Zenés színház

Kendőzetlenül őszinte és zavarba ejtően szókimondó – Boris Vian az Operett Online-on

2021.01.15. 09:00
Ajánlom
Különleges produkciót tűz online műsorára január 15-én és 16-án a Budapesti Operettszínház. A Boris Vian életéről szóló, az ’50-es évek bohém Párizsát megidéző revü kiszakít a szürke hétköznapokból, és betekintést enged egy tragikus sorsú polihisztor életébe, aki amellett, hogy nagykanállal habzsolta az életet, korának meghatározó irodalmi alakjává vált.

A Kálmán Imre Teátrum apró tere olyan intim közeg, amelyben a néző maga is az előadás részesévé válik. Az online közvetítés ezt a bensőséges hangulatot szeretné megteremteni és a képernyőre varázsolni.

„Azt szeretnénk, ha a néző kiváltságosnak érezné magát, és bepillantást nyerhetne ennek a rendkívüli embernek az életébe” – mondta el a Fideliónak Gubik Petra, aki három partneréhez hasonlóan több karaktert jelenít meg az előadásban.

IMG_2778f-211711.jpg

Kocsis Dénes és Gubik Petra a Tajtékos dalokban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Izgalmas kívül-belül levés ez, amelyben olykor az események résztvevőiként, olykor pedig narrátorként vesznek részt a színészek.

„Ez négy ember összjátéka, egymás impulzusaiból táplálkozva vagyunk jelen, és születik meg az előadás. Az én figuráim is ezekből az impulzusokból alakulnak ki.”

Boris Vian élete lehetőséget ad arra, hogy a néző megismerkedjen egy olyan ember munkásságával és életével, akiről korábban – bár a személye valamilyen szinten jelen van a hétköznapjainkban – csak keveset hallhattunk. Ráadásul a Tajtékos dalok több szempontból is rendhagyó előadás, egy olyan sajátos színházi formát hoz a köztudatba, ami egyedülálló a magyar színházi életben. Ehhez adódik Vian meghökkentő és groteszk személyisége és élete – elég csak a halálának körülményeire gondolnunk, hiszen a regényéből készült film vetítésén esett össze –, amelyből ugyan a darab csak egy apró szeletet tud megmutatni, mégis úgy beszél a korról, hogy közben minden pillanatában mai.

„Azt szeretem a színházban, ha meg tudnak lepni”

– mondta Petra. „Itt a nézőnek a történet aktív részesévé kell válnia, hogy tényleg át tudja élni, de közben az is eseménydús estét kap, aki egyszerűen csak hátra szeretne dőlni és élvezni az előadást. Ha valakiből lehet inspirálódni, akkor Boris Vian tökéletesen alkalmas erre.”

A Tajtékos dalok január 15-én 19 és 22 órakor, valamint január 16-án 15 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el.

Fejléckép: jelenet a Tajtékos dalokból (fotó: Szobonyai Patrícia / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház magazin

Ahol a legnagyobbaknak is remegett a lába – Felfedezőúton a milánói Scalában

Új sorozatunkban a világ leghíresebb operaházaiba kalauzoljuk el olvasóinkat, megismerhetik a helyek történetét, építészeti sajátosságait, de azt is elmeséljük, nekünk milyen tapasztalataink voltak ott, és mire számítson, aki felkeresné az operajátszás ezen nevezetességeit.
Zenés színház interjú

Dinamikus, modern és mai – Beszélgetés Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel

Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt is tiszteleg. A Budapesti Operettszínház készülő előadásáról Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Az Operettszínház eredeti verzióban mutatja be a Mária főhadnagyot

A férfiruhába bújt női forradalmár történetét a Magyar Operett Éve és az 1848-as események 175. évfordulója alkalmából állítják színpadra.