Zenés színház

Kékszakállú herceg Marton Évával

2007.03.12. 00:00
Ajánlom
Az Alma Mater hangversenysorozat keretében 2007. március 25-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarának tolmácsolásában egy igazi kihívást jelentő mű, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operája hallható. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

Nem mindennapi előadás részesei lehetnek a Zeneakadémia Alma Mater koncertsorozat soron következő előadásának nézői. Bartók Béla születésének évfordulóján, március 25-én a zeneszerző remekműve, A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos opera csendül fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara előadásában. Juditot Marton Éva világhírű operaénekes, a magánének tanszék vezetője énekli, a Kékszakállú szerepében pedig a Magyar Állami Operaház művésze, Palerdi András lesz hallható, a karmester Kovács László lesz.

Marton Éva a koncert kapcsán elmondta: „Nagyon sok szép emlék, élmény fűz ehhez a darabhoz, Judit szerepe mind közül az egyik legkedvesebb számomra. Annak idején ebből a darabból államvizsgáztam, és azóta számos helyszínen – koncert vagy színpadi előadás formájában – adhattam elő. Az egyik legemlékezetesebb élményem a milanói Scala fennállásának 200 éves évfordulóján a Kékszakállú premierje 1978-ban, ahol partnerem Melis György volt, az előadást Pressburger György rendezte és Peskó Zoltán dirigált. Bartók zenéje közel áll hozzám, tiszta és transzparens, ebben a darabban a férfi-nő kapcsolat örök problémája tárul elénk. Ez a koncert is lehetőséget ad arra, hogy a Zeneakadémia hallgatóiból álló zenekar tagjai megismerjék a „Bartóki világot”, s egy életre szóló élménnyel gazdagodjanak az előadás során. Fontos kezdeményezésnek tartom az Alma Mater koncerteket, hiszen ezek az előadások alkalmat adnak a hallgatókkal közös munkára, a fiatal tehetségek bemutatására. A március 25-i előadáson partnerem Palerdi András lesz, a karmester pedig Kovács László.”

A hangverseny alatt a mű egyedi érzésvilágát, hangulatát különleges vetítés teszi még átélhetőbbé: a színpadon elhelyezett kivetítőkön a mű keletkezésének idejéből származó magyar festmények lesznek láthatóak.

Kérdésünk: Hány éve és hol született Bartók Béla? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe egy számot és egy helységnevet írjon!)

Amennyiben a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház online közvetítés

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Zenés színház hír

Nem tartják meg idén a Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Elmarad idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata a koronavírus-járvány miatt - jelentették be kedd este a világhírű németországi Wagner-fesztivál szervezői.
Zenés színház hír

Plácido Domingo elhagyhatta a kórházat

A veterán spanyol énekes azután került kórházba Mexikóban, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.
Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.