Zenés színház

Jules Massenet telefonál

2017.05.12. 15:14
Ajánlom
A francia romantika ünnepelt operaszerzője 175 éve született. Hatalmas megbecsülésnek örvendett a maga idejében is, olyan fontos embernek számított, hogy az első magánszemélyek között volt, akik telefonkészülékkel rendelkeztek Párizsban.

A következő történet terjedt a zeneszerzőről a városban. A komponista azért döntött úgy, hogy telepít egy készüléket az otthonába, hogy értekezhessen a librettistájával, Jules Claretie-vel. A Thérèse komponálása közben történt, hogy felhívta a szövegírót, de a telefonközpontos kisasszonyok véletlenül egy harmadik félt is bekapcsoltak a beszélgetésbe.

– Ennek a nőnek meg kell halnia. De hogyan? – tette fel a kérdést Claretie.

– Vágd el a torkát – tanácsolta Massenet. – És úgy rendben lesz.

– Ha meghalt, mehet a férjével a halottaskocsiban. Ez jobban tetszik, mint a méreg.

– No jó, most már tényleg elég! – szólt közbe egy hang, a harmadik. – Ezek a fickók gyilkosságra készülnek. Hívom a rendőrséget!

Thérèse francia forradalom alatt játszódik, és egy királypárti házaspár történetét beszéli el. Hogy a fenti telefonbeszélgetés megtörtént-e vagy sem... talán nem is fontos. Hallgassa meg az opera lenyűgöző erejű fináléját Huguette Tourangeau előadásában!

(forrás: Ethan Mordden: Opera Anecdotes. Oxford University Press, 1985.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.