Zenés színház

Kabaré musical a Margitszigeten

2021.07.02. 13:15
Ajánlom
Minden idők legsikeresebb musicalje, a Kabaré július 9-én és 10-én bemutatóval megérkezik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra. A musicalt 55 éve mutatták be a Broadwayn, az azonos című, 1972-ben készült film pedig Bob Fosse rendezésében, Liza Minellivel a főszerepben hódította meg a világot. Diadalútja a mai napig töretlen, Magyarországon szinte minden színház bemutatta már.

Az előadás sikerének nincs titka, egyszerűen zseniális a maga műfajában. A történet a weimari köztársaság idején, 1931 szilveszterén Berlinben játszódik. A darab szövegkönyve Christopher Isherwood Isten veled, Berlin! című kiváló könyvéből készült. John Kander zenéje, a darabban elhangzó 35 dal utolérhetetlen sikert hozott. Ki ne ismerné és dúdolná a mai napig játszott számokat, mint a Willkommen, a Money vagy Sally ikonikus dalát a Cabaret. Hát itt a lehetőség, hogy újra felidézzük, felfedezzük, vagy együtt megfejtsük a siker és a darab titkát a Margitszigeten! Ebben lesz segítségünkre a Kabaré rendezője, Béres Attila, Cziegler Balázs díszlettervező és Barta Dóra koreográfus alkotó teamje, és természetesen a Vígszínház teljes csapata. A darabot a Margitszigeten első alkalommal vendégeskedő Vígszínház előadásában láthatja a közönség.

A Vígszínház még sosem tűzte műsorára a Kabarét, és még sosem vendégeskedett a – légvonalban alig néhány száz méterre levő – Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A két intézmény első együttműködése a Masteroff–Kander–Ebb-musical szabadtéri bemutatója lesz.

A Margitszigeti Színház 2021-es szezonját a járványhelyzet okozta károk enyhítésére is szánta, mégpedig az elmaradt kőszínházi bemutatók szabadtéri színházi bemutatására nyitottan.

kabare_ea_01_domolky_daniel_WEB_010-131144.jpg

Jelenet a Kabaréból (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

A teátrum az idei nyáron egy hosszabb szezonnal készülve, örömmel működik együtt számos előadás opera, tánc, balett és musical, szabadtéri bemutatásában. A Kabaré szabadtéri bemutatója mellet további musicalbemutatók: a Hegedűs a háztetőn és a Tesla musicalt is láthatja még a nyáron a Margitsziget közönsége.

A Vígszínházban előkészített darab, a Szent István körútihoz képest jelentősen nagyobb helyszínen, a Margitszigeten vélhetően más hangsúlyokat kap, ennek megoldása elsősorban a rendező Béres Attila feladata. A darab koreográfusa Barta Dóra a térben és a szereplők mozgatásában, míg Cziegler Balázs díszlettervező a látványban, a nagy jelenetekben teljesíti be az elvárásokat. Tihanyi Ildikó jelmeztervező számára is nagy és hálás a feladat, nem csak a korra jellemző adottságok, de az eltérő karakterek és stílusok megalkotásával. Mindenki alkotó és kreatív munkája, a szereplők játéka a darab erősségét hivatott szolgálni, mindkét helyszínre egyaránt készülve. A szenvedélyt, a drámát, megőrizve a történelem tanulságait, új jelentésrétegekkel kívánja gazdagítani a Béres Attila rendezésében készülő előadás.

Willkommen, Bienvenu, Welcome! Isten hozta Önöket a Kit-Kat Clubban,

ahol az élet szép és a lányok is szépek. Egy hely – mely talán szimbolikusnak is tekinthető – ahova a változás előtt álló élet tragikus valóságától menekülnek az emberek, ahol minden és mindenki a nagybecsű vendéget szolgálja. A szexualitástól túlfűtött, fékevesztett, hangos és füstös éjszakai szórakozóhely zárt világa az akkori Berlint, a társadalom erkölcsiségét mételyező kezdődő nácizmustól, a bekövetkező tragédia baljós árnyaitól nyújt pillanatnyi menedéket. A Kit Kat Klub sztárja Sally Bowles, a szép amerikai, sikerre vágyó, az életet hajszoló, magában bizonytalan tehetséges fiatal hölgy drámáját osztja meg velünk a szerző és rendező. Mindezt teszi úgy, hogy Sally életébe megérkezik a szerelem, a fiatal amerikai író, Cliff Bradshaw személyében.

kabare_ea_01_domolky_daniel_WEB_022-131145.jpg

Jelenet a Kabaréból (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

A tiszta érzés és a beteljesülés ebben a világban szinte nem meglepően, a szereplők személyében az eltorzult világ áldozatává válik. A mély emberi érzelmeket és megnyilvánulásokat tagadó hamis és erkölcstelen világban a félelemből vagy hitetlenségből megfelelni vágyást, egy elfogadhatatlan, de beteljesülő gonoszság és agresszió tartja fenn.

A kabaré örök és a darab is ide sorolható, nem csak a címe okán.

Kabaré felnőtteknek szánt musical, nincs happy end, mégis a történet és a történelem gyászos időszakát az emberi faj veszendőségét és kiszolgáltatottságát, manipulálhatóságát, az elkerülhetetlen végzetet mutatja be emberi módon, emberi sorsokon keresztül. Teszi ezt olyan ellenálhatatlan zenékkel és dalokkal, amely a történettől elválaszthatatlanok és önmagukban is üzeneteket, bűnt, hamisságot és reményt hordoznak.

kabare_ea_01_domolky_daniel_WEB_009-131146.jpg

Jelenet a Kabaréból (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Vígszínház)

A több évtizede töretlenül hódító produkció, a Kabaré bemutatóját a Vígszínház áprilisra tervezte, a margitszigeti júliusi szabadtéri bemutató idejére a körülmények végre adottak, hogy a Nagyérdemű kedvét lelhesse egy újraálmodott, nagyszabású bemutatóban. A legendás darabban Seress Zoltánt, Szilágyi Csengét, Dobó Enikőt, Igó Évát, Kern Andrást és Brasch Bencét is láthatjuk.

Az előadásról bővebb információ a Margitszigeti Színház oldalán olvasható.

Fejléckép: Kabaré (fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház)

Támogatott tartalom.

Margitszigeti Színház

Budapest reprezentatív nyári színháza a Margitszigeten a Margitszigeti Színház.

A Margitszigeti Színház Nkft. az 1938-ban megnyitott és azóta üzemelő, épített, aréna jellegű nézőterű színház üzemeltetője, melynek területén áll a műemlék Víztorony-kilátó.

A nyári színház fontos és jelentős helyet tölt be a főváros életében, mint a gazdagon zöld környezetben álló közösségi helyszín is, és mint a városban élő polgárok kedvelt szórakozóhelye, amely a hazai és külföldi közönség kiszolgálásban egyaránt fontos kulturális központnak tekinthető.

A patinás nyári színház a 2013-ban elvégzett, jelentős felújítást követően immár 3000 fő néző fogadására alkalmas. A fedett, nagyméretű, technikailag jól felszerelt színpad a szcenírozott előadások, operák, valamint operett-, musical-, balett- és táncelőadások színpadra állítására kiváló helyszín.

A színház fő profilja elsősorban a nagyprodukciók bemutatása, a klasszikus zenei szimfonikus koncertek mellett a könnyűzenei események meghívása is. A produkciók létrehozása, bemutatása saját vállalkozásban történik, több esetben együttműködésben a hazai színházakkal, mint például az Magyar Állami Operaházzal és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, valamint a nemzetközi színtérről meghívott külföldi művészekkel és társulatokkal.  Számos nagy bemutató és nemzetközileg elismert művész fellépése színesíti és gazdagítja a nyár közel négy hónapjában nyitott nyári színház minőségi és választékos kínálatát.

A színház célja a válogatással, hogy lehetőség szerint minden korosztály, kultúrát fogyasztó és színházba járó közönség megtalálja a kedvére való produkciót.

A Margitszigeti Színház Mindenki színháza.

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.