Zenés színház

Kemény munka kellemes légkörben

2013.04.29. 15:15
Ajánlom
Bár a cím könnyen emlékeztetheti az olvasót a kevéssé megbízható apróhirdetések szövegezésére, valójában egészen másra: a Budapest Music Centerben az elmúlt napokban zajló kurzus hangulatára és eredményességére vonatkozik. Április 24-27-ig ugyanis zeneszerzők dolgoztak a frissen megnyílt zenei központban.

Az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány kezdeményzésére huszonkét országból harmincnyolc jövendő operakomponista érkezett Budapestre. Eötvös Péter világszerte számos előadói és alkotói kurzust vezetett már, de az ötlet iránt megmutatkozó érdeklődés az ő gyakorlatában is kiemelkedő. "Ötvenen jelentkeztek, harmincnyolcan eljöttek, ami meglepően magas szám. Volt, aki negyven órát repült Ausztráliából vagy Brazíliából, hogy itt töltsön négy napot. Ez is igazolja a projektünk fontosságát" - mondta a zeneszerző.

A kurzus programjaként egy kamaraopera létrehozását hirdették meg annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak a fiatal alkotók karrierjének elindításához. A librettót Almási-Tóth András írta Mrożek Nyílt tengeren című abszurd drámájából Out at S.E.A. címmel. A helyszín ugyan megváltozott (tenger helyett egy valóságshow-házban játszódik a történet), a konfliktushelyzet, a kényszerű összezártság és a szereplők száma (három énekes) viszont azonos. "Mivel kamaradarabról van szó, csak három hangszert határoztunk meg, egy brácsát, egy csellót és egy klarinétot" - részletezte Eötvös, aki mellett a kurzus vendégtanára volt Luca Francesconi és Almási-Tóth András is.

A workshop résztvevői a napokban hazautaznak, és egy hónapnyi önálló munkát követően elküldik műveiket Eötvösnek és Horváth Balázs zeneszerzőnek, akik kiválasztják majd a hat legjobb alkotást. A produkció egyik érdekes szerkezeti eleme, hogy a hat szerző mindegyike csak egy-egy szerepet dolgoz ki a három előadó számára (egy tenor, egy mezzo és egy bariton), így alakul ki ugyanarra a szövegre két egymást követő előadásra való anyag. "Hat tehetséget tudok így bemutatni például majd Párizsban az IRCAM fesztiválján. Ott éles fülű szakemberek ülnek, akik tudni fogják, kikkel lehet tovább tervezni - emelte ki Eötvös Péter, hozzátéve, hogy nem kell egységes műveknek létrejönniük. - A kompozíciók tükrözhetik az életünket: elbeszélünk egymás mellett, nem figyelünk a másikra, mindenki fújja a magáét."

A kurzus "röpdolgozataiból" egyébként érdekes tapasztalatokat lehetett leszűrni, többek között világossá vált, hogy a fiatal zeneszerzők, mivel kevés a lehetőségük, hogy viszontlássák-hallják a műveiket, sokszor nem tudják, mi a különbség koncert- és színpadi zene között. "Sokat radíroztak, mert nem tanulták meg az azonnali döntést és az anyagszerkesztést" - jegyezte meg Eötvös.

December 9-én a hat kiválasztott visszatér Budapestre, hogy elvégezze a végső simításokat az operán, amelyet  tíz nappal később, 19-én mutatnak majd be a BMC-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Felmutatni a világ tetejét - Interjú Szemző Tiborral

Óbudán, az Esernyős belső udvarán új szabadtéri kamaraszínházi sorozat indul, amelyben (újra) debütál Szemző Tibor Kőrösi Csoma Sándorról készített opera cinematique műfajú előadása, a Csoma.   
Zenés színház ajánló

Operett show a Vajdahunyadvárban

Július 18-án Magyarország leglátványosabb operett produkcióját tekinthetjük meg a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A Monarchia Operett gálaműsora fantasztikus szólistákkal és ruhakölteményekkel varázsolja el a nagyérdeműt.
Zenés színház hír

Koncertfilmmel ünnepelték Jonas Kaufmann 50. születésnapját

Németország, Ausztria és Svájc több mint 200 filmszínházában mutatták be július 10-én, Jonas Kaufmann 50. születésnapján a sztártenor egyik berlini (Waldbühne) koncertjéről készült filmet.
Zenés színház armel

Hogy milyen volt Alföldi Don Giovannija? Profi.

Ha sztárrendező operafavoritot állít színpadra, abból könnyen siker lehet, de nálam Tihanyi Ildi díszletei ágyaztak meg annak, hogy szeressem ezt a Don Giovannit.
Zenés színház ajánló

Életében először áll egyedül színpadon Gubik Petra

A színésznő mono-musicalnek nevezni a kifejezetten női kérdésekről szóló A hentes lánya című előadást.