Zenés színház

Kaleidoszkóp a panoptikumból

2010.05.14. 08:42
Ajánlom
Ha internetes szavazásra bocsátanák a kérdést: melyik az öt legnépszerűbb Mozart-opera, minden valószínűség szerint a Szöktetés a szerájból, a Figaro házassága, a Don Giovanni, a Così fan tutte és A varázsfuvola szerepelne az összesített listán. Hamarosan közös programra indulhatnak a Müpába azok, akik szeretik, és azok, akik még nem ismerik ezt az öt operát.

A május 16-i matinékoncerteken a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatói keltik életre a fent említett operák szereplőit. "Olyan lesz, mintha egy panoptikumban járnánk, amelyben a megelevenednek a figurák, majd előadnak egy-egy Mozart-operarészletet" - meséli Kovalik Balázs, az előadás rendezője, aki zeneakadémiai tanárként minden osztályával fél évet szánt arra, hogy csak Mozart operáival foglalkozzanak, mert meglátása szerint a mozarti dramaturgia és színház olyan kiváló, hogy kötelező segítség ahhoz, hogy az ember megértse Verdit, Puccinit és Wagnert. Voltaképpen ezekből a műhelymunkákból született annak idején a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Mozart-maraton előadás.

A szerzővel azonban nem lehet eleget foglalkozni, új és új ötletekkel lehet színre vinni, most például kaleidoszkópszerűen tárulnak majd elénk egyes jelenetek, amelyek a teljes történetből kiemelve, önmagukban is megállják a helyüket. "Ezeknek a koncerteknek nem az a céljuk, hogy a közönség cselekményszerűen megismerje a műveket. Ezúttal arra próbálunk rávilágítani, hogy mennyire hasonlóak bennük bizonyos karakterek és szituációk, mégis mennyi különbözőség rejlik ezekben a hasonlóságokban." Lehet DVD-t venni, el lehet menni operába, ám ott biztosan nem hallhatja az ember egymás után Don Giovanni és Zerlina, majd a Gróf és Susanna duettjét. Pedig a két jelenetet érdemes egymás mellett megvizsgálni: mindkettőben a bariton csábítja a lírai szopránt. A különbségekre és az azonosságokra maga a rendező hívja majd fel a közönség figyelmét. 

Kovalik februárban a müncheni Deutsche Operben ősbemutatót rendezett, majd Bonnban állította színpadra Janáček Katja Kabanováját. "Mindenki azt hiszi, hogy a rendezőnek az a feladata, hogy megmondja, hol jöjjön be és menjen ki az énekes, és hogy milyen legyen a díszlet. Nem csak erről van szó. Egy opera, de még egy matinékoncert is rengeteg önálló elemzést és közös gondolkodást igényel a szereplőkkel. Megbeszéljük, hol diktál dramaturgiai feszültséget a zene és a szöveg, együtt nyomozzuk, hogy milyen másodlagos, harmadlagos jelentése lehet egy-egy szónak, vagy dallamnak, amire a Mozart-operák különösen alkalmasak."

A Mozart ötször előadásain csupa fiatal énekest láthatunk majd a színen, akik a rendező elmondása szerint mindenre fogékonyak és nyitottak, ugyanakkor kellően képzettek a műfajban. A két koncert nagy lehetőség az opera szakos hallgatóknak, és nagy lehetőség a közönségnek is: találkozni. Egymással, Ozminnal, Dorabellával, Sarastróval és persze Wolfgang Amadeussal.

2010. május 16. 11:00 és 15:00

Fesztivál Színház

Mozart ötször

Részletek a Szöktetés a szerájból, a Figaro házassága, a Don Giovanni, a Così fan tutte és A varázsfuvola című operákból


Km.: Concerto Budapest, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakos hallgatói
Vez.: Oberfrank Péter
Rend.: Kovalik Balázs

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Egyiptom királyaként mutatkozik be Köpeczi Sándor az Aidában

Egyiptom királyának szerepét Köpeczi Sándor énekli az Erkel Színház februári Aida-előadásaiban. A fiatal magyar basszista januárban Verdi-interpretációjáért különdíjat nyert a barcelonai Gran Teatre del Liceuban megrendezett, rangos Teatro Viñas nemzetközi dalversenyen.
Zenés színház hír

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.
Zenés színház magazin

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Zenés színház ajánló

Mozart zenéje kíséri az apokalipszist a k2 Színház új előadásán

A k2 Színház új, abszurd és melankolikus bemutatója Mozart Dies irae-szekvenciájából indul ki, hogy a Requiem hangjain keresztül rákérdezzen, miért akarja megúszni az európai ember újra és újra a poklok poklát.
Zenés színház árvíz

Még egy árvíz, és nem menekül meg a velencei La Fenice operaház

Túlélte az árvizet Velence operaháza, de szakértők arra figyelmeztetnek, jelen állapotában az épület nem állna ellen még egy áradásnak.