Zenés színház

Kertesi Ingrid 25 éve tagja az Operaháznak

2010.11.17. 13:00
Ajánlom
A művésznő a jubileumot november 23-án a Rigoletto előadásával ünnepli – az estén Gilda szerepében hallhatja a közönség.

Tizenkilenc évesen kezdte a Zeneakadémiát - előtte nyolc évig csellózni tanult, majd Sziklay Erika növendékeként 1986-ban diplomázott. Még abban az évben szerződtette az Operaház, ahol magánénekesként egyre fontosabb szerepekhez jutott, ám koncerténekesként is gyakran fellép. Jelentős barokk- és oratóriumrepertoárral rendelkezik, misék és kantáták szoprán szólistájaként is népszerű, közel harminc lemezfelvétel közreműködője.

Számos versenyen vett részt, a győztesek között végzett Lipcsében (1984), Barcelonában (1985) és a németországi Güterslohban (1988). Nemzetközi színpadok vendégszereplőjeként, többek közt Bécsben, Berlinben, Grazban, Lugenben, Amsterdamban, Bregenzben, Párizsban, Strassburgban és Veronában aratott sikereket. Az 1996 és 1998 közötti évadokban a düsseldorfi opera szerződtette, emellett a Magyar Állami Operaházban is énekelt. A Magyar Televízió 1996-ban közel egyórás portréfilmet készített róla.

"Boldog vagyok, mert jubileumi előadásomra elődeim jelezték érkezésüket. Megtisztel László Margit, Kalmár Magda, Kincses Veronika és számos kolléganőm, akikkel részben vagy egészben párhuzamosan futott a pályánk. Öröm ez, mert nem riválisai, hanem segítő partnerei vagyunk egymásnak. Nagyon gyorsan elrepült ez a huszonöt év, de sem lelkileg, sem fizikailag, sem hangilag nem érzem sorsfordítónak, csupán jelentősnek: tartalmat adott az életemnek a rengeteg szép feladat, amit az Operaháztól kaptam" - nyilatkozta Kertesi Ingrid.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!