Zenés színház

Kemény munka kellemes légkörben

2013.04.29. 15:15
Ajánlom
Bár a cím könnyen emlékeztetheti az olvasót a kevéssé megbízható apróhirdetések szövegezésére, valójában egészen másra: a Budapest Music Centerben az elmúlt napokban zajló kurzus hangulatára és eredményességére vonatkozik. Április 24-27-ig ugyanis zeneszerzők dolgoztak a frissen megnyílt zenei központban.

Az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány kezdeményzésére huszonkét országból harmincnyolc jövendő operakomponista érkezett Budapestre. Eötvös Péter világszerte számos előadói és alkotói kurzust vezetett már, de az ötlet iránt megmutatkozó érdeklődés az ő gyakorlatában is kiemelkedő. "Ötvenen jelentkeztek, harmincnyolcan eljöttek, ami meglepően magas szám. Volt, aki negyven órát repült Ausztráliából vagy Brazíliából, hogy itt töltsön négy napot. Ez is igazolja a projektünk fontosságát" - mondta a zeneszerző.

A kurzus programjaként egy kamaraopera létrehozását hirdették meg annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak a fiatal alkotók karrierjének elindításához. A librettót Almási-Tóth András írta Mrożek Nyílt tengeren című abszurd drámájából Out at S.E.A. címmel. A helyszín ugyan megváltozott (tenger helyett egy valóságshow-házban játszódik a történet), a konfliktushelyzet, a kényszerű összezártság és a szereplők száma (három énekes) viszont azonos. "Mivel kamaradarabról van szó, csak három hangszert határoztunk meg, egy brácsát, egy csellót és egy klarinétot" - részletezte Eötvös, aki mellett a kurzus vendégtanára volt Luca Francesconi és Almási-Tóth András is.

A workshop résztvevői a napokban hazautaznak, és egy hónapnyi önálló munkát követően elküldik műveiket Eötvösnek és Horváth Balázs zeneszerzőnek, akik kiválasztják majd a hat legjobb alkotást. A produkció egyik érdekes szerkezeti eleme, hogy a hat szerző mindegyike csak egy-egy szerepet dolgoz ki a három előadó számára (egy tenor, egy mezzo és egy bariton), így alakul ki ugyanarra a szövegre két egymást követő előadásra való anyag. "Hat tehetséget tudok így bemutatni például majd Párizsban az IRCAM fesztiválján. Ott éles fülű szakemberek ülnek, akik tudni fogják, kikkel lehet tovább tervezni - emelte ki Eötvös Péter, hozzátéve, hogy nem kell egységes műveknek létrejönniük. - A kompozíciók tükrözhetik az életünket: elbeszélünk egymás mellett, nem figyelünk a másikra, mindenki fújja a magáét."

A kurzus "röpdolgozataiból" egyébként érdekes tapasztalatokat lehetett leszűrni, többek között világossá vált, hogy a fiatal zeneszerzők, mivel kevés a lehetőségük, hogy viszontlássák-hallják a műveiket, sokszor nem tudják, mi a különbség koncert- és színpadi zene között. "Sokat radíroztak, mert nem tanulták meg az azonnali döntést és az anyagszerkesztést" - jegyezte meg Eötvös.

December 9-én a hat kiválasztott visszatér Budapestre, hogy elvégezze a végső simításokat az operán, amelyet  tíz nappal később, 19-én mutatnak majd be a BMC-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.