Zenés színház

„Keressük az egyensúlyt jó és rossz között” – a Jekyll és Hyde fővárosi ősbemutatójára készül az Operettszínház

2022.03.29. 12:40
Ajánlom
Nagyszabású közönségtalálkozóval indította a Jekyll és Hyde főpróbahetét március 26-án a Budapesti Operettszínház. Frank Wildhorn és Leslie Bricusse művét, amely ezúttal Valla Attila és Orbán János Dénes fordításában lesz látható, április 1-től láthatja a közönség.

A közelmúlt nagy zenés színházi bemutatói után a világ egyik legnépszerűbb musicaljét is műsorára tűzi a színház, amely azt a kérdést feszegeti, hogy az ember meddig hatolhat be Isten felségterületére, és vajon szétválasztható-e a jó és a rossz.

Stevenson regényében korát megelőző tudományossággal írt a napjaink kutatóit is foglalkoztató kérdésekről, és bár akkor ezek a problémák még tudományos fantasztikumként jelentek meg, mára elérhető közelségbe került jónéhány, akkor még elképzelhetetlennek hitt eredmény.

„Szándékaink jók – akárcsak a Jekyllé –, de a végkifejlet félelmetes – mint a musical főhősének szörnyű bukása, aki végül megöletni kényszerült a testét, hogy esélyt adjon lelkének feloldozására”

– mondta az eseményen Kiss-B. Atilla főigazgató.

Vincze Balázs rendezésében a korábbi feldolgozásokhoz képest a címszereplő tettei egészen más megvilágításba kerülnek, hiszen Dr. Jekyll édesapját igyekszik megmenteni a kísérleteivel.

Ezzel együtt az apa karaktere is komplexebbé válik, míg Wildhornék darabjában csupán egy jelenet jut neki, itt visszatérő figuraként kapcsolódik be az eseményekbe.

JekyllesHydesajtotajekoztatoArtLensPhotography7-122349.jpg

A Jekyll és Hyde közönségtalálkozó szólistái (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A szerepet a három főszereplő – Homonnay Zsolt, Dolhai Attila és Sándor Péter – azonban más-más oldalról közelítik meg.

Homonnay Zsolt két külön karakterként látja az egy testben létező Dr. Jekyllt és Mr. Hyde-ot, míg Sándor Péter szerint pont az ellenkezője igaz: ő egy ember, aki önmagával viaskodik.

„A mű számomra a gátlások feloldásáról, belső érvelésekről, vitákról szól”

– mesélte a közönségtalálkozón a színész. Dolhai Attila is a karakter igazságát keresi, bevallva, hogy a rémtettek ellenére sokszor felmentette magában Hyde-ot a bűnök alól.

A darab sötét világához Cziegler Balázs tervezett viktoriánus kort idéző díszletet, melynek domináns színei a fekete és az arany. A 19. század Londona jelenik meg a színpadon a musical ikonikus mulatójával, szegénynegyedével, kórházával és bonctermével, de még egy működő mozdony is látható lesz.

A látványvilág másik fontos elemeként funkcionáló jelmezek viszont nagy megpróbáltatás elé állították Fekete Katalint.

„A legnagyobb kihívás a jelmezek terén Jekyll és Hyde kettőségének megjelenítése volt. A mi koncepciónk abból indult ki, hogy a főszereplő meghasonulása egy emberi belső konfliktus, hiszen zeneileg, dramaturgiailag feszesen vált egyik karakter a másikba”

– mondta a jelmeztervező, aki hangsúlyozta, hogy bár ránézésre az 1800-as évek végén járunk, a használt anyagok és színek kortalanná, modernné teszik majd az előadást.

A Jekyll és Hyde április 1-jén, 2-án és 3-án látható a Budapesti Operettszínházban, hármas szereposztásban.

Fejléckép: Homonnay Zsolt, Sándor Péter és Dolhai Attila a Jekyll és Hyde közönségtalálkozóján (fotó: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Musical és klezmerzene is várja a Margitszigeti Színház közönségét

Nagyszabású sajtótájékoztató keretében ismertette nyári évadát a Margitszigeti Színház, amely a szórakoztató színházi előadások mellett könnyűzenei programokkal is várja az érdeklődőket.
Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.