Zenés színház

Kékszakállú herceg Marton Évával

2007.03.12. 00:00
Ajánlom
Az Alma Mater hangversenysorozat keretében 2007. március 25-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarának tolmácsolásában egy igazi kihívást jelentő mű, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operája hallható. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

Nem mindennapi előadás részesei lehetnek a Zeneakadémia Alma Mater koncertsorozat soron következő előadásának nézői. Bartók Béla születésének évfordulóján, március 25-én a zeneszerző remekműve, A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos opera csendül fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara előadásában. Juditot Marton Éva világhírű operaénekes, a magánének tanszék vezetője énekli, a Kékszakállú szerepében pedig a Magyar Állami Operaház művésze, Palerdi András lesz hallható, a karmester Kovács László lesz.

Marton Éva a koncert kapcsán elmondta: „Nagyon sok szép emlék, élmény fűz ehhez a darabhoz, Judit szerepe mind közül az egyik legkedvesebb számomra. Annak idején ebből a darabból államvizsgáztam, és azóta számos helyszínen – koncert vagy színpadi előadás formájában – adhattam elő. Az egyik legemlékezetesebb élményem a milanói Scala fennállásának 200 éves évfordulóján a Kékszakállú premierje 1978-ban, ahol partnerem Melis György volt, az előadást Pressburger György rendezte és Peskó Zoltán dirigált. Bartók zenéje közel áll hozzám, tiszta és transzparens, ebben a darabban a férfi-nő kapcsolat örök problémája tárul elénk. Ez a koncert is lehetőséget ad arra, hogy a Zeneakadémia hallgatóiból álló zenekar tagjai megismerjék a „Bartóki világot”, s egy életre szóló élménnyel gazdagodjanak az előadás során. Fontos kezdeményezésnek tartom az Alma Mater koncerteket, hiszen ezek az előadások alkalmat adnak a hallgatókkal közös munkára, a fiatal tehetségek bemutatására. A március 25-i előadáson partnerem Palerdi András lesz, a karmester pedig Kovács László.”

A hangverseny alatt a mű egyedi érzésvilágát, hangulatát különleges vetítés teszi még átélhetőbbé: a színpadon elhelyezett kivetítőkön a mű keletkezésének idejéből származó magyar festmények lesznek láthatóak.

Kérdésünk: Hány éve és hol született Bartók Béla? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe egy számot és egy helységnevet írjon!)

Amennyiben a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Zenés színház interjú

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Zenés színház kult50

Frida, aki összeköt - Gubik Petra és Lantos Adriána a Kult50-ben

A Frida Kahlo életművét bemutató tárlat 2018 egyik legmeghatározóbb kiállítása volt, kurátora, Lantos Adriána helyet kapott az idei Kult50 válogatásban is. Gubik Petra pedig a Dorian Gray-ben és az István, a király nyújtott alakításaiért került be az ötven közé.
Zenés színház hír

A New York-i Metropolitan Opera bevezeti a vasárnap délutáni előadásokat

Összesen 16 matinét tartanak a hétfő esti előadások helyett - jelentette be Peter Gelb, az operaház igazgatója arra hivatkozva, hogy a hétvégi előadások iránt sokkal nagyobb az érdeklődés.
Zenés színház armel

Bécsbe viszi a Figaro házassága-előadást az Armel

Magyar ősbemutatóval, izlandi és belga operatársulatokkal és Alföldi Róbert Don Giovanni-rendezésével jön idén az Armel Operafesztivál július elején.