Zenés színház

Késésben a Los Angeles-i Bánk bán

2011.04.11. 07:41
Ajánlom
Budapesten ismerkedett a Bánk bánnala Los Angeles-i Operaház produkciós igazgatója: Rupert Hemmings vasárnap nézte meg az Operaház előadását. A Los Angeles-i produkció előkészületei folynak, de késésben vannak.

2010 decemberében jelentette be Plácido Domingo és Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, hogy a Los Angeles-i Opera következő évadában műsorra tűzi az Erkel-művet, 2011. január 31-én Szőcs Géza a a magyar kormány nevében írásban erősítette meg, hogy támogatják a produkció létrejöttét. A Bánk bán tengerentúli premierje november 16-án lesz, abban a hónapban az Los Angeles-i Operában négy alkalommal játsszák a darabot.

Az előadás koreográfusa Solymosi Tamás, művészeti vezetője pedig Kentaur lesz, a rendezést Káel Csaba irányítja. A próbák július végén Magyarországon kezdődnek, októbertől Los Angelesben folytatódnak. Vajda Gergely, a Music In The Mountains fesztivál művészeti vezetője tanítja be a darabot a Los Angeles-i zenekarnak és a kórusnak. A szereplőválogatás a napokban bejeződik, Kincses Veronika castingtanácsadó szerint tengerentúli előadásokról van szó, amelyek időben egymáshoz közel esnek, ezért két szereposztás szükséges. Az énekesnő szerint a fiataloknak, köztük a külföldön élő illetve tanuló a másod- vagy harmadgenerációs magyarul tudó énekeseknek is lehetőséget kell kapniuk a bemutatkozásra. Kincses Veronika, aki az Operalia Budapesten és Pécsett rendezett kiadásának zsűritagja volt, kiemelte: a tenornak már van elképzelése arról, miként vezényli majd az előadásokat, minden általuk választott jelöltet meg fog hallgatni, és az egész produkció művészi arculatát is ő adja meg.

Magony Zsolt társproducer szerint társaságuk, a Megakoncert maximálisan előkészítette a produkciót, ugyanakkor megjegyezte, az amerikai partnerek sokkal nagyobb tempóban dolgoznak az előkészületeken. Reményei szerint az elmúlt napokban folytatott egyeztetéseknek köszönhetően az itthoni szervezési folyamatok is felgyorsulnak, ami azért is szükséges, mert a februárban elhalasztott nemzetközi kampánynak a jövő héten el kell indulnia. Így lenne jó esély az amerikai mecénások megnyerésére is - fűzte hozzá. Mivel az Erkel-mű az amerikai közönség számára ismeretlen, Magyarországról kell lépéseket tenni ahhoz, hogy a megismerjék, elfogadják a Bánk bánt. Plácido Domingo neve ugyan garancia, de nem pótolja azokat a promóciós és ismeretterjesztő filmeket, amelyek bemutatására nemcsak az USA-ban, hanem Európa számos országában is számítanak - mutatott rá. "Jó lenne mielőbb ledolgozni az elmúlt hónapokban keletkezett hátrányt, hiszen négyszer 3200 embert bevinni a Los Angeles-i Operába egy ma még ismeretlen darabra, nem kis feladat" - jegyezte meg Magony Zsolt. Több magyar intézmény is jelentkezett már, hogy örömmel közvetítené az egyik előadást. A színház teljes mértékben felkészült technikailag olyan minőségű közvetítésre, mint amilyenek a Metropolitan Operából láthatók.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szintén megjelent az előadáson, és úgy fogalmazott, történelmi esemény, hogy novemberben az Egyesült Államokban bemutatják Plácido Domingo vezényletével a magyar nemzeti operát. 
                               

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.