Zenés színház

Karmesterverseny az Operettszínházban

2007.09.28. 00:00
Ajánlom
Október 8-án zárul a Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterverseny a Budapesti Operettszínházban. A versenyt a komponista születésének 125. évfordulójára hirdetett meg a teátrum, 11 ország 26 karmesterének részvételével. Az ünnepélyes döntőre október 8-án este hét órakor kerül sor, ekkor dirigálja a színház szólistáit, zene- és énekkarát az utolsó fordulóba jutott hat karmester.

A versenyt előválogatás előzte meg, melyet a részletes szakmai önéletrajzok alapján végezte a nemzetközi zsűri, amely 26 karmestert választott ki. Tizenhárman közülük magyarok, a többiek Németországból, Ausztráliából, Kanadából, Nagy-Britanniából, Oroszországból, Japánból, Ukrajnából, az Amerikai Egyesült Államokból, Szíriából és Svédországból érkeztek. A résztvevők többsége férfi, de két hölgy is akad a dirigensek között: az orosz és a szír versenyző. A megmérettetés érdemi része szeptember 30-án vette kezdetét a Budapesti Operettszínházban.

A karmesterverseny célja – amely egyébként része az Operettszínház Kálmán Imre-megemlékezéseinek – az operett műfajának népszerűsítése és új tehetségek felfedezése. A kilencnapos megmérettetésen természetesen Kálmán Imre műveiből, a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből és A bajadérból vezényelnek részleteket a muzsikusok – a II. fordulóban csak zongorakísérettel, de a III. fordulóba jutó 10 karmester már a zenekar élére állhat.

Az október 8-i döntőbe közülük tehát hatan jutnak be – nekik már nem csak a korábban előre megadott részleteket, hanem mind a három művet teljes egészében ismerniük kell, hiszen bármelyik szólót, zenekari részt, duettet, tercettet, kvartettet vagy kórusbetétet kérheti tőlük a zsűri. A grémium tagjai: Kerényi Miklós Gábor rendező, az Operettszínház igazgatója; a teátrum zeneigazgatója, Makláry László karmester; Lendvay Kamilló zeneszerző, karnagy; Kesselyák Gergely karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője; Günter Neuhold osztrák karmester; valamint Jurij Schwarzkopf, a szentpétervári Zenés Komédia Színház igazgatója. A zsűri elnöke Szinetár Miklós rendező.

A döntő két részből áll majd: délelőtt tíz órakor a versenyzők a zsűri jelenlétében színházi körülmények között próbálnak, majd este koncerten mutatják meg tehetségüket. Ezt követően kerül sor az eredményhirdetésre, a három első helyezett felléphet majd a Budapesti Operettszínház október 20-21-i Kálmán Imre Jubileumi Nemzetközi Sztárgáláján, illetve az I. és a II. díj nyertese tíz, illetve öt előadásra szóló felkérést kap az Operettszínházba. Érdekessége még a döntőgálának, hogy a jelenlévő közönség is díjazhatja az általuk legjobbnak ítélt versenyzőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.