Zenés színház

Kampány indult Bizet egykori házáért

2017.06.13. 14:25
Ajánlom
Kampány indult Georges Bizet egykori házának megmentésére, ahol a francia zeneszerző 1874-ben legendás operáját, a Carment is szerezte.
Bizet háza

Bizet háza (Fotó/Forrás: Bibliothèque nationale de France / Wikipedia Commons)

A ház a Párizs közelében lévő Bougivalban található, a község közössége több zenei intézménnyel összefogva finanszírozási kampányt indított. A projekt képviselőinek hétfői közlései szerint a cél hárommillió euró (922 millió forint) összegyűjtése.

Az első szakaszban 900 ezer euróra van szükség a ház megvásárlásához és 560 ezer euróra a restaurálásához. Ezután a házzal szemben egy Carmen-terem kialakítását tervezik, amelyben kiállítótér, zenei stúdió és egy koncertek, mesterkurzusok és konferenciák megrendezésére alkalmas terem is helyet kap. A bougivali Európai Zenei Központ (CEM) megnyitása 2022-re várható.

Az adománygyűjtő kampány június 21-én kezdődik az interneten és októberig tart. A projektben részt vesz többek között a Teresa Berganza operaénekesnő vezette Georges Bizet Barátai Egyesület és a Plácido Domingo vezette Europa Nostra egyesület is.

Georges Bizet 1838-ban született Párizsban, ahol a helyi konzervatóriumban tanult. 1857-ben egyik kantátájával hároméves tanulmányutat nyert Rómába. Hazatérve komponált és később szerzett operái sem keltettek különösebb visszhangot. A komponista utolsó évei keserűségben teltek. A súlyos beteg zeneszerző még megélte a verista operák ősének is nevezett Carmen bemutatását, holott nem kis ellenállást kellett leküzdenie: a Prosper Mérimée novelláján alapuló nyers szövegkönyv, a szexuális vágy, a laza erkölcsök és a brutális gyilkosság kendőzetlen ábrázolása ellen még az énekesek is tiltakoztak. A sevillai cigánylány tragikus szerelmi története volt az első, való életből merített opera.

A Carmen az 1875. március 3-i bemutatón vegyes fogadtatásban részesült. Az első felvonást tetszéssel fogadta a közönség, de a többi felvonást közöny vagy értetlenség kísérte. A komponistával három hónappal később, 1875. június 3-án, 36 évesen végzett ízületi bántalmakból eredő szívbaja.

Az opera Párizsban egy év után lekerült a műsorról, de a német nyelvű bécsi bemutató még abban az évben hatalmas sikert aratott. Budapesten már 1876-ban színre vitték, de Párizsban újra csak 1883-ban - már világsikerként - csendült fel a torreádordal. A Carmen az idők során számtalan feldolgozást élt meg a filmvásznon is. Bizet azonban abban a hitben hunyt el, hogy operája, a Carmen megbukott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház soharóza

Lemez készülhet a Soharóza Tabu-előadásából, de a támogatásodra van szükségük

Halas Dóra és Nagy Fruzsina extravagáns projektjei felkavarták a zenés színházi műfaj állóvizét. Szívesen hallgatnánk a Tabu előadásuk dalait, de eddig nem készült róla felvétel. De majd most!
Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.