Zenés színház

Július közepén születhet döntés az operaház főigazgatójáról

2011.07.12. 14:00
Ajánlom
"Napokon belül döntés születhet arról, hogy ki lesz a Magyar Állami Operaház főigazgatója." számolt be Erről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásminiszter.

A miniszter felidézte: Horváth Ádám pályázatát a bíráló bizottság és ő is alkalmasnak találta, ezért egy hónappal a kiírásban megjelölt július 1-jei határidő előtt, június 1-jén kinevezte az operaénekest főigazgatóvá. "A döntést meghoztam, de nem volt meg hozzá a kormány hozzájárulása." - mondta Réthelyi Miklós, majd kiemelte: tisztában volt a következményekkel, mégis ragaszkodott a döntéséhez. A történtek után Horváth Ádám június 3-án visszaadta megbízatását. A miniszter, utalva a távozásáról szóló lapértesülésekre, úgy fogalmazott: a főigazgatói pályázat szabályos volt és döntése miatt még nem vált alkalmatlanná a tárca irányítására. Mint fogalmazott, az operaház vezetőjéről Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan még napokon belül dönt.

Réthelyi Miklós az európai uniós elnökséget értékelő beszélgetésen arról is beszélt, hogy nem várható többletforrás a kultúra területén a jövőben, viszont az új önkormányzati törvény elősegítheti a hatékonyabb munkamegosztást az állam és az önkormányzatok között. A soros uniós elnökséggel összefüggésben Réthelyi a kulturális terület legfontosabb történései között említette az Európai Örökség cím létrehozásáról folytatott tárgyalásokat, valamint a kulturális szakemberek európai mobilitásának lehetőségeit. Utóbbiról a miniszter megjegyezte: a mobilitás kérdése a tárcához tartozó valamennyi ágazat szempontjából fontos téma volt. Az Európai Örökség címről úgy fogalmazott: a szellemi örökség megóvását célzó státussal kapcsolatban a tárca célja a politikai megállapodás elérése volt. A miniszter sok egyéb mellett arról is beszélt, hogy február végén A kultúra hozzájárulása az Európa 2020 stratégia címmel konferenciát tartottak Budapesten, március végén a kulturális miniszterek informális találkozójára került sor, május közepén pedig az Oktatás, Ifjúság, Kultúra, Sport tanács ülésén megbeszélést tartottak a Kultúra program jövőjéről, 2014 utáni célkitűzéseiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket. 
Zenés színház magazin

A Champs-Élysées Mozartja – 200 éve született Offenbach

A kánkánok mestere korának szórakoztatóipari nagyvállalkozója volt, aki élete vége felé egy „komoly” operát is írt, a Hoffmann meséit.
Zenés színház wagner

Fischer Ádám: Vállalom a felelősséget a halk énekesekért!

Nem az énekeseknek kevés a hangjuk, Wagnert néha így kell énekelni. Caruso-szindróma és énekbeszéd kapcsán beszélgettünk a Ring-ciklus karmesterével.