Zenés színház

Két új zenetörténeti kiadvány

2007.03.30. 00:00
Ajánlom
Két, zenetörténeti szempontból jelentős kiadványt mutattak be Sólyom László köztársasági elnök és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének jelenlétében hétfőn Budapesten.

Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának partitúrájának kritikai kiadása jelent meg az MTA Zenetudományi Intézete (ZTI), az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Rózsavölgyi és Társa Kiadó jóvoltából. Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája kéziratának hasonmását az MTA ZTI Bartók Archívuma és a Balassi Kiadó adta ki.

Tallián Tibor, az MTA ZTI igazgatója elmondta, Erkel kéziratai és a színlapok tanúsága szerint a Hunyadi László a Nemzeti Színházban tartott 1844-es ősbemutató után – még a szerző életében – sokat változott. Csak egy évvel később írta a zeneszerző az opera nyitányát, valamint 1850-ben komponálta Gara Mária áriáját Hollósy Kornélia, a "magyar csalogány", és Szilágyi Erzsébet-áriáját a francia, de magyarul éneklő Anne de La Grange számára.

A kékszakállú herceg várának kéziratában kimutatható változásokról Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője beszélt. A hasonmás kiadásban Bartók Béla kézírása mellett a zeneszerző első felesége, Ziegler Márta által készített másolat látható. Az Universal Kiadó felkérésére Kodályné Schlesinger Emma készítette el a szöveg német fordítását. A kéziratos fogalmazványban néhány, eddig nem, vagy kevéssé ismert fotót is bemutatnak, Pásztory Ditta, Bartók második feleségének hagyatékból.

A bemutatón a zenei illusztrációkat Kertesi Ingrid, Xavier Rivadaneira, Prunyi Ilona és Rácz János, továbbá Meláth Andrea, Fried Péter és Oberfrank Péter adta elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.
Zenés színház palotakoncertek

Vadász Zsolt: „Bármire hajlandó vagyok, ha azt a műfaj megköveteli”

Vadász Zsolt immár ötödik alkalommal lép fel a Budavári Palotakoncerteken. Az Operettszínház bonvivánja, akitől a mókázás sem áll távol, már nagyon készül az estre, mert úgy véli, ezek a koncertek sokat segítenek az operett műfajának népszerűsítésében.