Zenés színház

Késik az új próbaterem építése Bayreuthban

2011.01.04. 11:28
Ajánlom
Közösen keresik a megoldást a Bayreuthi Ünnepi Játékok és a város szakemberei arra, hol és mikor épüljön új próbaterem a Wagner-fesztivál számára.

A programok sűrűsége és színvonala igényli, hogy új próbaterem és díszletraktár épüljön a Zöld dombon. A tervek szerint egy 1200 négyzetméteres nagy csarnok épülne, amely mintegy hatmillió euróba kerülne. Bayreuth város azonban részben anyagi okok miatt elnapolja a kérdést, továbbá úgy vélik, a város építési koncepciójához kell igazodnia az épületnek. Ennek megfelelően 2011-ben, a centenáriumi fesztiválra - amelyen új rendezésű és szereposztású Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok, a Trisztán és Izolda, a Parsifal és a tavaly bemutatott Lohengrin lesz műsoron - plusz próbahelyeket kell bérelni a szervezőknek.

Idén még lehet alternatív megoldást keresni, de próbaterem kérdését 2013-ra mindenképp meg kell megoldani Bayreuthban Richard Wagner születésének kétszázadik évfordulójára ugyanis a teljes Ringet friss rendezésben kívánják bemutatni, az előkészületekhez pedig feltétlenül szükséges az új próbahely.

1876. augusztus 13-án A Rajna kincse premierjével indult a fesztivál története; az első játékon Beethoven IX. szimfóniáját játszották Wagner műve mellett. Azóta 2485 Wagner-bemutatót tartottak, mivel csak Wagner alkotásai hangozhatnak el a Zöld Dombon. Ez a tény sok vitára adott alkalmat az unoka, Wolfgang Wagner igazgatása idején, mert az örökösök közül a másik unoka, Wieland utóda, Nike Wagner, sőt, korábban Wolfgang első házasságából származó lánya, a mostani társintendáns, Eva Wagner-Pasquier is úgy látta, érdemes lenne kortársak kompozícióival bővíteni a repertoárt.

Egyelőre azonban a hagyományoknak megfelelően tíz opera adja a fesztivál műsorát, évenkénti vetésforgóban. 2013-ra a teljes Ring-tetralógiát, vagyis A Rajna kincsét, A walkürt, a Siegfriedet és Az istenek alkonyát is új rendezésben tűzik műsorra. Ezeken kívül a Tannhäuser, a Lohengrin, A bolygó hollandi, a Trisztán és Izolda, a Parsifal és a legnépszerűbbnek mondható darab, A nürnbergi mesterdalnokok van repertoáron. Az utóbbit mégis csak 301-szer játszották, míg utolsó fennkölt alkotása, a Parsifal, amely a szerző életművének betetőzése, egyfajta búcsú az élettől, 507-szer volt műsoron. Tavaly több mint 350 ezren szerettek volna bejutni valamelyik előadásra, de évente a harminc estén csupán valamivel több mint 57 ezren juthatnak be a Festspielhausba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház képek

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Zenés színház interjú

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Zenés színház interjú

„Újra élünk” – Budapesten a két olasz sztárénekes

A legnépszerűbb Rossini-opera, A sevillai borbély két este, augusztus 7-én és 9-én látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Figaro és Rosina szerepében Giorgio Caodurót és Annalisa Stroppát láthatja-hallhatja a magyar közönség. A két olasz művész a világ legnagyobb operaszínpadait külön-külön is meghódította, de közös történetük is van.
Zenés színház interjú

Fontos, hogy a magyar lelkünk is benne legyen ezekben az előadásokban

A Budavári Palotakoncert meghívott vendégeként augusztus 8-án két erdélyi művész, Hary Judit és Fülöp Márton is szívhez szóló, emlékezetes élményt nyújtó produkciókkal készül megajándékozni az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel a közelgő gála kapcsán arról is beszélgettünk, hogy határon túli magyarokként miért kiemelkedő fontosságú számukra ez a találkozás és maga az operett műfaj.