Zenés színház

Keveházi Gábor levele Hegyi Árpád Jutocsához

2006.05.05. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház balettigazgatója ma délelőtt levélben szólította fel lemondásra az intézmény főigazgatóját. Az öt példányban készült levél egyik másolata eljutott a Fidelióhoz - az alábbiakban ennek teljes, változtatások nélküli szövegét közöljük.

A dokumentumról Keveházi négy másolatot készített, s azokat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Hiller István, az MSZP elnöke, valamint Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára részére juttatta el.

A kiemelések az eredeti levélből származnak. Az Operaház tájékoztatása szerint Hegyi Árpád Jutocsa válasza még ma megérkezik hozzánk.

"Tisztelt Hegyi Úr!

Ön teljesen önhatalmúan belenyúlt a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Balett 2006/07-es évi műsortervébe, programjába anélkül, hogy a balettigazgatóval erről bármilyen konzultációt folytatott volna. Az előadások csökkentésével nem értek egyet, az Ön által kihúzott bemutatók és balettek szakszerűtlenséget, hozzá nem értést mutatnak.

A változtatásokat nem fogadom el és ezt a döntést semmisnek tekintem.

Ön egy pályázat útján nyerte el a főigazgatói pozíciót. Pályázatában egy művészi koncepció szerepelt. Egyértelmű, hogy Ön ezt a művészi koncepciót, a felvállalt gazdasági feltételek mellett, nem tudja megvalósítani. Ilyen esetekben az európai szokásokhoz híven a korrekt és becsületes vezetők felajánlják lemondásukat.

Tisztelt Hegyi úr! Barátilag azt ajánlom Önnek, hogy az Operaház, és az általa képviselt művészetek érdekében ajánlja fel lemondását!

Budapest, 2006. május 5.

Tisztelettel: Keveházi Gábor sk.
balettigazgató
Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes Művész"

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.