Zenés színház

Július közepén születhet döntés az operaház főigazgatójáról

2011.07.12. 14:00
Ajánlom
"Napokon belül döntés születhet arról, hogy ki lesz a Magyar Állami Operaház főigazgatója." számolt be Erről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásminiszter.

A miniszter felidézte: Horváth Ádám pályázatát a bíráló bizottság és ő is alkalmasnak találta, ezért egy hónappal a kiírásban megjelölt július 1-jei határidő előtt, június 1-jén kinevezte az operaénekest főigazgatóvá. "A döntést meghoztam, de nem volt meg hozzá a kormány hozzájárulása." - mondta Réthelyi Miklós, majd kiemelte: tisztában volt a következményekkel, mégis ragaszkodott a döntéséhez. A történtek után Horváth Ádám június 3-án visszaadta megbízatását. A miniszter, utalva a távozásáról szóló lapértesülésekre, úgy fogalmazott: a főigazgatói pályázat szabályos volt és döntése miatt még nem vált alkalmatlanná a tárca irányítására. Mint fogalmazott, az operaház vezetőjéről Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan még napokon belül dönt.

Réthelyi Miklós az európai uniós elnökséget értékelő beszélgetésen arról is beszélt, hogy nem várható többletforrás a kultúra területén a jövőben, viszont az új önkormányzati törvény elősegítheti a hatékonyabb munkamegosztást az állam és az önkormányzatok között. A soros uniós elnökséggel összefüggésben Réthelyi a kulturális terület legfontosabb történései között említette az Európai Örökség cím létrehozásáról folytatott tárgyalásokat, valamint a kulturális szakemberek európai mobilitásának lehetőségeit. Utóbbiról a miniszter megjegyezte: a mobilitás kérdése a tárcához tartozó valamennyi ágazat szempontjából fontos téma volt. Az Európai Örökség címről úgy fogalmazott: a szellemi örökség megóvását célzó státussal kapcsolatban a tárca célja a politikai megállapodás elérése volt. A miniszter sok egyéb mellett arról is beszélt, hogy február végén A kultúra hozzájárulása az Európa 2020 stratégia címmel konferenciát tartottak Budapesten, március végén a kulturális miniszterek informális találkozójára került sor, május közepén pedig az Oktatás, Ifjúság, Kultúra, Sport tanács ülésén megbeszélést tartottak a Kultúra program jövőjéről, 2014 utáni célkitűzéseiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.
Zenés színház gyász

101 éves korában elhunyt Jurenák Ida, az Operaház legidősebb tagja

Az énekkar egykori szólamvezetője élete utolsó éveit az Ódry Árpád Művészotthonban töltötte, haláláról a Magyar Állami Operaház adott hírt.