Zenés színház

Kétszázan a színpadon Wagner leghosszabb művében

2006.05.16. 00:00
Ajánlom
Richard Wagner leghosszabb, legnagyobb létszámot igénylő művét, A nürnbergi mesterdalnokokat tűzi műsorára kettős szereposztásban a Magyar Állami Operaház. A bemutatót május 20-án tartják.

A darab egyes jeleneteiben több mint kétszázan vannak a színpadon. Az operát Vidnyánszky Attila érdemes művész rendezte, karmesterként az orosz Jurij Szimonov és a Kossuth-díjas Kovács János működik közre, a díszletet és a jelmezeket Alekszandr Belozub tervezte. Hans Sachs szerepében a német Friedmann Kunder és Gurbán János lép majd a színpadra.

A bemutatóhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón a rendező, a karmester és a főzeneigazgató is utalt az Operaházban jelenleg tapasztalható feszültségre. Vidnyánszky Attila elmondta: „nyilván nem szolgálta az Opera körül kialakult helyzet túlságosan a művet. Az emberek agya tele van bizonytalansággal, tele van az Opera körül kialakult botránnyal. Nyugalom kell az alkotáshoz, itt ez most nem volt".

A mű 15 év szünet után kerül vissza az Operaház repertoárjába, a Ring, a Parsifal és a Tannha:user mellé. Egy évadon belül a wagneri életmű kétharmadát mutatja be a színház.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.