Zenés színház

Két nő

2012.03.13. 09:40
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk Szakács Ildikó és Banai Sára áriaestjén a Bakelitben!

A Párhuzamos Univerzum Csoport Két nő - Áriaest azonos szélességi körön címmel tart előadást a Bakelitben március 20-án este nyolc órától. A csoport tagjai: Szakács Ildikó (szoprán), Banai Sára (mezzoszoprán) és Katona Anikó (zongora). Szakács Ildikó tavaly az Armel Operaverseny felfedezettje volt, Banai Sára pedig a Barcelonai Magyar Főkonzulátus meghívására a Sagrada Famíliaban mutatkozott be.

Az előadás két operaénekesnő (Helga és Ruma) pályájának fordulópontjait dolgozza fel próza és zene segítségével, a főhősnők szemszögéből. Saját történetüket mesélik el arról, hogyan lesz valakiből a 21. században operaénekesnő. A tulajdonképpen duplázott monodráma során két egymástól távoli világot ismerünk meg két különböző szemszögből, más történetekkel, más buktatókkal és sikerekkel - mégis minden egy irányba mutat, hiszen a pálya, a színpad, a zene, az énektechnika ha jó, akkor egy és ugyanaz.

Az előadás vázát képező négy-négy jelenetben hallhatunk mindkét nő családjáról, énekmestereiről, szerelmi életéről és arról, hogy mit, miben hisznek. A nyolc pillanatképben, életképben körvonalazódik két teljesen különböző atmoszféra, ahonnan a figurák jöttek és ahol tartanak, de az előadás végére kirajzolódik, hogy akaratuk, céljaik eredője semmiben sem különbözik. A történet részben fikció, de a darab a játszók saját, illetve az alkotók (Filip Moroz dramaturg és Kovács Krisztián rendező) által végigkövetett énekes karrierek tanulsága alapján született. A Két nő előadásában nem "csak" a zenetörténet jelentős szoprán és mezzo áriái csendülnek fel, hanem betekintést engednek az énekesi pálya nehézségeibe, örömeibe is.

A produkció, saját nyelvén nagyon aktuális kérdéseket feszeget: Milyen helye, szerepe van ma a művészetnek? Lehet-e és hogyan lehet ma igazi énekművész belőlünk? Van-e és ha igen, mi a szerepe a 21. században az opera műfajának? Bár a konklúziót a közönségre bízzák, igyekeznek ezekre a kérdésekre - ha nem is konkrétan kimondva, de a közönség lelkére hatva - válaszokat adni.

Ha március 18-án 10 óráig helyesen válaszol alábbi kérdésünkre, partnerével részt vehet a Két nő című áriaesten.

Kérdésünk: Milyen szerepben mutatkozott be Szakács Ildikó a tavalyi Armel Operaverseny döntőjében?

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház hír

Október közepéig elmaradnak az Opera előadásai

A koronavírus járvány növekvő esetszámaira tekintettel a Magyar Állami Operaház vezetősége úgy döntött, felfüggeszti előadásainak próbáit, ennek eredményeképp pedig a meghirdetett előadások döntő többsége október 17-ig elmarad.
Zenés színház interjú

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Zenés színház interjú

István király új arca – Interjú Szinetár Miklóssal

Operaváltozat születik az István, a királyból, a Szörényi–Bródy szerzőpáros nagy sikerű művéből. Bródy János szövege változatlan formában hangzik el, Szörényi Levente rockzenéjét operai verzióban hallhatjuk, Gyöngyösi Levente hangszerelésében. Az izgalmas, műfaji korlátokat átlépő vállalkozás hátteréről a legendás rockopera zeneszerzőjét, Szörényi Leventét és a készülő opera színpadi változatának rendezőjét, Szinetár Miklóst kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Rock, lázadás, emlék a múltból - Ricse, Ricse, Beatrice!

A Ricse, Ricse, Beatrice című darab Nagy Feró szemszögéből mutatja be a zenekar történetét, természetesen élőben játszott Beatrice nótákkal és Feróval.