Zenés színház

Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny

2012.05.31. 13:33
Ajánlom
A 11 000 euró összdíjazású nemzetközi karmesterversenyre augusztus 15-ig várják a 40 év alatti versenyzők jelentkezését.

Az Aranypálca elnevezésű Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny szervezője Budapest főváros, Siófok városa és a Budapesti Operettszínház. Kiemelt partnerük az MTVA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A verseny fővédnöke Tarlós István főpolgármester és dr. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója.

A verseny célja:

- lehetőséget adni különböző országokból érkező tehetséges fiatal karmesterek megmérettetésére;
- világhírű klasszikus magyar operettek népszerűsítése, illetve a méltó utódok, a kortárs magyar musicalszerzők darabjainak nemzetközi megismertetése;
- nemzeti értéket, magas színvonalú zeneiséget képviselő, de mégis szórakoztató műsorsorozat készítése zenés színházi körülmények között.

A középdöntő a Budapesti Operettszínházban zajlik 2012. szeptember 21-én és 22-én, az eseményről televíziós felvétel készül.

A döntőre ugyanitt, 2012. október 27-én, a Magyar Operett Napja és Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából, élő televíziós közvetítés mellett kerül sor.

Jelentkezési határidő: 2012. augusztus 15.

A jelentkezés feltételei:

- felsőfokú zeneművészeti diploma vagy folyamatban lévő felsőfokú zeneművészeti tanulmányok (a diploma fénymásolatát vagy iskolalátogatási igazolást
be kell mutatni);
- korhatár: 1973. január 1. után születettek jelentkezhetnek;
- részletes szakmai életrajz, fotó beküldése;
- jelentkezési lap hibátlan kitöltése.

A jelentkezés teljes anyagát a magyarországi elődöntőn részt venni szándékozóknak a budapest@kalmanconductingcomp.com e-mail címre kérjük elküldeni. Amennyiben nem tud egyetlen elődöntős helyszínen sem megjelenni, úgy a szakmai életrajz alapján a középdöntő zsűrije bírálja el a jelentkezést, mely igény szerint videóanyagot kérhet be a jelentkezőről dirigálás közben.

A verseny lebonyolítása:

1. Elődöntő:

Az elődöntőket Magyarországon, Oroszországban, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Kínában, Japánban, Ausztráliában és Izraelben rendezik meg 2012. szeptember 3-ig.

Műsor: A kiírás mellékletét képező középdöntős lista alapján. Igény esetén a választott dalok partitúráját a jelentkezők elektronikus úton megkapják. Egy szabadon választott operett- és egy szabadon választott musicalrészlet (szóló, duett) vezénylése szólistákkal, két zongora kísérettel, mindösszesen 30 perc időtartamban.

2. Középdöntő (12 fő részére):

A kiírás mellékletét képező középdöntős lista alapján 3 szám (1 szóló, 1 duett, 1 finálé vagy tutti szám) vezénylése szólistákkal és zenekarral. A számok a televíziós műsor miatt előzetesen kerülnek párosításra, sorshúzás alapján dől el, a versenyzők mely 3 operett- és musicalrészletet dirigálják, ezért mind a 36 szám ismerete feltétel. A partitúrákat a szervezők előre eljuttatják a középdöntőbe jutott versenyzőknek. A nevezési díj megfizetése a helyszínen, érkezéskor kötelező (50 UR). Utazás- és szállásköltségek a jelentkezőt terhelik, de utóbbiban a magyar szervezők segítséget nyújtanak.

3. Döntő (5 fő részére):

A kiírás mellékletét képező döntős lista alapján 4 szám (1 szóló, 1 duett/tercett/kvartett, 1 tutti szám) vezénylése szólistákkal, énekkarral, balettkarral és
zenekarral. A számok a televíziós műsor miatt előzetesen kerülnek párosításra, sorshúzás alapján dől el, a versenyzők mely 4 operett- és musicalrészletet dirigálják, ezért mind a 20 szám ismerete feltétel.

Nevezési díjak, egyéb költségek:

Az elődöntőre való nevezési díj 30 euró, átutalása a területileg esedékes szervező félnek kötelező. Utazás- és szállásköltségek a jelentkezőt terhelik. A középdöntőre való nevezési díj 50 euró, megfizetése a helyszínen, érkezéskor kötelező. Utazás- és szállásköltségek a szervezőket terhelik.

Zsűri: 5 tagú, nemzetközi szakemberekből álló grémium.

Díjak:

- Pénzdíjak: I. díj: 6000 EUR; II. díj: 3000 EUR; III. díj: 2000 EUR;
- Közönségdíj (1000 EUR);
- MTVA különdíja;
- Budapest főváros különdíja;
- Hungarikum Szövetség különdíja;
- Zenekar és a szólisták különdíja;
- Értékes tárgyjutalmak;
- Kálmán Yvonne különdíja.

Az egyes díjak nem zárják ki egymást.

A középdöntős dallista ide kattintva letölthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.