Zenés színház

Kampány indult Bizet egykori házáért

2017.06.13. 14:25
Ajánlom
Kampány indult Georges Bizet egykori házának megmentésére, ahol a francia zeneszerző 1874-ben legendás operáját, a Carment is szerezte.
Bizet háza

Bizet háza (Fotó/Forrás: Bibliothèque nationale de France / Wikipedia Commons)

A ház a Párizs közelében lévő Bougivalban található, a község közössége több zenei intézménnyel összefogva finanszírozási kampányt indított. A projekt képviselőinek hétfői közlései szerint a cél hárommillió euró (922 millió forint) összegyűjtése.

Az első szakaszban 900 ezer euróra van szükség a ház megvásárlásához és 560 ezer euróra a restaurálásához. Ezután a házzal szemben egy Carmen-terem kialakítását tervezik, amelyben kiállítótér, zenei stúdió és egy koncertek, mesterkurzusok és konferenciák megrendezésére alkalmas terem is helyet kap. A bougivali Európai Zenei Központ (CEM) megnyitása 2022-re várható.

Az adománygyűjtő kampány június 21-én kezdődik az interneten és októberig tart. A projektben részt vesz többek között a Teresa Berganza operaénekesnő vezette Georges Bizet Barátai Egyesület és a Plácido Domingo vezette Europa Nostra egyesület is.

Georges Bizet 1838-ban született Párizsban, ahol a helyi konzervatóriumban tanult. 1857-ben egyik kantátájával hároméves tanulmányutat nyert Rómába. Hazatérve komponált és később szerzett operái sem keltettek különösebb visszhangot. A komponista utolsó évei keserűségben teltek. A súlyos beteg zeneszerző még megélte a verista operák ősének is nevezett Carmen bemutatását, holott nem kis ellenállást kellett leküzdenie: a Prosper Mérimée novelláján alapuló nyers szövegkönyv, a szexuális vágy, a laza erkölcsök és a brutális gyilkosság kendőzetlen ábrázolása ellen még az énekesek is tiltakoztak. A sevillai cigánylány tragikus szerelmi története volt az első, való életből merített opera.

A Carmen az 1875. március 3-i bemutatón vegyes fogadtatásban részesült. Az első felvonást tetszéssel fogadta a közönség, de a többi felvonást közöny vagy értetlenség kísérte. A komponistával három hónappal később, 1875. június 3-án, 36 évesen végzett ízületi bántalmakból eredő szívbaja.

Az opera Párizsban egy év után lekerült a műsorról, de a német nyelvű bécsi bemutató még abban az évben hatalmas sikert aratott. Budapesten már 1876-ban színre vitték, de Párizsban újra csak 1883-ban - már világsikerként - csendült fel a torreádordal. A Carmen az idők során számtalan feldolgozást élt meg a filmvásznon is. Bizet azonban abban a hitben hunyt el, hogy operája, a Carmen megbukott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

101 évesen elhunyt Hilde Zadek szopránénekesnő

Elhunyt Hilde Zadek német-osztrák operaénekesnő, a 20. század egyik legjelentősebb szopránja.
Zenés színház magazin

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Zenés színház interjú

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.