Zenés színház

Késik az új próbaterem építése Bayreuthban

2011.01.04. 11:28
Ajánlom
Közösen keresik a megoldást a Bayreuthi Ünnepi Játékok és a város szakemberei arra, hol és mikor épüljön új próbaterem a Wagner-fesztivál számára.

A programok sűrűsége és színvonala igényli, hogy új próbaterem és díszletraktár épüljön a Zöld dombon. A tervek szerint egy 1200 négyzetméteres nagy csarnok épülne, amely mintegy hatmillió euróba kerülne. Bayreuth város azonban részben anyagi okok miatt elnapolja a kérdést, továbbá úgy vélik, a város építési koncepciójához kell igazodnia az épületnek. Ennek megfelelően 2011-ben, a centenáriumi fesztiválra - amelyen új rendezésű és szereposztású Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok, a Trisztán és Izolda, a Parsifal és a tavaly bemutatott Lohengrin lesz műsoron - plusz próbahelyeket kell bérelni a szervezőknek.

Idén még lehet alternatív megoldást keresni, de próbaterem kérdését 2013-ra mindenképp meg kell megoldani Bayreuthban Richard Wagner születésének kétszázadik évfordulójára ugyanis a teljes Ringet friss rendezésben kívánják bemutatni, az előkészületekhez pedig feltétlenül szükséges az új próbahely.

1876. augusztus 13-án A Rajna kincse premierjével indult a fesztivál története; az első játékon Beethoven IX. szimfóniáját játszották Wagner műve mellett. Azóta 2485 Wagner-bemutatót tartottak, mivel csak Wagner alkotásai hangozhatnak el a Zöld Dombon. Ez a tény sok vitára adott alkalmat az unoka, Wolfgang Wagner igazgatása idején, mert az örökösök közül a másik unoka, Wieland utóda, Nike Wagner, sőt, korábban Wolfgang első házasságából származó lánya, a mostani társintendáns, Eva Wagner-Pasquier is úgy látta, érdemes lenne kortársak kompozícióival bővíteni a repertoárt.

Egyelőre azonban a hagyományoknak megfelelően tíz opera adja a fesztivál műsorát, évenkénti vetésforgóban. 2013-ra a teljes Ring-tetralógiát, vagyis A Rajna kincsét, A walkürt, a Siegfriedet és Az istenek alkonyát is új rendezésben tűzik műsorra. Ezeken kívül a Tannhäuser, a Lohengrin, A bolygó hollandi, a Trisztán és Izolda, a Parsifal és a legnépszerűbbnek mondható darab, A nürnbergi mesterdalnokok van repertoáron. Az utóbbit mégis csak 301-szer játszották, míg utolsó fennkölt alkotása, a Parsifal, amely a szerző életművének betetőzése, egyfajta búcsú az élettől, 507-szer volt műsoron. Tavaly több mint 350 ezren szerettek volna bejutni valamelyik előadásra, de évente a harminc estén csupán valamivel több mint 57 ezren juthatnak be a Festspielhausba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.
Zenés színház magazin

Gúnyt űz az Operaház a feketékből, vagy a kultúrájukat népszerűsíti?

A Porgy és Bess előadását kezdettől fogva botrány kísérte, pedig csak egy közepesen előadott kiváló operáról van szó, ami soha nem lesz olyan, mint fekete hangokkal.