Zenés színház

Kabuki opera készült a Csillagok háborújából

2019.11.29. 19:05
Ajánlom
A leghíresebb kabuki színészekkel adaptálták hagyományos japán színjátéktechnikára a blockbustert, amiben a fénykardokat szamurájkardokra cserélik, fény és sötétség harca helyett pedig a fejedelemi klánok csapnak össze.

A japán adaptáció nem is annyira légből kapott, ugyanis a rendező George Lucast a Star Wars: Egy új remény című első epizód során nagyban inspirálta a híres japán filmrendező, Akira Kurosawa 1958-as műve, a Rejtett erőd.

Ha jobban megnézzük,

a karakterek kosztüme nagy hasonlóságot mutat a szamurájok köntösével (hitatare), Darth Vader sisakja a szamurájok maszkjára (kabuto) hajaz, a fénykard formája pedig párhuzamba hozható a szamurájkarddal (katuro).

JJ Abrams, aki 2013 óta rendezi a Star Wars filmeket, ráadásul azt mondta, Ren törött arcmaszkját a kintsugi művészet ihlette, aminek során a törött kerámiákat arannyal vagy ezüsttel forrasztják össze. Ez indokolja, hogy a tradicionalisták sem ellenezték az adaptációt egy olyan színházi nyelvre, amit nagyon erősen kötnek a játékhagyományok. A tradicionális, apáról fiúra szálló kabukiban ugyanis minden szerepet férfiak játszanak, akik látványos jelmezekkel, színes sminkekkel és maszkokkal jelenítik meg a kabuki-történeteket, amik jellemzően a szamurájok rivalizálásával, a szerelemmel, öngyilkossággal és a városi élettel foglalkoznak.

strawars-105936.png

A kabuki Star Wars

A produkcióban az egyik legelismertebb kabuki színész, Ichikawa Ebizo XI, (aki 2020-ban Domingóval is színpadra lépett volna) formálja meg Kylo Ren karakterét. Ichikawa jó megjelenése és színészi képességei nagyban hozzájárultak a kabuki 21. századi újjáélesztéséhez, különösen a fiatalabb generáció körében. Rendkívül fontos szerepet játszott az adaptációban is, hiszen ő írta a szövegkönyvet és részt vett a koreográfia megalkotásában is. Mindeközben arra törekedett, hogy áthidalja a kulturális szakadékot a nyugati filmtörténet egyik csúcsteljesítménye és a tradicionális keleti műfaj között.

„A mi előadásunk Skywalker család szerelmi történeteit és veszteségeit ábrázolja, és mintegy negyven évet ölel fel. Egy olyan művet hozunk létre, amit mind a Star Wars-rajongók, mind pedig a kabuki-rajongók imádni fognak”

– mondta. Az előadást mindössze 50 néző láthatta élőben, amire sorsolás útján választották ki a szerencséseket. Bár a november 28-ai bemutató helyszíne nem volt nyilvános, az előadást készítő Disney japán irodája élőben közvetítette azt, itt pedig vissza is nézhető.

(forrás: The Guardian)

Kintsugi, avagy így lesz művészet a sérülésekből

Kapcsolódó

Kintsugi, avagy így lesz művészet a sérülésekből

Újra divatos az a 15. századra visszavezethető japán gyakorlat, ami törött kerámiákból varázsol az eredetinél is értékesebb tárgyat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház online közvetítés

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Zenés színház hír

Nem tartják meg idén a Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Elmarad idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata a koronavírus-járvány miatt - jelentették be kedd este a világhírű németországi Wagner-fesztivál szervezői.
Zenés színház hír

Plácido Domingo elhagyhatta a kórházat

A veterán spanyol énekes azután került kórházba Mexikóban, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.
Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.