Zenés színház

Kabuki opera készült a Csillagok háborújából

2019.11.29. 19:05
Ajánlom
A leghíresebb kabuki színészekkel adaptálták hagyományos japán színjátéktechnikára a blockbustert, amiben a fénykardokat szamurájkardokra cserélik, fény és sötétség harca helyett pedig a fejedelemi klánok csapnak össze.

A japán adaptáció nem is annyira légből kapott, ugyanis a rendező George Lucast a Star Wars: Egy új remény című első epizód során nagyban inspirálta a híres japán filmrendező, Akira Kurosawa 1958-as műve, a Rejtett erőd.

Ha jobban megnézzük,

a karakterek kosztüme nagy hasonlóságot mutat a szamurájok köntösével (hitatare), Darth Vader sisakja a szamurájok maszkjára (kabuto) hajaz, a fénykard formája pedig párhuzamba hozható a szamurájkarddal (katuro).

JJ Abrams, aki 2013 óta rendezi a Star Wars filmeket, ráadásul azt mondta, Ren törött arcmaszkját a kintsugi művészet ihlette, aminek során a törött kerámiákat arannyal vagy ezüsttel forrasztják össze. Ez indokolja, hogy a tradicionalisták sem ellenezték az adaptációt egy olyan színházi nyelvre, amit nagyon erősen kötnek a játékhagyományok. A tradicionális, apáról fiúra szálló kabukiban ugyanis minden szerepet férfiak játszanak, akik látványos jelmezekkel, színes sminkekkel és maszkokkal jelenítik meg a kabuki-történeteket, amik jellemzően a szamurájok rivalizálásával, a szerelemmel, öngyilkossággal és a városi élettel foglalkoznak.

strawars-105936.png

A kabuki Star Wars

A produkcióban az egyik legelismertebb kabuki színész, Ichikawa Ebizo XI, (aki 2020-ban Domingóval is színpadra lépett volna) formálja meg Kylo Ren karakterét. Ichikawa jó megjelenése és színészi képességei nagyban hozzájárultak a kabuki 21. századi újjáélesztéséhez, különösen a fiatalabb generáció körében. Rendkívül fontos szerepet játszott az adaptációban is, hiszen ő írta a szövegkönyvet és részt vett a koreográfia megalkotásában is. Mindeközben arra törekedett, hogy áthidalja a kulturális szakadékot a nyugati filmtörténet egyik csúcsteljesítménye és a tradicionális keleti műfaj között.

„A mi előadásunk Skywalker család szerelmi történeteit és veszteségeit ábrázolja, és mintegy negyven évet ölel fel. Egy olyan művet hozunk létre, amit mind a Star Wars-rajongók, mind pedig a kabuki-rajongók imádni fognak”

– mondta. Az előadást mindössze 50 néző láthatta élőben, amire sorsolás útján választották ki a szerencséseket. Bár a november 28-ai bemutató helyszíne nem volt nyilvános, az előadást készítő Disney japán irodája élőben közvetítette azt, itt pedig vissza is nézhető.

(forrás: The Guardian)

Kintsugi, avagy így lesz művészet a sérülésekből

Kapcsolódó

Kintsugi, avagy így lesz művészet a sérülésekből

Újra divatos az a 15. századra visszavezethető japán gyakorlat, ami törött kerámiákból varázsol az eredetinél is értékesebb tárgyat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.
Zenés színház gyász

100 éves korában meghalt a bariton, aki öt koncentrációs tábort élt túl

Énekelt Callasszal, Pavarottival, de a lágerekben is a zene tartotta benne a lelket. Eno Mucchiutti 100 éves volt.
Zenés színház hír

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.