Zenés színház

Kékszakállú herceg Marton Évával

2007.03.12. 00:00
Ajánlom
Az Alma Mater hangversenysorozat keretében 2007. március 25-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarának tolmácsolásában egy igazi kihívást jelentő mű, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operája hallható. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

Nem mindennapi előadás részesei lehetnek a Zeneakadémia Alma Mater koncertsorozat soron következő előadásának nézői. Bartók Béla születésének évfordulóján, március 25-én a zeneszerző remekműve, A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos opera csendül fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara előadásában. Juditot Marton Éva világhírű operaénekes, a magánének tanszék vezetője énekli, a Kékszakállú szerepében pedig a Magyar Állami Operaház művésze, Palerdi András lesz hallható, a karmester Kovács László lesz.

Marton Éva a koncert kapcsán elmondta: „Nagyon sok szép emlék, élmény fűz ehhez a darabhoz, Judit szerepe mind közül az egyik legkedvesebb számomra. Annak idején ebből a darabból államvizsgáztam, és azóta számos helyszínen – koncert vagy színpadi előadás formájában – adhattam elő. Az egyik legemlékezetesebb élményem a milanói Scala fennállásának 200 éves évfordulóján a Kékszakállú premierje 1978-ban, ahol partnerem Melis György volt, az előadást Pressburger György rendezte és Peskó Zoltán dirigált. Bartók zenéje közel áll hozzám, tiszta és transzparens, ebben a darabban a férfi-nő kapcsolat örök problémája tárul elénk. Ez a koncert is lehetőséget ad arra, hogy a Zeneakadémia hallgatóiból álló zenekar tagjai megismerjék a „Bartóki világot”, s egy életre szóló élménnyel gazdagodjanak az előadás során. Fontos kezdeményezésnek tartom az Alma Mater koncerteket, hiszen ezek az előadások alkalmat adnak a hallgatókkal közös munkára, a fiatal tehetségek bemutatására. A március 25-i előadáson partnerem Palerdi András lesz, a karmester pedig Kovács László.”

A hangverseny alatt a mű egyedi érzésvilágát, hangulatát különleges vetítés teszi még átélhetőbbé: a színpadon elhelyezett kivetítőkön a mű keletkezésének idejéből származó magyar festmények lesznek láthatóak.

Kérdésünk: Hány éve és hol született Bartók Béla? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe egy számot és egy helységnevet írjon!)

Amennyiben a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.