kerül színre. Az "ördög hegedűse", Nicolo Paganini életéből két epizódot dolgoz fel az operett, amelyhez a zeneszerző csupán egy Paganinitől való zenei idézetet használ fel. A fülbemászó Lehár-dallamok 1925-től kezdve sorra meghódították a bécsi, berlini és párizsi közönséget.

Augusztus 16-án rendezik meg a Császár-gálát, amelynek sztárja a Salzburgban született világhírű mezzo, Angelika Kirchschlager lesz, és amelyen nemcsak a fesztivál névadójának a szerzeményei, hanem  Leo Fall, Joseph Hellmesberger, Robert Stolz és Johann Strauss melódiái is megszólalnak.
        

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”