Zenés színház

Jules Massenet telefonál

2017.05.12. 15:14
Ajánlom
A francia romantika ünnepelt operaszerzője 175 éve született. Hatalmas megbecsülésnek örvendett a maga idejében is, olyan fontos embernek számított, hogy az első magánszemélyek között volt, akik telefonkészülékkel rendelkeztek Párizsban.

A következő történet terjedt a zeneszerzőről a városban. A komponista azért döntött úgy, hogy telepít egy készüléket az otthonába, hogy értekezhessen a librettistájával, Jules Claretie-vel. A Thérèse komponálása közben történt, hogy felhívta a szövegírót, de a telefonközpontos kisasszonyok véletlenül egy harmadik félt is bekapcsoltak a beszélgetésbe.

– Ennek a nőnek meg kell halnia. De hogyan? – tette fel a kérdést Claretie.

– Vágd el a torkát – tanácsolta Massenet. – És úgy rendben lesz.

– Ha meghalt, mehet a férjével a halottaskocsiban. Ez jobban tetszik, mint a méreg.

– No jó, most már tényleg elég! – szólt közbe egy hang, a harmadik. – Ezek a fickók gyilkosságra készülnek. Hívom a rendőrséget!

Thérèse francia forradalom alatt játszódik, és egy királypárti házaspár történetét beszéli el. Hogy a fenti telefonbeszélgetés megtörtént-e vagy sem... talán nem is fontos. Hallgassa meg az opera lenyűgöző erejű fináléját Huguette Tourangeau előadásában!

(forrás: Ethan Mordden: Opera Anecdotes. Oxford University Press, 1985.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

101 évesen elhunyt Hilde Zadek szopránénekesnő

Elhunyt Hilde Zadek német-osztrák operaénekesnő, a 20. század egyik legjelentősebb szopránja.
Zenés színház magazin

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.