Zenés színház

Karnyóné

2007.04.23. 00:00
Ajánlom
Új bemutatóra készülnek az Operaház falai között, az idei évadban éppen a harmadikra. Csokonay Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című vígjátékából készült operát - a Karnyónét - május 4-én és 5-én láthatja először a nagyérdemű. Az alkotók és a vezetőség szerint is ez a bemutató operatörténeti pillanat lesz, melyről ma tartottak sajtótájékoztatót az Operaház Székely Bertalan termében.

Vajda János, a darab zeneszerzője kiemelte, hogy negyedik operája véleménye szerint jobb, mint az előzőek (Barrabás - 1977, Mario és a varázsló - 1988, Leonce és Léna - 1999): dramaturgiailag kerekebb, és mivel nincs benne kórus, kisebb apparátussal bír, mint az eddigiek. Várady Szabolcs szövegei rendkívül inspirálóak voltak számára olyannyira, hogy a librettót olvasva szinte maguktól jöttek a melódiák.

Ascher Tamás, az opera rendezője szerint ez a Csokonai-mű a magyar Lear király, melynek színházi változatát embert próbáló feladat rendezni, operaváltozatának színre vitelének nehézsége pedig az, hogy boldogító, riasztó, sátáni és felemelő érzéseket kell modern és összetett élmények formájában megjeleníteni.

A sajtótájékoztatón jelen lévő énekművészek (Wiedemann Bernadett, Bátori Éva - Karnyóné), Fekete Attila - Lipitlotty, Derecskei Zsolt - Tipp Topp) mind a próbák jó hangulatát és Ascher Tamással való közös munkájuk pozitív élményeit hangsúlyozták – ami a rendező szerint bár nem árt, nem garancia a jó előadásra. A darab szövegére – amit minden alkotó elismerő szavakkal illetett - jellemző, hogy bár elsősorban Csokonai-versekre épül, vannak benne Shakespeare-részletek a Szentivánéji álomból, de tartalmaz Várady Szabolcs által mesterien összeollózott Csokonai-töredékeket is.

Az opera feliratozására - a magyar nyelvű feliratokat Karczag Márton készítette - azért van szükség, mert egyrészt Várady igyekezett minél több régies kifejezést benne hagyni a librettóban, másrészt annyira sűrű a zenei szövet, és néhol olyannyira gyorsan kell beszélnie a szereplőknek, hogy feliratozás nélkül emészthetetlenné válna az előadás – emelte ki Török Géza, az előadás egyik karmestere. Selmeczi György - a Karnyóné másik dirigense - szerint kivételes operadarab született, és az elmúlt évtizedek legnagyobb operaeseménye elé nézünk május elején.

Meg kell még említeni az opera rendkívül dekoratív és figyelemre méltó plakátját, amelyet Khell Zsolt, a darab díszlettervezője készített. A plakáton - amelyet eredetileg tükörfóliára szerettek volna nyomtatni - egy kettészelt Cranach-kép látható, ami nagyon jól tükrözi a darabban jelen lévő valaha egységes kép széttörését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Könyv

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház online közvetítés

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Zenés színház hír

Nem tartják meg idén a Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Elmarad idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata a koronavírus-járvány miatt - jelentették be kedd este a világhírű németországi Wagner-fesztivál szervezői.
Zenés színház hír

Plácido Domingo elhagyhatta a kórházat

A veterán spanyol énekes azután került kórházba Mexikóban, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.
Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.