Zenés színház

Jules Massenet telefonál

2017.05.12. 15:14
Ajánlom
A francia romantika ünnepelt operaszerzője 175 éve született. Hatalmas megbecsülésnek örvendett a maga idejében is, olyan fontos embernek számított, hogy az első magánszemélyek között volt, akik telefonkészülékkel rendelkeztek Párizsban.

A következő történet terjedt a zeneszerzőről a városban. A komponista azért döntött úgy, hogy telepít egy készüléket az otthonába, hogy értekezhessen a librettistájával, Jules Claretie-vel. A Thérèse komponálása közben történt, hogy felhívta a szövegírót, de a telefonközpontos kisasszonyok véletlenül egy harmadik félt is bekapcsoltak a beszélgetésbe.

– Ennek a nőnek meg kell halnia. De hogyan? – tette fel a kérdést Claretie.

– Vágd el a torkát – tanácsolta Massenet. – És úgy rendben lesz.

– Ha meghalt, mehet a férjével a halottaskocsiban. Ez jobban tetszik, mint a méreg.

– No jó, most már tényleg elég! – szólt közbe egy hang, a harmadik. – Ezek a fickók gyilkosságra készülnek. Hívom a rendőrséget!

Thérèse francia forradalom alatt játszódik, és egy királypárti házaspár történetét beszéli el. Hogy a fenti telefonbeszélgetés megtörtént-e vagy sem... talán nem is fontos. Hallgassa meg az opera lenyűgöző erejű fináléját Huguette Tourangeau előadásában!

(forrás: Ethan Mordden: Opera Anecdotes. Oxford University Press, 1985.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház soharóza

Lemez készülhet a Soharóza Tabu-előadásából, de a támogatásodra van szükségük

Halas Dóra és Nagy Fruzsina extravagáns projektjei felkavarták a zenés színházi műfaj állóvizét. Szívesen hallgatnánk a Tabu előadásuk dalait, de eddig nem készült róla felvétel. De majd most!
Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.