Zenés színház

Július közepén születhet döntés az operaház főigazgatójáról

2011.07.12. 14:00
Ajánlom
"Napokon belül döntés születhet arról, hogy ki lesz a Magyar Állami Operaház főigazgatója." számolt be Erről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásminiszter.

A miniszter felidézte: Horváth Ádám pályázatát a bíráló bizottság és ő is alkalmasnak találta, ezért egy hónappal a kiírásban megjelölt július 1-jei határidő előtt, június 1-jén kinevezte az operaénekest főigazgatóvá. "A döntést meghoztam, de nem volt meg hozzá a kormány hozzájárulása." - mondta Réthelyi Miklós, majd kiemelte: tisztában volt a következményekkel, mégis ragaszkodott a döntéséhez. A történtek után Horváth Ádám június 3-án visszaadta megbízatását. A miniszter, utalva a távozásáról szóló lapértesülésekre, úgy fogalmazott: a főigazgatói pályázat szabályos volt és döntése miatt még nem vált alkalmatlanná a tárca irányítására. Mint fogalmazott, az operaház vezetőjéről Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan még napokon belül dönt.

Réthelyi Miklós az európai uniós elnökséget értékelő beszélgetésen arról is beszélt, hogy nem várható többletforrás a kultúra területén a jövőben, viszont az új önkormányzati törvény elősegítheti a hatékonyabb munkamegosztást az állam és az önkormányzatok között. A soros uniós elnökséggel összefüggésben Réthelyi a kulturális terület legfontosabb történései között említette az Európai Örökség cím létrehozásáról folytatott tárgyalásokat, valamint a kulturális szakemberek európai mobilitásának lehetőségeit. Utóbbiról a miniszter megjegyezte: a mobilitás kérdése a tárcához tartozó valamennyi ágazat szempontjából fontos téma volt. Az Európai Örökség címről úgy fogalmazott: a szellemi örökség megóvását célzó státussal kapcsolatban a tárca célja a politikai megállapodás elérése volt. A miniszter sok egyéb mellett arról is beszélt, hogy február végén A kultúra hozzájárulása az Európa 2020 stratégia címmel konferenciát tartottak Budapesten, március végén a kulturális miniszterek informális találkozójára került sor, május közepén pedig az Oktatás, Ifjúság, Kultúra, Sport tanács ülésén megbeszélést tartottak a Kultúra program jövőjéről, 2014 utáni célkitűzéseiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.
Zenés színház koktélparti

Brünnhilde és Wotan pszichológiája – 150 éve mutatták be A walkürt

A főisten leszállt a halandók közé, hogy fiút nemzzen. A fiú és ikerhúga között szerelem gyúlt, amely nyomán felsejlettek a múlt traumái. Brünnhilde pedig integritást nyert azáltal, hogy szembeszállt apjával. Wagner tetralógiája nem csak a zenetudomány, hanem a pszichológia számára is kutatási terület.
Zenés színház hír

Jövőre halasztják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A koronavírus-járvány miatt 2021 őszére halasztja az idén minden eddiginél több jelentkezőt vonzó IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt a Zeneakadémia.