Zenés színház

Kálmán-plakettel tüntették ki Kerényi Miklós Gábort

2011.06.14. 13:15
Ajánlom
A balatoni szezonnyitó ünnepségen adták át a magyar operett legnépszerűbb képviselőjéről, a Siófokon született Kálmán Imréről elnevezett emlékplakettet a "nyár fővárosában" Kerényi Miklós Gábornak, a Budapesti Operettszínház főigazgatójának.

2011. június 11-én kezdődött hivatalosan a szezon a Balatonon, s természetesen ismét Siófok lett a "nyár fővárosa". Muzsikusok kísérete mellett, díszes hintóval érkezett a kikötőbe a pünkösdi menet: Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő adta át a nyitást jelképező aranyozott kulcsot Balázs Árpád siófoki polgármesternek szombat délelőtt. A tarka felvonulás aztán körbejárta a települést, ám előtte még egy ünnepi ceremóniának lehettek tanúi a meghívottak, s a már nyaralók. Kerényi Miklós Gábor színidirektor, rendező vehette át a Millennium parkban a Kálmán Imre-plakettet Siófok első emberétől. KERO® rendezői munkássága elismeréseként, s a magyar operett népszerűsítéséért kapta e rangos elismerést, melyet immár évek óta a műfaj egy kiemelkedő képviselőjének ítélnek oda.

A Budapesti Operettszínház főigazgatója köszönetet mondott a kitüntetésért, s hozzátette, 1989-ben operarendezői munkássága elismeréseként vehette át a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat, s most e mellé társul egyenrangúként a Kálmán-plakett. Hozzátette, a Nagymező utcai teátrum és a "nyár fővárosa" régóta működik együtt, idén pedig augusztus 6-án vendégszerepel a városban, a komponistáról elnevezett szabadtéri színpadon a társulat stílszerűen egy operettgálával. Jövőre pedig a műfaj Siófokra költözik: a településsel közösen rendezi meg ugyanis az Operettszínház a II. Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterversenyt. Ezt is beharangozandó lépett fel a rövid ünnepség után Szendy Szilvi és Peller Károly, természetesen a zeneszerző legnagyobb slágereivel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.