Zenés színház

Kendőzetlenül őszinte és zavarba ejtően szókimondó – Boris Vian az Operett Online-on

2021.01.15. 09:00
Ajánlom
Különleges produkciót tűz online műsorára január 15-én és 16-án a Budapesti Operettszínház. A Boris Vian életéről szóló, az ’50-es évek bohém Párizsát megidéző revü kiszakít a szürke hétköznapokból, és betekintést enged egy tragikus sorsú polihisztor életébe, aki amellett, hogy nagykanállal habzsolta az életet, korának meghatározó irodalmi alakjává vált.

A Kálmán Imre Teátrum apró tere olyan intim közeg, amelyben a néző maga is az előadás részesévé válik. Az online közvetítés ezt a bensőséges hangulatot szeretné megteremteni és a képernyőre varázsolni.

„Azt szeretnénk, ha a néző kiváltságosnak érezné magát, és bepillantást nyerhetne ennek a rendkívüli embernek az életébe” – mondta el a Fideliónak Gubik Petra, aki három partneréhez hasonlóan több karaktert jelenít meg az előadásban.

IMG_2778f-211711.jpg

Kocsis Dénes és Gubik Petra a Tajtékos dalokban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Izgalmas kívül-belül levés ez, amelyben olykor az események résztvevőiként, olykor pedig narrátorként vesznek részt a színészek.

„Ez négy ember összjátéka, egymás impulzusaiból táplálkozva vagyunk jelen, és születik meg az előadás. Az én figuráim is ezekből az impulzusokból alakulnak ki.”

Boris Vian élete lehetőséget ad arra, hogy a néző megismerkedjen egy olyan ember munkásságával és életével, akiről korábban – bár a személye valamilyen szinten jelen van a hétköznapjainkban – csak keveset hallhattunk. Ráadásul a Tajtékos dalok több szempontból is rendhagyó előadás, egy olyan sajátos színházi formát hoz a köztudatba, ami egyedülálló a magyar színházi életben. Ehhez adódik Vian meghökkentő és groteszk személyisége és élete – elég csak a halálának körülményeire gondolnunk, hiszen a regényéből készült film vetítésén esett össze –, amelyből ugyan a darab csak egy apró szeletet tud megmutatni, mégis úgy beszél a korról, hogy közben minden pillanatában mai.

„Azt szeretem a színházban, ha meg tudnak lepni”

– mondta Petra. „Itt a nézőnek a történet aktív részesévé kell válnia, hogy tényleg át tudja élni, de közben az is eseménydús estét kap, aki egyszerűen csak hátra szeretne dőlni és élvezni az előadást. Ha valakiből lehet inspirálódni, akkor Boris Vian tökéletesen alkalmas erre.”

A Tajtékos dalok január 15-én 19 és 22 órakor, valamint január 16-án 15 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el.

Fejléckép: jelenet a Tajtékos dalokból (fotó: Szobonyai Patrícia / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház hír

Sonja Šarić szerb szoprán nyerte a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott énekverseny minden korábbinál több, 66 versenyző részvételével zajlott. A Fidelio különdíját az egyetlen magyar döntős, Fürjes Anna Csenge nyerte el.
Zenés színház hír

Kautzky Armand menti meg a Margitszigeti Színház előadását

Gerdesits Ferenc egészségügyi okokból nem tud fellépni a szeptember 3-i Margitszigeten a TGB Production Tesla című előadásában – tudatta a Fidelióval a darab menedzsmentje.