Zenés színház

Kétszázadik alkalom játssza a Szkéné a Toldit

2022.06.13. 11:15
Ajánlom
Horváth Csaba rendezése, amelyet éppen tíz éve mutattak be az Ódry Színpadon, június 13-án látható a Szkénében, ahol már négy éve fut telt házzal. Arany János eredeti műve az írói szándék szerint az utolsó szóig elhangzik a darabban.

Arany János 176 éves balladája ezúttal egészen rendhagyó módon jelenik meg: egy sárga tornaszőnyeg, egy iskolai szék, egy felmosó vödör és pár ütött-kopott ablakkeret jelzi a cselekmény helyszínét, mintha egy iskolában lennénk.

Horváth Csaba tíz évvel ezelőtt a 2014-ben végzett fizikai színházi rendező-koreográfus osztály számára álmodta meg az előadást, illeszkedve a csoport akkori tanmenetéhez.

Az akkor harmadéves egyetemi osztály ugyanis egy egész tanévet szentelt Arany balladáinak, a Toldi ennek zárása volt az Ódry Színpadon.

Mostanra az előadás a Forte Társulat repertoárjának része lett, amit először a Thália Színház fogadott be, majd átkerült jelenlegi játszóhelyére, a Szkéné Színházba, ahol 2018 óta fut telt házzal.

told_175-103617.jpg

Jelenet a Toldiból (Fotó/Forrás: Dusa Gábor)

Az eredeti írói szándék szerint a mű az utolsó szóig elhangzik a színpadon, ezáltal valamennyi kaland és akció megelevenedik – az emblematikus malomkővel, farkaskalanddal, üldözéssel és Toldi György ármánykodásával.

A prózát és a mozgást Dresch Mihály zenéje teszi teljessé, Arany János szövegeinek egy részét Nagy Norbert zenésítette meg.

„Az igazi kihívást az jelentette, hogy hogyan tudunk egy klasszikus, veretes művet megszólaltatni a kortárs színház nyelvén. Van, aki általános iskola 5. osztályosként látta egykor, és ez az előadás indította el a pályán. Később a Forte többi fizikai színházi előadását (is) megnézte. De büszkék vagyunk arra is, hogy szerte az országban, sok magyartanár az előadás alapján tanítja a kötelező olvasmányt, a Toldit.” – mondta az előadásról Horváth Csaba.

told_286-103617.jpg

Jelenet a Toldiból (Fotó/Forrás: Dusa Gábor)

Az előadás szereplői: Gyöngy Zsuzsa, Horkay Barnabás, Pallag Márton, Varga Krisztina, Hegymegi Máté, Widder Kristóf, Fehér László, Zsigmond Emőke és Hojsza Henrietta.

További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: Jelenet az előadásból (fotó: Dusa Gábor)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Zenés színház hír

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.