Zenés színház

Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny

2012.05.31. 13:33
Ajánlom
A 11 000 euró összdíjazású nemzetközi karmesterversenyre augusztus 15-ig várják a 40 év alatti versenyzők jelentkezését.

Az Aranypálca elnevezésű Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny szervezője Budapest főváros, Siófok városa és a Budapesti Operettszínház. Kiemelt partnerük az MTVA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A verseny fővédnöke Tarlós István főpolgármester és dr. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója.

A verseny célja:

- lehetőséget adni különböző országokból érkező tehetséges fiatal karmesterek megmérettetésére;
- világhírű klasszikus magyar operettek népszerűsítése, illetve a méltó utódok, a kortárs magyar musicalszerzők darabjainak nemzetközi megismertetése;
- nemzeti értéket, magas színvonalú zeneiséget képviselő, de mégis szórakoztató műsorsorozat készítése zenés színházi körülmények között.

A középdöntő a Budapesti Operettszínházban zajlik 2012. szeptember 21-én és 22-én, az eseményről televíziós felvétel készül.

A döntőre ugyanitt, 2012. október 27-én, a Magyar Operett Napja és Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából, élő televíziós közvetítés mellett kerül sor.

Jelentkezési határidő: 2012. augusztus 15.

A jelentkezés feltételei:

- felsőfokú zeneművészeti diploma vagy folyamatban lévő felsőfokú zeneművészeti tanulmányok (a diploma fénymásolatát vagy iskolalátogatási igazolást
be kell mutatni);
- korhatár: 1973. január 1. után születettek jelentkezhetnek;
- részletes szakmai életrajz, fotó beküldése;
- jelentkezési lap hibátlan kitöltése.

A jelentkezés teljes anyagát a magyarországi elődöntőn részt venni szándékozóknak a budapest@kalmanconductingcomp.com e-mail címre kérjük elküldeni. Amennyiben nem tud egyetlen elődöntős helyszínen sem megjelenni, úgy a szakmai életrajz alapján a középdöntő zsűrije bírálja el a jelentkezést, mely igény szerint videóanyagot kérhet be a jelentkezőről dirigálás közben.

A verseny lebonyolítása:

1. Elődöntő:

Az elődöntőket Magyarországon, Oroszországban, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Kínában, Japánban, Ausztráliában és Izraelben rendezik meg 2012. szeptember 3-ig.

Műsor: A kiírás mellékletét képező középdöntős lista alapján. Igény esetén a választott dalok partitúráját a jelentkezők elektronikus úton megkapják. Egy szabadon választott operett- és egy szabadon választott musicalrészlet (szóló, duett) vezénylése szólistákkal, két zongora kísérettel, mindösszesen 30 perc időtartamban.

2. Középdöntő (12 fő részére):

A kiírás mellékletét képező középdöntős lista alapján 3 szám (1 szóló, 1 duett, 1 finálé vagy tutti szám) vezénylése szólistákkal és zenekarral. A számok a televíziós műsor miatt előzetesen kerülnek párosításra, sorshúzás alapján dől el, a versenyzők mely 3 operett- és musicalrészletet dirigálják, ezért mind a 36 szám ismerete feltétel. A partitúrákat a szervezők előre eljuttatják a középdöntőbe jutott versenyzőknek. A nevezési díj megfizetése a helyszínen, érkezéskor kötelező (50 UR). Utazás- és szállásköltségek a jelentkezőt terhelik, de utóbbiban a magyar szervezők segítséget nyújtanak.

3. Döntő (5 fő részére):

A kiírás mellékletét képező döntős lista alapján 4 szám (1 szóló, 1 duett/tercett/kvartett, 1 tutti szám) vezénylése szólistákkal, énekkarral, balettkarral és
zenekarral. A számok a televíziós műsor miatt előzetesen kerülnek párosításra, sorshúzás alapján dől el, a versenyzők mely 4 operett- és musicalrészletet dirigálják, ezért mind a 20 szám ismerete feltétel.

Nevezési díjak, egyéb költségek:

Az elődöntőre való nevezési díj 30 euró, átutalása a területileg esedékes szervező félnek kötelező. Utazás- és szállásköltségek a jelentkezőt terhelik. A középdöntőre való nevezési díj 50 euró, megfizetése a helyszínen, érkezéskor kötelező. Utazás- és szállásköltségek a szervezőket terhelik.

Zsűri: 5 tagú, nemzetközi szakemberekből álló grémium.

Díjak:

- Pénzdíjak: I. díj: 6000 EUR; II. díj: 3000 EUR; III. díj: 2000 EUR;
- Közönségdíj (1000 EUR);
- MTVA különdíja;
- Budapest főváros különdíja;
- Hungarikum Szövetség különdíja;
- Zenekar és a szólisták különdíja;
- Értékes tárgyjutalmak;
- Kálmán Yvonne különdíja.

Az egyes díjak nem zárják ki egymást.

A középdöntős dallista ide kattintva letölthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház Film

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Zenés színház interjú

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház magazin

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.