Zenés színház

Kampány indult Bizet egykori házáért

2017.06.13. 14:25
Ajánlom
Kampány indult Georges Bizet egykori házának megmentésére, ahol a francia zeneszerző 1874-ben legendás operáját, a Carment is szerezte.
Bizet háza

Bizet háza (Fotó/Forrás: Bibliothèque nationale de France / Wikipedia Commons)

A ház a Párizs közelében lévő Bougivalban található, a község közössége több zenei intézménnyel összefogva finanszírozási kampányt indított. A projekt képviselőinek hétfői közlései szerint a cél hárommillió euró (922 millió forint) összegyűjtése.

Az első szakaszban 900 ezer euróra van szükség a ház megvásárlásához és 560 ezer euróra a restaurálásához. Ezután a házzal szemben egy Carmen-terem kialakítását tervezik, amelyben kiállítótér, zenei stúdió és egy koncertek, mesterkurzusok és konferenciák megrendezésére alkalmas terem is helyet kap. A bougivali Európai Zenei Központ (CEM) megnyitása 2022-re várható.

Az adománygyűjtő kampány június 21-én kezdődik az interneten és októberig tart. A projektben részt vesz többek között a Teresa Berganza operaénekesnő vezette Georges Bizet Barátai Egyesület és a Plácido Domingo vezette Europa Nostra egyesület is.

Georges Bizet 1838-ban született Párizsban, ahol a helyi konzervatóriumban tanult. 1857-ben egyik kantátájával hároméves tanulmányutat nyert Rómába. Hazatérve komponált és később szerzett operái sem keltettek különösebb visszhangot. A komponista utolsó évei keserűségben teltek. A súlyos beteg zeneszerző még megélte a verista operák ősének is nevezett Carmen bemutatását, holott nem kis ellenállást kellett leküzdenie: a Prosper Mérimée novelláján alapuló nyers szövegkönyv, a szexuális vágy, a laza erkölcsök és a brutális gyilkosság kendőzetlen ábrázolása ellen még az énekesek is tiltakoztak. A sevillai cigánylány tragikus szerelmi története volt az első, való életből merített opera.

A Carmen az 1875. március 3-i bemutatón vegyes fogadtatásban részesült. Az első felvonást tetszéssel fogadta a közönség, de a többi felvonást közöny vagy értetlenség kísérte. A komponistával három hónappal később, 1875. június 3-án, 36 évesen végzett ízületi bántalmakból eredő szívbaja.

Az opera Párizsban egy év után lekerült a műsorról, de a német nyelvű bécsi bemutató még abban az évben hatalmas sikert aratott. Budapesten már 1876-ban színre vitték, de Párizsban újra csak 1883-ban - már világsikerként - csendült fel a torreádordal. A Carmen az idők során számtalan feldolgozást élt meg a filmvásznon is. Bizet azonban abban a hitben hunyt el, hogy operája, a Carmen megbukott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.