Zenés színház

Késik az új próbaterem építése Bayreuthban

2011.01.04. 11:28
Ajánlom
Közösen keresik a megoldást a Bayreuthi Ünnepi Játékok és a város szakemberei arra, hol és mikor épüljön új próbaterem a Wagner-fesztivál számára.

A programok sűrűsége és színvonala igényli, hogy új próbaterem és díszletraktár épüljön a Zöld dombon. A tervek szerint egy 1200 négyzetméteres nagy csarnok épülne, amely mintegy hatmillió euróba kerülne. Bayreuth város azonban részben anyagi okok miatt elnapolja a kérdést, továbbá úgy vélik, a város építési koncepciójához kell igazodnia az épületnek. Ennek megfelelően 2011-ben, a centenáriumi fesztiválra - amelyen új rendezésű és szereposztású Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok, a Trisztán és Izolda, a Parsifal és a tavaly bemutatott Lohengrin lesz műsoron - plusz próbahelyeket kell bérelni a szervezőknek.

Idén még lehet alternatív megoldást keresni, de próbaterem kérdését 2013-ra mindenképp meg kell megoldani Bayreuthban Richard Wagner születésének kétszázadik évfordulójára ugyanis a teljes Ringet friss rendezésben kívánják bemutatni, az előkészületekhez pedig feltétlenül szükséges az új próbahely.

1876. augusztus 13-án A Rajna kincse premierjével indult a fesztivál története; az első játékon Beethoven IX. szimfóniáját játszották Wagner műve mellett. Azóta 2485 Wagner-bemutatót tartottak, mivel csak Wagner alkotásai hangozhatnak el a Zöld Dombon. Ez a tény sok vitára adott alkalmat az unoka, Wolfgang Wagner igazgatása idején, mert az örökösök közül a másik unoka, Wieland utóda, Nike Wagner, sőt, korábban Wolfgang első házasságából származó lánya, a mostani társintendáns, Eva Wagner-Pasquier is úgy látta, érdemes lenne kortársak kompozícióival bővíteni a repertoárt.

Egyelőre azonban a hagyományoknak megfelelően tíz opera adja a fesztivál műsorát, évenkénti vetésforgóban. 2013-ra a teljes Ring-tetralógiát, vagyis A Rajna kincsét, A walkürt, a Siegfriedet és Az istenek alkonyát is új rendezésben tűzik műsorra. Ezeken kívül a Tannhäuser, a Lohengrin, A bolygó hollandi, a Trisztán és Izolda, a Parsifal és a legnépszerűbbnek mondható darab, A nürnbergi mesterdalnokok van repertoáron. Az utóbbit mégis csak 301-szer játszották, míg utolsó fennkölt alkotása, a Parsifal, amely a szerző életművének betetőzése, egyfajta búcsú az élettől, 507-szer volt műsoron. Tavaly több mint 350 ezren szerettek volna bejutni valamelyik előadásra, de évente a harminc estén csupán valamivel több mint 57 ezren juthatnak be a Festspielhausba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.
Zenés színház metoo

Nyolc énekes vádolja Plácido Domingót helytelen szexuális viselkedéssel

Az Associated Press riportja szerint a sztártenor, a Los Angeles-i Operaház vezető beosztású művészeként rendszeresen visszaélt hatalmával. Nyolc énekes és egy táncos vádolja.