Zenés színház

Kemény munka kellemes légkörben

2013.04.29. 15:15
Ajánlom
Bár a cím könnyen emlékeztetheti az olvasót a kevéssé megbízható apróhirdetések szövegezésére, valójában egészen másra: a Budapest Music Centerben az elmúlt napokban zajló kurzus hangulatára és eredményességére vonatkozik. Április 24-27-ig ugyanis zeneszerzők dolgoztak a frissen megnyílt zenei központban.

Az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány kezdeményzésére huszonkét országból harmincnyolc jövendő operakomponista érkezett Budapestre. Eötvös Péter világszerte számos előadói és alkotói kurzust vezetett már, de az ötlet iránt megmutatkozó érdeklődés az ő gyakorlatában is kiemelkedő. "Ötvenen jelentkeztek, harmincnyolcan eljöttek, ami meglepően magas szám. Volt, aki negyven órát repült Ausztráliából vagy Brazíliából, hogy itt töltsön négy napot. Ez is igazolja a projektünk fontosságát" - mondta a zeneszerző.

A kurzus programjaként egy kamaraopera létrehozását hirdették meg annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak a fiatal alkotók karrierjének elindításához. A librettót Almási-Tóth András írta Mrożek Nyílt tengeren című abszurd drámájából Out at S.E.A. címmel. A helyszín ugyan megváltozott (tenger helyett egy valóságshow-házban játszódik a történet), a konfliktushelyzet, a kényszerű összezártság és a szereplők száma (három énekes) viszont azonos. "Mivel kamaradarabról van szó, csak három hangszert határoztunk meg, egy brácsát, egy csellót és egy klarinétot" - részletezte Eötvös, aki mellett a kurzus vendégtanára volt Luca Francesconi és Almási-Tóth András is.

A workshop résztvevői a napokban hazautaznak, és egy hónapnyi önálló munkát követően elküldik műveiket Eötvösnek és Horváth Balázs zeneszerzőnek, akik kiválasztják majd a hat legjobb alkotást. A produkció egyik érdekes szerkezeti eleme, hogy a hat szerző mindegyike csak egy-egy szerepet dolgoz ki a három előadó számára (egy tenor, egy mezzo és egy bariton), így alakul ki ugyanarra a szövegre két egymást követő előadásra való anyag. "Hat tehetséget tudok így bemutatni például majd Párizsban az IRCAM fesztiválján. Ott éles fülű szakemberek ülnek, akik tudni fogják, kikkel lehet tovább tervezni - emelte ki Eötvös Péter, hozzátéve, hogy nem kell egységes műveknek létrejönniük. - A kompozíciók tükrözhetik az életünket: elbeszélünk egymás mellett, nem figyelünk a másikra, mindenki fújja a magáét."

A kurzus "röpdolgozataiból" egyébként érdekes tapasztalatokat lehetett leszűrni, többek között világossá vált, hogy a fiatal zeneszerzők, mivel kevés a lehetőségük, hogy viszontlássák-hallják a műveiket, sokszor nem tudják, mi a különbség koncert- és színpadi zene között. "Sokat radíroztak, mert nem tanulták meg az azonnali döntést és az anyagszerkesztést" - jegyezte meg Eötvös.

December 9-én a hat kiválasztott visszatér Budapestre, hogy elvégezze a végső simításokat az operán, amelyet  tíz nappal később, 19-én mutatnak majd be a BMC-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lángolt az Operaház teteje, a dolgozók oltották el

Kedden kisebb tűz volt a korszerűsítés alatt álló Operaház épületének tetején.
Zenés színház interjú

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.
Zenés színház hír

Szilveszterkor kezdi az új évadot a New York-i Metropolitan Opera

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évad kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.
Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.