Zenés színház

Kampány indult Bizet egykori házáért

2017.06.13. 14:25
Ajánlom
Kampány indult Georges Bizet egykori házának megmentésére, ahol a francia zeneszerző 1874-ben legendás operáját, a Carment is szerezte.
Bizet háza

Bizet háza (Fotó/Forrás: Bibliothèque nationale de France / Wikipedia Commons)

A ház a Párizs közelében lévő Bougivalban található, a község közössége több zenei intézménnyel összefogva finanszírozási kampányt indított. A projekt képviselőinek hétfői közlései szerint a cél hárommillió euró (922 millió forint) összegyűjtése.

Az első szakaszban 900 ezer euróra van szükség a ház megvásárlásához és 560 ezer euróra a restaurálásához. Ezután a házzal szemben egy Carmen-terem kialakítását tervezik, amelyben kiállítótér, zenei stúdió és egy koncertek, mesterkurzusok és konferenciák megrendezésére alkalmas terem is helyet kap. A bougivali Európai Zenei Központ (CEM) megnyitása 2022-re várható.

Az adománygyűjtő kampány június 21-én kezdődik az interneten és októberig tart. A projektben részt vesz többek között a Teresa Berganza operaénekesnő vezette Georges Bizet Barátai Egyesület és a Plácido Domingo vezette Europa Nostra egyesület is.

Georges Bizet 1838-ban született Párizsban, ahol a helyi konzervatóriumban tanult. 1857-ben egyik kantátájával hároméves tanulmányutat nyert Rómába. Hazatérve komponált és később szerzett operái sem keltettek különösebb visszhangot. A komponista utolsó évei keserűségben teltek. A súlyos beteg zeneszerző még megélte a verista operák ősének is nevezett Carmen bemutatását, holott nem kis ellenállást kellett leküzdenie: a Prosper Mérimée novelláján alapuló nyers szövegkönyv, a szexuális vágy, a laza erkölcsök és a brutális gyilkosság kendőzetlen ábrázolása ellen még az énekesek is tiltakoztak. A sevillai cigánylány tragikus szerelmi története volt az első, való életből merített opera.

A Carmen az 1875. március 3-i bemutatón vegyes fogadtatásban részesült. Az első felvonást tetszéssel fogadta a közönség, de a többi felvonást közöny vagy értetlenség kísérte. A komponistával három hónappal később, 1875. június 3-án, 36 évesen végzett ízületi bántalmakból eredő szívbaja.

Az opera Párizsban egy év után lekerült a műsorról, de a német nyelvű bécsi bemutató még abban az évben hatalmas sikert aratott. Budapesten már 1876-ban színre vitték, de Párizsban újra csak 1883-ban - már világsikerként - csendült fel a torreádordal. A Carmen az idők során számtalan feldolgozást élt meg a filmvásznon is. Bizet azonban abban a hitben hunyt el, hogy operája, a Carmen megbukott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház alan gilbert

A Svéd Királyi Operaház zeneigazgatója lett Alan Gilbert

A svédek első számú operaháza bejelentette, hogy 2021 tavaszától Alan Gilbert veszi át a zeneigazgatói posztot az intézményben.
Zenés színház aj vej-vej

Aj Vej-vej Rómában rendezi első operáját

Puccini Turandot című operáját rendezi meg Rómában Aj Vej-vej kínai művész, aki ezzel az előadással debütál operarendezőként.
Zenés színház drezda

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Zenés színház premier

Gyöngyösi Levente-mű bemutatójára készül az Operaház

Bulgakov világhírű regényéből, A Mester és Margaritából készített operát Gyöngyösi Levente, amelyet Miskolc után a fővárosban is hallhat az Eiffel Műhelyház közönsége.
Zenés színház tűzvész

Tűzoltók fotóit vetítették a Sydney-i Operaházra

Önkéntes tűzoltók fotóit vetítették a Sydney-i Operaház épületére helyi idő szerint szombat este. A tragikus tűzvész eddig több mint 10 millió hektárnyi területet érint.