Zenés színház

Kézzelfogható élményekkel a rászorulókért

2021.12.20. 16:55
Ajánlom
Az ünnepek közeledtével a Budapesti Operettszínház művészei ismét összefogtak, hogy ha csak egy kis időre is, de boldogabbá tegyék mások életét. A tavalyi akcióhoz hasonlóan idén is jótékonysági koncertekkel, egy-egy kedves meglepetéssel kedveskednek az embereknek.

A színház vezetősége sem tétlenkedik: csatlakoztak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Angyali segítség 2021 elnevezésű kezdeményezéséhez, jegyeket ajánlva fel a családok számára Csajkovszkij ismert mesebalettjére, a Diótörőre.

Az előadásokra szóló meghívót és a belépőket Kiss-B. Atilla főigazgató adta át az egyesület elnökének, Kardosné Gyurkó Katalinnak.

NemzetiNepegeszsegugyiKozpont_LukacsAnitaesVadaszZsolt-170351.jpg

Lukács Anita és Vadász Zsolt a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Eközben a teátrum két művésze a Nemzeti Népegészségügyi Központban járt. Lukács Anita és Vadász Zsolt karácsonyi ajándékkoncertet adott a központ dolgozóinak, így köszönve meg nekik az egész éves áldozatos munkájukat. Nem ez az első alkalom, hogy a Budapesti Operettszínház a zene eszközével igyekszik kiszakítani az egészségügyi dolgozókat a járványhelyzet okozta mindennapos stresszhelyzetből: nyáron a színház dupla estés Hála gálával köszöntötte a frontvonalban harcolókat.

Karácsony közeledtével a társulat több tagja csatlakozott a közmédia Jónak lenni jó! kezdeményezéséhez, amely idén a koronavírusban szüleiket elvesztő gyerekeket támogatja. Homonnay Zsolt a kampányban egy, a biztonságot is szimbolizáló bukósisakot ajánlott fel, amely mellé színházi plakátokat is csempészett. Az őszi szezon ugyanis bővelkedett a nagyszabású produkciókban: a Nine premierjét rögtön A mosoly országa követte, majd a La Mancha lovagja, végül pedig a Marica grófnő. Bár az ünnepek közeledtével a jótékonyság jobban előtérbe kerül, nem ez az első alkalom, hogy a művész rászorulókat támogat.

„Ez mindig is bennem volt” – mondta el a Fideliónak.

„Négy gyermekem van, és a szívem szakad meg, amikor azt látom, hogy egyes fiatalok milyen helyzetben vannak. Elég, ha csak körülnézünk a kórházakban, és azt érezzük, bármit megtennénk, hogy jobb legyen nekik.”

A szavakat pedig tettek követik, ugyanis többször volt már rá példa, hogy előadás után Zsolt a Heim Pál Gyermekkórházba sietett segíteni, de rendszeresen fellép gyermekeket segítő jótékonysági alapítványok rendezvényein, a Nemzeti Vágta jótékonysági futamával pedig a Fóti Gyermekotthon lakóit támogatta.

„A gyerekek még kiszolgáltatottak, nem tehetnek a helyzetükről, és amikor azt látom, hogy nem jó nekik, nagyon a lelkemre tudom venni. Ha csak egy kicsit boldogabbak lesznek attól, amit adni tudok nekik, akkor már nem mentem hiába” – tette hozzá.

 

Szulák Andreát, aki szintén csatlakozott a Jónak lenni jó! programhoz, ugyancsak érzékenyen érinti, ha rossz helyzetben lévő gyerekeket lát.

„Édesanyaként is nagyon fontos kezdeményezésnek tartom a programot, de közszereplőként szinte kötelességemnek érzem, hogy odaálljak a jó ügyek mellé. A jótékonykodás hosszú évtizedek óta végigkíséri a pályám, és örülök, ha a személyem olyan jelentőséggel bír, ami egyfajta értéket képvisel” – árulta el a színésznő, hozzátéve, hogy az egész létezésével igyekszik mintaként szolgálni, többek között a gyermeke számára is. „És nem utolsó sorban, szeretek szembesülni azzal az önmagammal, akit az emberek ismernek és szeretnek.”

Andrea olyan környezetből jön, ahol olykor nekik is nehéz volt az élet, az ilyen helyzetben kapott támogatás emléke pedig ösztönzi arra, hogy segítsen.

„Soha nem felejtem el azokat a gesztusokat, amiket akár gyerekként, akár felnőttként kaptam, és azt gondolom, hogy azoktól a gyerekektől, akiket most felkarolunk, és akik a jövőt jelentik, vissza fogjuk kapni ezeket a jó cselekedeteket valamilyen formában.”

Dolhai Attila is rendszeresen részt vesz jótékonysági akciókban. Amellett, hogy a mindennapokban igyekszik segíteni azoknak, akik hozzá fordulnak, évközben és az ünnepi időszakban számos olyan koncertet ad, amely a rászorulók megsegítéséért jön létre. Tavaly egy Janza Katával közös estjük streamelt változatát nézhették meg az egészségügyi dolgozók, idén pedig a Katolikus Karitász felkérésére mondott igent.

258767303_5206598386035717_7907606054665063250_n-164940.jpg

Dolhai Attila angyalbatyut ad át a Katolikus Karitásznak (Fotó/Forrás: Katolikus Karitász)

Az akció lényege, hogy a családok készíthetnek egy úgynevezett „angyalbatyut” a rászorulóknak, ezeket a kis apróságokat pedig a szervezet eljuttatja a családokhoz. A Karitásznak több gyűjtőpontja is van, például a Bazilikánál.

„Én is vittem angyalbatyut az adománypontra, és szeretnék az átadásnak is részese lenni” – mondta a színész. A csomagokat magánszemélyekhez juttatják majd el, ebben a helyi karitász egyesületek is segítenek.

„Szeretem, ha személyesen is van kapcsolódásom ezekhez az adományokhoz. Ráadásul, ha egy kicsit is hozzájárulhatok ahhoz, hogy népszerűbbé váljon ez a fajta segítségnyújtás, akkor még nagyobb örömmel megyek.”

A MikulásGyár is kinyitott idén, ahová a szervezők minden korosztály számára várják a tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, édességeket. Peller Károly – amellett, hogy ő maga is összeállított egy ilyen csomagot – külön műsorral is készül a Gyár látogatói számára, melyben népszerű operett- és musicalslágerek is elhangzanak.

„Nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a MikulásGyár létezésére, de természetesen a legfontosabbak a gyerekek.” Peller Károly évek óta rendszeresen jár fellépni ilyen típusú rendezvényekre, és nemcsak azokat a szervezeteket támogatja, akik embereken segítenek. Kutyája révén szorosan kötődik a spánielekhez, így rendszeresen adományoz egy spániel mentő csoportnak.

„Szociális védőháló réseit nekünk embereknek kötelességünk befoltozni, és így segíteni a nálunk rosszabb körülmények között élőknek”

MikulasGyarPellerKaroly-170931.jpg

Peller Károly a MikulásGyárban adott koncertet (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

– vallja a színész, aki Szendy Szilvivel rendszeresen szervez gyűjtést a Kecelen és környékén mélyszegénységben élő családoknak, de saját lakóhelyén, Kerepesen is le szokta adni a jó állapotban lévő, de már nem használt ágyneműket, ruhákat.

„Ezt otthonról hozom” – mondja. „Mindig is jellemző volt a családunkra, hogy ha bárkinek problémája van, mindenki mellé áll, és próbál neki segíteni. Ez most is így van, és a családtagjaim is rendszeresen jótékonykodnak.”

Szendy Szilvi élete is a segítségnyújtás jegyében telik. Amellett, hogy vannak rendszeres adományozottjai, illetve tavaly Peller Károllyal a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének nagykövetei voltak, időről időre ő is csatlakozik, sőt szervezője egy-egy önálló akciónak. Előfordult, hogy a betegágyából kezdett gyűjtésbe, hogy segíthessen a kórházba érkező rászorulókon, azokon, akiket nem látogatnak rokonok, barátok. Volt, aki zoknit kapott, más tányért, poharakat, tisztálkodási szereket.

A Korányi kórházban töltött időszak nagy hatással volt a színésznőre:

„Láttam, ahogy az ápolók és nővérek azért küzdenek, hogy mindenkinek meglegyen mindene. Olykor a saját dolgaikat hozták be és osztogatták szét, ezen felbuzdulva kezdtem én is gyűjtésbe. Sokszor nem is tudja az ember, mi minden felgyűlik, amit valójában nem is használ.”

Ettől kezdve havi rendszerességgel vitt adományokat a kórházba, az utóbbi időben fia is elkísérte ezekre az utakra. „Én nem tudok elmenni az emberek mellett, és a tizennyolcéves fiamon most kezdem látni, hogy ezt a szociális érzékenységet örökölte tőlem. Metróval jár az egyetemre, és fontosnak tartja, hogy mindig legyen nála egy kis apró, amit oda tud adni a rászorulóknak.”

A keceli családsegítő alapítvány munkatársai és pártfogoltjai is rendkívül hálásak az adományokért – gyerekruhákért, játékokért –, melyeket volt, hogy a szervezet kisteherautóval tudott csak elvinni.

Vakokintezete_ArtLensPhotography-171133.jpg

Bálint Ádám, Dancs Annamari, Kékkovács Mara és Siménfalvy Ágota a Vakok Állami Intézetében (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Kékkovács Mara idén a Vakok Állami Intézetébe látogatott el, hogy Dancs Annamarival, Bálint Ádámmal és Siménfalvy Ágotával koncertet adjon a gyerekeknek.

„Ádám azt találta ki, hogy a koncert elején mutatkozzunk be, mondjuk el, milyenek vagyunk. Így próbáltuk meg kézzelfoghatóvá tenni számukra az élményt” – meséli Mara, aki bevallotta, hogy a koncert előtt – amely a Budapesti Operettszínház ünnepi műsora volt – izgultak, hogy a járványhelyzet miatt meg lehet-e tartani az eseményt, de szerencsére minden rendben ment.

Mivel számos interaktív elemet ki kellett hagyni a távolságtartás miatt, a fellépők igyekeztek vidám dalokkal kedveskedni a gyerekeknek és a ritmusérzékükre is hatni. „Jó volt látni, hogy a nézők között rengetegen tapsoltak nekünk, vagy más mozgással fejezték ki, hogy tetszik nekik, amit hallanak.”

Hogy mégis legyen valamilyen interakció, a fellépők a dalokat valamilyen találós kérdéssel vezették fel – a nézők pedig mindet kitalálták. És persze nem hiányozhatott a koncertről az édesség sem, Dancs Annamari Csokidalára mindenki megkapta a maga kis szaloncukrát.

A jótékonysági kezdeményezéseknek ezzel közel sincs vége, hiszen advent időszakában mind több és több művész kapcsolódik be a különböző segélyszervezetek munkájába, ezzel is könnyebbé téve a pártfogoltak számára a mindennapokat.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: ünnepi díszekbe öltözött a Budapesti Operettszínház (fotó: Weidinger Amelie / Budapesti Operettszínház)

A művészet erejével a jó ügyekért

Kapcsolódó

A művészet erejével a jó ügyekért

Nehéz, lemondásokkal teli év áll mögöttünk, a járvány és annak következményei pedig mindenkit – kisebb vagy nagyobb mértékben – érintenek. Karácsony közeledtével azonban egy pillanatra megállunk, hogy számot vessünk az elmúlt időszakkal, és ha csak néhány estére is, de nyugalom költözzön a szívünkbe. A Budapesti Operettszínház művészei közül jó páran erejükön felül is azon dolgoznak, hogy szebbé tegyék azoknak az embereknek az ünnepét, akiknek a legnagyobb szüksége van ilyenkor egy segítő kézre.

Budapesti Operettszínház

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

A rokokó erotikája – Veszedelmes viszonyok a Budapesti Operettszínházban

Ősbemutatóra készül január 28-án és 29-én a Budapesti Operettszínház: a Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő Veszedelmes viszonyok Kovács Adrián zenéjével és Kiss Csaba rendezésében kerül színre.
Zenés színház gyász

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.
Zenés színház ajánló

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Zenés színház interjú

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.
Zenés színház gyász

71 évesen elhunyt Maria Ewing operaénekes

1997-ben vonult vissza a színpadtól, de önálló esteken később is fellépet. Január 9-én, 71 éves korában hunyt el detroiti otthonában – számolt be róla a BBC.