Zenés színház

Két nő

2012.03.13. 09:40
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk Szakács Ildikó és Banai Sára áriaestjén a Bakelitben!

A Párhuzamos Univerzum Csoport Két nő - Áriaest azonos szélességi körön címmel tart előadást a Bakelitben március 20-án este nyolc órától. A csoport tagjai: Szakács Ildikó (szoprán), Banai Sára (mezzoszoprán) és Katona Anikó (zongora). Szakács Ildikó tavaly az Armel Operaverseny felfedezettje volt, Banai Sára pedig a Barcelonai Magyar Főkonzulátus meghívására a Sagrada Famíliaban mutatkozott be.

Az előadás két operaénekesnő (Helga és Ruma) pályájának fordulópontjait dolgozza fel próza és zene segítségével, a főhősnők szemszögéből. Saját történetüket mesélik el arról, hogyan lesz valakiből a 21. században operaénekesnő. A tulajdonképpen duplázott monodráma során két egymástól távoli világot ismerünk meg két különböző szemszögből, más történetekkel, más buktatókkal és sikerekkel - mégis minden egy irányba mutat, hiszen a pálya, a színpad, a zene, az énektechnika ha jó, akkor egy és ugyanaz.

Az előadás vázát képező négy-négy jelenetben hallhatunk mindkét nő családjáról, énekmestereiről, szerelmi életéről és arról, hogy mit, miben hisznek. A nyolc pillanatképben, életképben körvonalazódik két teljesen különböző atmoszféra, ahonnan a figurák jöttek és ahol tartanak, de az előadás végére kirajzolódik, hogy akaratuk, céljaik eredője semmiben sem különbözik. A történet részben fikció, de a darab a játszók saját, illetve az alkotók (Filip Moroz dramaturg és Kovács Krisztián rendező) által végigkövetett énekes karrierek tanulsága alapján született. A Két nő előadásában nem "csak" a zenetörténet jelentős szoprán és mezzo áriái csendülnek fel, hanem betekintést engednek az énekesi pálya nehézségeibe, örömeibe is.

A produkció, saját nyelvén nagyon aktuális kérdéseket feszeget: Milyen helye, szerepe van ma a művészetnek? Lehet-e és hogyan lehet ma igazi énekművész belőlünk? Van-e és ha igen, mi a szerepe a 21. században az opera műfajának? Bár a konklúziót a közönségre bízzák, igyekeznek ezekre a kérdésekre - ha nem is konkrétan kimondva, de a közönség lelkére hatva - válaszokat adni.

Ha március 18-án 10 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet a Két nő című áriaesten.

Kérdésünk: Milyen szerepben mutatkozott be Szakács Ildikó a tavalyi Armel Operaverseny döntőjében?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Vizuál

Egy magányos ember a csöndben – megnéztük a Goya mesterművei című dokumentumfilmet

A Művészet templomai sorozat legújabb része, a Goya mesterművei című dokumentumfilm az Oscar-díjas forgatókönyvíró, Jean-Claude Carrière utolsó spanyolországi útját örökíti meg, ezen keresztül összefűzve az ő, Buñuel és Goya életútját.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Zenés színház gyász

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház ajánló

Dichterliebe – A tizenkét óriás: egy különös szerelem története különleges módon elevenedik meg az Átriumban

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása az Átriumban.
Zenés színház interjú

„Anne akkor fogott bele az írásba, amikor még volt remény” – beszélgetés Süle Dalmával

Április 7-én, nagypénteken Feltámadás címmel tartanak ünnepi koncertet, április 16-án pedig a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tűzik műsorra Grigori Frid Anne Frank naplója című mono-operáját.
Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.