Zenés színház

Jubileumi Mária evangéliuma-bemutató készül

2022.03.21. 11:55
Ajánlom
Új hangzásvilággal és látványos rendezésben kerül színre a népszerű magyar rockopera Győrben, Kaposváron és Budapesten. A harminc éve bemutatott darab témája a női sors, minden szépségével és fájdalmával együtt.

Megkezdődtek a Mária evangéliuma rockopera próbái, melynek jubileumi díszbemutatóját 2022. április 16-án, nagyszombaton tartják a Győri Nemzeti Színházban. Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi zenés művét a műfaj kiváló művészeinek és alkotóinak közreműködésével, megújult hangzásvilággal állítják színpadra Juronics Tamás rendezésében. A LantArt Produkció előadását május 3-án Kaposváron, június 6-án, pünkösd hétfőn pedig a Margitszigeten is bemutatják, majd további nyári helyszíneken és kőszínházakban lesz látható.

CzieglerBalazsJuronicsTamasFoto_Kallai-TothAnett-115141.jpg

Cziegler Balázs és Juronics Tamás (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

A Szűz Mária történetét és anyaságát középpontba állító rockopera különleges helyet foglal el a magyar színház- és kultúrtörténetben. Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi művét harminc évvel ezelőtt mutatták be a Madách Színházban, azóta az itthoni, határon túli és európai zenés színpadok visszatérő sikerdarabja.

Mária ifjúságától Krisztus születésén és kereszthalálán át Mária mennybemeneteléig követi az eseményeket János apostol látomásos tolmácsolásában,

valódi témája azonban a női sors felmutatása, annak minden szépségével és fájdalmával együtt.

Juronics Tamás rendező, koreográfus az olvasópróbán felidézte, hogy a Mária evangéliuma ősbemutatója a 90-es évek elején egy új formanyelv, a műfaj nyugati előzményeihez képest a minden elemében magyar rockopera megszületésének példája volt. Most új utakat, új ábrázolásmódokat kell keresniük, hogy az előadás ugyanazt a hatást váltsa ki.

Nem egy ikonosztázt állítunk színre, hanem mai emberek játszanak el egy misztériumtörténetet. A fókusz az emberi síkon van, mégpedig női látószögből.

Csak annyira archaizálunk, mint egy régészeti lelet, amit Cziegler Balázs látványos, titkokat rejtő és műfajelőzményi inspirációkat megidéző díszlete okosan érzékeltet, míg Benedek Mari jelmezei a mai kort jelenítik meg” – mondta Juronics, aki nem először dolgozza fel a témát. Korábban kétszer is koreografálta Arvo Pärt Stabat Mater című művét, valamint Pergolesi Stabat Materét, és a 2019-es Credóban is a szakrális és a profán, az isteni és az emberi dimenziók közötti kapcsolat foglalkoztatta.

LakiPeterGyorgy-RozsaSandorBordasBarbaraFurediNikolettFoto_Kallai-TothAnett-115141.jpg

Laki Péter, György-Rózsa Sándor, Bordás Barbara, Füredi Nikolett (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

Tolcsvay László visszaemlékezett a mű megírásának körülményeire, párhuzamot vonva a rendszerváltás időszakának értékválsága és a mai kor között.

Az egyetlen biztos pont számunkra az anyánk szeretete volt. A női nem iránt érzett hálát írtuk bele a műbe, amely a történelmi időkben képes átsegíteni az emberiséget az őrületen.

A magyar kultúrában minden fundamentális érték az anyához köthető, gondoljunk csak az anyanyelvre vagy az anyaföldre” – hangsúlyozta a zeneszerző. Majd tovább szőtte Juronics gondolatát a két szárával az égi és a földi síkot egyszerre ábrázoló kereszt szimbólumáról: „A kereszt mindannyiunkban benne van, s ha tekintetünket az égre emeljük, Máriában megláthatjuk a reményt. Hiszen minden egyidejűleg történik, itt és most, kint és bent, azaz olyannak érzékeljük a világot, amilyenek mi magunk vagyunk.”

OdorKristofNovakPeterFekePalFoto_Kallai-TothAnett-115142.jpg

Ódor Kristóf, Novák Péter és Feke Pál (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett)

A LantArt Produkció előadása a Győri Nemzeti Színházzal és a Csiky Gergely Színházzal közös koprodukcióban valósul meg. Az április 16-i győri és a május 3-i kaposvári bemutatón a főbb szerepekben Bordás Barbara, György-Rózsa Sándor, Feke Pál, Novák Péter és Ódor Kristóf látható. A június 6-i budapesti premieren a Margitszigeti Színházban Mária szerepében Füredi Nikolett, Jézusként pedig Kocsis Dénes debütál. Közreműködik a Szegedi Kortárs Balett, valamint a Győri Nemzeti Színház zenekara és kórusa, zenei vezető Werner Gábor. A produkció létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Bővebb információ az előadás Facebook-oldalán érhető el.

Jegyvásárlás az alábbi linkeken lehetséges:

április 16. Győri Nemzeti Színház
június 6. Margitszigeti Színház

Fejléckép: Lantos Anikó, Tolcsvay László, Werner Gábor és Benedek Mari (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Plusz

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Zenés színház gyász

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Zenés színház hír

Londonban és Helsinkiben is bemutatják a Madách Színház két film-szín-játékát

Az Ady Endre és Karinthy Frigyes szerelmi életét feldolgozó alkotásokat a külföldi magyar kulturális intézetek támogatásával láthatják a nézők.
Zenés színház interjú

„A kislányom a Winterreiséra aludt el” – beszélgetés Szemenyei Jánossal

Bár a nagyközönség inkább musical-előadásokból ismeri, Szemenyei János a nagy sikerű Winterreise-produkció után újabb klasszikus dalciklust szólaltat meg, Schumann Dichterliebéjét énekli a Danubia Zenekar összművészeti előadásában. A zeneszerzőként is dolgozó művész klasszikus zenei kötődéseiről mesélt.