Zenés színház

Két új zenetörténeti kiadvány

2007.03.30. 00:00
Ajánlom
Két, zenetörténeti szempontból jelentős kiadványt mutattak be Sólyom László köztársasági elnök és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének jelenlétében hétfőn Budapesten.

Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának partitúrájának kritikai kiadása jelent meg az MTA Zenetudományi Intézete (ZTI), az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Rózsavölgyi és Társa Kiadó jóvoltából. Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája kéziratának hasonmását az MTA ZTI Bartók Archívuma és a Balassi Kiadó adta ki.

Tallián Tibor, az MTA ZTI igazgatója elmondta, Erkel kéziratai és a színlapok tanúsága szerint a Hunyadi László a Nemzeti Színházban tartott 1844-es ősbemutató után – még a szerző életében – sokat változott. Csak egy évvel később írta a zeneszerző az opera nyitányát, valamint 1850-ben komponálta Gara Mária áriáját Hollósy Kornélia, a "magyar csalogány", és Szilágyi Erzsébet-áriáját a francia, de magyarul éneklő Anne de La Grange számára.

A kékszakállú herceg várának kéziratában kimutatható változásokról Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője beszélt. A hasonmás kiadásban Bartók Béla kézírása mellett a zeneszerző első felesége, Ziegler Márta által készített másolat látható. Az Universal Kiadó felkérésére Kodályné Schlesinger Emma készítette el a szöveg német fordítását. A kéziratos fogalmazványban néhány, eddig nem, vagy kevéssé ismert fotót is bemutatnak, Pásztory Ditta, Bartók második feleségének hagyatékból.

A bemutatón a zenei illusztrációkat Kertesi Ingrid, Xavier Rivadaneira, Prunyi Ilona és Rácz János, továbbá Meláth Andrea, Fried Péter és Oberfrank Péter adta elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Színház

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.