Zenés színház

Két nemről két felvonásban

2013.12.27. 15:24
Ajánlom
Játsszon a Fidelio és az Óbudai Társaskör közös játékán, és tekintse meg január 17-én a Moltopera legújabb produkcióját.

Az Óbudai Társaskör és a Moltopera Társulat együttműködésében megismerhetünk olyan fiatal és tehetséges, de már nem pályakezdő énekeseket, akik nem a népszerűsítő média hullámain kívánnak emelkedni, hanem az operák iránti elszánt szeretettel a saját maguk útját járják. A Moltopera Társulat 2011-ben alakult Ágoston László társulatigazgató elgondolásai alapján. A társulat jeligéje: „Az opera több mint gondolnád!" Új közönséget szeretnének toborozni azokból, akik régi operarajongók, de újra vágynak, és azokból, akik be akarják vezetni a gyerekeiket/unokáikat a zenés színházi világba. Céljuk, hogy a közönség úgy érezze, megérte az operát választani a rengeteg más lehetőség helyett.

A koncert első részében a legnépszerűbb „sláger" áriákból álló csokrot nyújtanak át nekünk, majd egy különleges és különösen aktuális kisopera lesz hallható.

Az olasz származású amerikai zeneszerző, szövegíró Gian Carlo Menotti A telefon című, 1947-ben írt, kétszereplős operáját 1965-ben a Metropolitanben is bemutatták. Humoros történet egy udvarló ifjúról, Benről, kinek legnagyobb vetélytársa nem egy másik férfi, hanem a technika vívmánya, a telefon. A cselekmény szemernyi iróniáját erősíti a zenei gyökerek különös elegye, a darab nagy része musicalre emlékeztető dallamokból épül fel, ám a legváratlanabb pillanatokban csendülnek fel szokatlan harmóniák, s az énekeseket is igencsak próbára tevő, technikai virtuozitást igénylő áriák.

Kérdésünk: Mi a MOLTOPERA szó jelentése?

A helyesen válaszoló közül ketten partnerükkel január 17-én ellátogathatnak az Óbudai Társaskörbe, és megtekinthetik a Moltopera előadását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Feke Pál, Vadkerti Imre – kisfilmben biztatnak jelentkezésre.
Zenés színház interjú

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Zenés színház ajánló

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Zenés színház hír

José Carreras lesz a miskolci operafesztivál díszvendége

José Carreras hangversenyével nyílik 2020-ban a 20. Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon, a rendhagyó koncert helyszíne a város jégcsarnoka lesz.
Zenés színház interjú

Egy pálya emlékezete – Ferruccio Furlanetto az Erkel Színházban

A világhírű basszus, Ferruccio Furlanetto tavasszal ünnepelte hetvenedik születésnapját. Szó sincs azonban lezárásról, helyette a jövőbe tekint, és eközben az Erkel Színházban felidézi pályája fő állomásait.