Zenés színház

Két új zenetörténeti kiadvány

2007.03.30. 00:00
Ajánlom
Két, zenetörténeti szempontból jelentős kiadványt mutattak be Sólyom László köztársasági elnök és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének jelenlétében hétfőn Budapesten.

Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának partitúrájának kritikai kiadása jelent meg az MTA Zenetudományi Intézete (ZTI), az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Rózsavölgyi és Társa Kiadó jóvoltából. Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája kéziratának hasonmását az MTA ZTI Bartók Archívuma és a Balassi Kiadó adta ki.

Tallián Tibor, az MTA ZTI igazgatója elmondta, Erkel kéziratai és a színlapok tanúsága szerint a Hunyadi László a Nemzeti Színházban tartott 1844-es ősbemutató után – még a szerző életében – sokat változott. Csak egy évvel később írta a zeneszerző az opera nyitányát, valamint 1850-ben komponálta Gara Mária áriáját Hollósy Kornélia, a "magyar csalogány", és Szilágyi Erzsébet-áriáját a francia, de magyarul éneklő Anne de La Grange számára.

A kékszakállú herceg várának kéziratában kimutatható változásokról Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője beszélt. A hasonmás kiadásban Bartók Béla kézírása mellett a zeneszerző első felesége, Ziegler Márta által készített másolat látható. Az Universal Kiadó felkérésére Kodályné Schlesinger Emma készítette el a szöveg német fordítását. A kéziratos fogalmazványban néhány, eddig nem, vagy kevéssé ismert fotót is bemutatnak, Pásztory Ditta, Bartók második feleségének hagyatékból.

A bemutatón a zenei illusztrációkat Kertesi Ingrid, Xavier Rivadaneira, Prunyi Ilona és Rácz János, továbbá Meláth Andrea, Fried Péter és Oberfrank Péter adta elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház armel

Keszei Bori: Közel kell mennünk a közönséghez!

Bécsben mutatja be a hazánkban sikert arató Figaro házassága-előadást az Armel Operafesztivál. A Susanna szerepét éneklő Keszei Borival a Mozart-műről és a fesztiválról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Zenés színház operett

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Zenés színház pesti vigadó

Bejelentették Royal Opera House 2019/20-as előadásait

Az élő közvetítésekből vagy ismétlésekből álló mozis évad a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében dobogtatja meg a nézők szívét.
Zenés színház hír

Gustavo Dudamel vezényel majd Spielberg West Side Story-filmjében

A Bernstein-musical újabb filmfeldolgozásáról egyre többet tudunk, de még várnunk kell 2020 karácsonyáig, hogy láthassuk.