Zenés színház

Kezdődik a nyári operaidény Olaszországban

2011.06.20. 12:48
Ajánlom
Veronában az Aréna, Rómában a Caracalla-fürdők látják vendégül a nyári operaszezont. Mindkét helyszínen felcsendül az Aida, és magyar művészek is fellépnek.

A szabadtéri helyszínek közül a legismertebbnek veronai Aréna számít. A venetói város ókori amfiteátrumában június 17-én, 89. alkalommal kezdődött operaidény Giuseppe Verdi Traviatájával. Az előadások szeptember 3-ig láthatók. Az Olaszország egységének 150. évfordulóját ünneplő programban főleg olasz művek találhatók: Verditől még a Nabucco és az Aida, Giacomo Puccinitől A bohémélet, valamint A sevillai borbély Gioacchino Rossinitől. A hazai műveken túl Charles Gounod Rómeó és Júliája szerepel a programban. Legtöbb alkalommal az Aida lesz látható - nem véletlenül. Az 1923 óta tartó veronai operaszezonban az Aida volt a legelső és a legtöbbször műsorra tűzött opera. Eddig összesen 51 idényben 516-szor mutatták be.  Ennek tiszteletére most az 1923-as változat kel életre az Arénában. A karmester Daniel Barenboim lesz, a koreográfus pedig Egri Zsuzsanna.

Magyar művész lép fel a római operaház nyári idényén is a Caracalla-fürdők impozáns romjai között. Giacomo Puccini Toscájában a címszerepet Boross Csilla énekli, aki márciusban a Nabuccóban szerepelt a római operaházban. Az ókori díszletű Estate Romana (Római nyár) július elsejétől augusztus kilencedikéig tart. Ennek keretében az első előadás a Római trilógia lesz Ottorino Respighi zenéje alapján, de multimédiás változatban, és a programban szerepel az Aida is. Az operák mellett balett is szerepel a műsorban: Csajkovszkij klasszikusa, A hattyúk tava, illetve Roberto Bolle olasz balettművész egyéni estje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.