Zenés színház

Kendőzetlenül őszinte és zavarba ejtően szókimondó – Boris Vian az Operett Online-on

2021.01.15. 09:00
Ajánlom
Különleges produkciót tűz online műsorára január 15-én és 16-án a Budapesti Operettszínház. A Boris Vian életéről szóló, az ’50-es évek bohém Párizsát megidéző revü kiszakít a szürke hétköznapokból, és betekintést enged egy tragikus sorsú polihisztor életébe, aki amellett, hogy nagykanállal habzsolta az életet, korának meghatározó irodalmi alakjává vált.

A Kálmán Imre Teátrum apró tere olyan intim közeg, amelyben a néző maga is az előadás részesévé válik. Az online közvetítés ezt a bensőséges hangulatot szeretné megteremteni és a képernyőre varázsolni.

„Azt szeretnénk, ha a néző kiváltságosnak érezné magát, és bepillantást nyerhetne ennek a rendkívüli embernek az életébe” – mondta el a Fideliónak Gubik Petra, aki három partneréhez hasonlóan több karaktert jelenít meg az előadásban.

IMG_2778f-211711.jpg

Kocsis Dénes és Gubik Petra a Tajtékos dalokban (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Izgalmas kívül-belül levés ez, amelyben olykor az események résztvevőiként, olykor pedig narrátorként vesznek részt a színészek.

„Ez négy ember összjátéka, egymás impulzusaiból táplálkozva vagyunk jelen, és születik meg az előadás. Az én figuráim is ezekből az impulzusokból alakulnak ki.”

Boris Vian élete lehetőséget ad arra, hogy a néző megismerkedjen egy olyan ember munkásságával és életével, akiről korábban – bár a személye valamilyen szinten jelen van a hétköznapjainkban – csak keveset hallhattunk. Ráadásul a Tajtékos dalok több szempontból is rendhagyó előadás, egy olyan sajátos színházi formát hoz a köztudatba, ami egyedülálló a magyar színházi életben. Ehhez adódik Vian meghökkentő és groteszk személyisége és élete – elég csak a halálának körülményeire gondolnunk, hiszen a regényéből készült film vetítésén esett össze –, amelyből ugyan a darab csak egy apró szeletet tud megmutatni, mégis úgy beszél a korról, hogy közben minden pillanatában mai.

„Azt szeretem a színházban, ha meg tudnak lepni”

– mondta Petra. „Itt a nézőnek a történet aktív részesévé kell válnia, hogy tényleg át tudja élni, de közben az is eseménydús estét kap, aki egyszerűen csak hátra szeretne dőlni és élvezni az előadást. Ha valakiből lehet inspirálódni, akkor Boris Vian tökéletesen alkalmas erre.”

A Tajtékos dalok január 15-én 19 és 22 órakor, valamint január 16-án 15 órakor látható, jegyvásárlásra az alábbi oldalon van lehetőség. Az előadás a stream napján 23 óráig érhető el.

Fejléckép: jelenet a Tajtékos dalokból (fotó: Szobonyai Patrícia / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Február 28-ig jelentkezhetsz kedvezményesen a Crescendóra

Február végéig kedvezményesen várja jelentkezőit a nemzetközi komolyzenei mesterkurzus, a Crescendo Nyári Akadémia, melyre 17. alkalommal kerül sor Tokajban 2021. július 21. és augusztus 2. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Zenés színház hír

Whoopi Goldberg nélkül mutatják be az Apáca Show-t a West Enden

Nagy dobásra készült tavaly a West End: az 1992-es Apáca Show musical-változatának főszerepére a nagysikerű film Delorisát, Whoopi Goldberget kérték fel, aki örömmel vállalta, hogy ismét magára ölti az apácaruhát. Az előadásra a borsos jegyárak ellenére gyorsan fogytak a jegyek, a bemutató azonban a koronavírus miatt elmaradt, az új változatban pedig úgy tűnik, hogy hiába is keresnénk az Oscar-díjas színésznőt.
Zenés színház ajánló

Online vetítik Plácido Domingo évfordulós gálaelőadását

A klasszikus zene rajongói számára különleges programot kínál Plácido Domingo gálaelőadásának otthonról nézhető, online vetítése február 20-21-én, amelyet a festői szépségű Veronai Arénában rögzítettek.
Zenés színház premier

A Don Carlos premierje látható az Operaház színpadán

Frank Hilbrich rendezésében, Gaston Rivero címszereplésével, az ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változatban mutatja be Verdi Don Carlos című operáját a Magyar Állami Operaház. A jegy.hu Opera Otthonra fizetős közvetítései között 2021. február 20-án 20:00 órától, az évadban egyszeri alkalommal látható előadás karmestere Kocsár Balázs.