Zenés színház

Keserű kalóz a Müpában

2013.04.23. 16:50
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok április 25-én Verdi hűséges és elkeseredett kalózverzérének, Corradónak a sorsát mutatják be a Müpában.

A kalóz című opera ötlete Byron alkotásán alapul, szövegkönyvét az a Francesco Maria Piave írta, akinek a zeneszerző az Ernani, az Attila, a Macbeth és még számos más opera librettóját is köszönheti. A trieszti Teatro Grandéban mutatták be 1848. február 25-én, de nem aratott sikert. A fiaskóban alighanem jelentős szerepet játszott Verdi túlhajszoltsága, az opera ugyanis rendkívül zsúfolt alkotói korszakban keletkezett: a komponistának nyolc év alatt tizenhárom operát kellett írnia, megbízásoknak, szerződéseknek eleget téve. Több művön dolgozott egyszerre, mindig azt részesítve előnyben, amelyikkel előbb el kellett készülnie. A Kalóz komponálásához az Attila 1846-os bemutatója után fogott hozzá, de nem dolgozhatott rajta zavartalanul, a befejezést ugyanis a Macbeth munkálatai késleltették.

A 19. század elején játszódó cselekmény főszereplője Corrado, a kalózvezér, aki úgy érzi, nincs reménye visszatérni a boldog és tisztességes életbe. A Seid török pasa elleni támadás során megsajnálja a pasa rabszolganőit, és kimenti őket az égő háremből. Amikor maga is fogságba esik, halálra ítélik, de a pasa kedvenc rabszolganője, aki szerelmes Corradóba, kiszabadítja, és leszúrja gyűlölt urát. Corrado azonban hű marad menyasszonyához, Medorához, mit sem sejtve arról, hogy a lány méreggel vetett véget az életének, amikor a kalózok a török kalandból kapitányuk nélkül tértek vissza. Miután Corrado visszatér kalózai közé, értesül menyasszonya haláláról, és elkeseredettségében a tengerbe veti magát.

Az előadást a fiatal karmester-generáció Európa-szerte keresett, különösen az olasz operarepertoárban járatos képviselője, a varsói Teatr Wielki nemrég kinevezett zeneigazgatója, Carlo Montanaro dirigálja, a főbb szerepekben Luciano Gancit, Marzio Giossit, Borsos Edith-et és Fodor Beatrixot láthatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Vizuál

Gyűjteményes kiállítás nyújt bepillantást a 20. századi magyar fotótörténetbe

A Mai Manó Ház július 14-től látogatható tárlata a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből öt kiemelkedő magyar fotográfus életművének egy-egy szeletét mutatja be öt eltérő kurátori koncepció alapján.
Klasszikus

Csáth és a 100 évvel ezelőtti Magyarország zenei világa - VIDEÓ

Egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor mégis elsősorban íróként tartja számon Csáth Gézát. Most egy félórás dokumentumfilm idézi meg alakját.
Klasszikus

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Koreai musicalt vetítenek a Benczúr kertben

A koreai irodalom egyik legnagyobb hatású költőjéről szóló musicalt mutat be a hazai közönségnek a Koreai Kulturális Központ július 20-án a terézvárosi Benczúr kertben.
Zenés színház magazin

Művészek a rajtvonalon - A Hungaroringen vették fel a magyar Himnuszt

Miklósa Erika, Rost Andrea, Molnár Levente és Ninh Duc Hoang Long operaénekeseket a Budafoki Dohnányi Zenekar kísérte.
Zenés színház hír

Gregor Józsefre emlékeznek Szegeden

Augusztus 8-án, a 2006-ban elhunyt operaénekes születésének 80. évfordulóján koszorúzással és egy gálakoncerttel emlékeznek Gregor Józsefre.
Zenés színház ajánló

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Zenés színház magazin

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.