Zenés színház

Kendőzetlenül őszinte és zavarba ejtően szókimondó – Boris Vian az Operett Online-on

2021.01.15. 09:00
Ajánlom
Különleges produkciót tűz online műsorára január 15-én és 16-án a Budapesti Operettszínház. A Boris Vian életéről szóló, az ’50-es évek bohém Párizsát megidéző revü kiszakít a szürke hétköznapokból, és betekintést enged egy tragikus sorsú polihisztor életébe, aki amellett, hogy nagykanállal habzsolta az életet, korának meghatározó irodalmi alakjává vált.

A Kálmán Imre Teátrum apró tere olyan intim közeg, amelyben a néző maga is az előadás részesévé válik. Az online közvetítés ezt a bensőséges hangulatot szeretné megteremteni és a képernyőre varázsolni.

„Azt szeretnénk, ha a néző kiváltságosnak érezné magát, és bepillantást nyerhetne ennek a rendkívüli embernek az életébe” – mondta el a Fideliónak Gubik Petra, aki három partneréhez hasonlóan több karaktert jelenít meg az előadásban.

IMG_2778f-211711.jpg

Kocsis Dénes és Gubik Petra a Tajtékos dalokban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Izgalmas kívül-belül levés ez, amelyben olykor az események résztvevőiként, olykor pedig narrátorként vesznek részt a színészek.

„Ez négy ember összjátéka, egymás impulzusaiból táplálkozva vagyunk jelen, és születik meg az előadás. Az én figuráim is ezekből az impulzusokból alakulnak ki.”

Boris Vian élete lehetőséget ad arra, hogy a néző megismerkedjen egy olyan ember munkásságával és életével, akiről korábban – bár a személye valamilyen szinten jelen van a hétköznapjainkban – csak keveset hallhattunk. Ráadásul a Tajtékos dalok több szempontból is rendhagyó előadás, egy olyan sajátos színházi formát hoz a köztudatba, ami egyedülálló a magyar színházi életben. Ehhez adódik Vian meghökkentő és groteszk személyisége és élete – elég csak a halálának körülményeire gondolnunk, hiszen a regényéből készült film vetítésén esett össze –, amelyből ugyan a darab csak egy apró szeletet tud megmutatni, mégis úgy beszél a korról, hogy közben minden pillanatában mai.

„Azt szeretem a színházban, ha meg tudnak lepni”

– mondta Petra. „Itt a nézőnek a történet aktív részesévé kell válnia, hogy tényleg át tudja élni, de közben az is eseménydús estét kap, aki egyszerűen csak hátra szeretne dőlni és élvezni az előadást. Ha valakiből lehet inspirálódni, akkor Boris Vian tökéletesen alkalmas erre.”

A Tajtékos dalok január 15-én 19 és 22 órakor, valamint január 16-án 15 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el.

Fejléckép: jelenet a Tajtékos dalokból (fotó: Szobonyai Patrícia / Budapesti Operettszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Klasszikus

„Nagyon boldoggá tesz, ha én vezethetek el valakit a dalokhoz” – interjú Helmut Deutschcsal

Helmut Deutsch zongorakísérőként nem csupán kevesekhez fogható népszerűségre tett szert szakmájában, de tanárként is rendkívüli énekesnagyságokat vezetett el a dalműfajhoz. A művész nemrég Piotr Beczałával adott szláv estet az Operaházban.
Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.
Klasszikus

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.