Zenés színház

Kézzelfogható élményekkel a rászorulókért

2021.12.20. 16:55
Ajánlom
Az ünnepek közeledtével a Budapesti Operettszínház művészei ismét összefogtak, hogy ha csak egy kis időre is, de boldogabbá tegyék mások életét. A tavalyi akcióhoz hasonlóan idén is jótékonysági koncertekkel, egy-egy kedves meglepetéssel kedveskednek az embereknek.

A színház vezetősége sem tétlenkedik: csatlakoztak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Angyali segítség 2021 elnevezésű kezdeményezéséhez, jegyeket ajánlva fel a családok számára Csajkovszkij ismert mesebalettjére, a Diótörőre.

Az előadásokra szóló meghívót és a belépőket Kiss-B. Atilla főigazgató adta át az egyesület elnökének, Kardosné Gyurkó Katalinnak.

NemzetiNepegeszsegugyiKozpont_LukacsAnitaesVadaszZsolt-170351.jpg

Lukács Anita és Vadász Zsolt a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

Eközben a teátrum két művésze a Nemzeti Népegészségügyi Központban járt. Lukács Anita és Vadász Zsolt karácsonyi ajándékkoncertet adott a központ dolgozóinak, így köszönve meg nekik az egész éves áldozatos munkájukat. Nem ez az első alkalom, hogy a Budapesti Operettszínház a zene eszközével igyekszik kiszakítani az egészségügyi dolgozókat a járványhelyzet okozta mindennapos stresszhelyzetből: nyáron a színház dupla estés Hála gálával köszöntötte a frontvonalban harcolókat.

Karácsony közeledtével a társulat több tagja csatlakozott a közmédia Jónak lenni jó! kezdeményezéséhez, amely idén a koronavírusban szüleiket elvesztő gyerekeket támogatja. Homonnay Zsolt a kampányban egy, a biztonságot is szimbolizáló bukósisakot ajánlott fel, amely mellé színházi plakátokat is csempészett. Az őszi szezon ugyanis bővelkedett a nagyszabású produkciókban: a Nine premierjét rögtön A mosoly országa követte, majd a La Mancha lovagja, végül pedig a Marica grófnő. Bár az ünnepek közeledtével a jótékonyság jobban előtérbe kerül, nem ez az első alkalom, hogy a művész rászorulókat támogat.

„Ez mindig is bennem volt” – mondta el a Fideliónak.

„Négy gyermekem van, és a szívem szakad meg, amikor azt látom, hogy egyes fiatalok milyen helyzetben vannak. Elég, ha csak körülnézünk a kórházakban, és azt érezzük, bármit megtennénk, hogy jobb legyen nekik.”

A szavakat pedig tettek követik, ugyanis többször volt már rá példa, hogy előadás után Zsolt a Heim Pál Gyermekkórházba sietett segíteni, de rendszeresen fellép gyermekeket segítő jótékonysági alapítványok rendezvényein, a Nemzeti Vágta jótékonysági futamával pedig a Fóti Gyermekotthon lakóit támogatta.

„A gyerekek még kiszolgáltatottak, nem tehetnek a helyzetükről, és amikor azt látom, hogy nem jó nekik, nagyon a lelkemre tudom venni. Ha csak egy kicsit boldogabbak lesznek attól, amit adni tudok nekik, akkor már nem mentem hiába” – tette hozzá.

 

Szulák Andreát, aki szintén csatlakozott a Jónak lenni jó! programhoz, ugyancsak érzékenyen érinti, ha rossz helyzetben lévő gyerekeket lát.

„Édesanyaként is nagyon fontos kezdeményezésnek tartom a programot, de közszereplőként szinte kötelességemnek érzem, hogy odaálljak a jó ügyek mellé. A jótékonykodás hosszú évtizedek óta végigkíséri a pályám, és örülök, ha a személyem olyan jelentőséggel bír, ami egyfajta értéket képvisel” – árulta el a színésznő, hozzátéve, hogy az egész létezésével igyekszik mintaként szolgálni, többek között a gyermeke számára is. „És nem utolsó sorban, szeretek szembesülni azzal az önmagammal, akit az emberek ismernek és szeretnek.”

Andrea olyan környezetből jön, ahol olykor nekik is nehéz volt az élet, az ilyen helyzetben kapott támogatás emléke pedig ösztönzi arra, hogy segítsen.

„Soha nem felejtem el azokat a gesztusokat, amiket akár gyerekként, akár felnőttként kaptam, és azt gondolom, hogy azoktól a gyerekektől, akiket most felkarolunk, és akik a jövőt jelentik, vissza fogjuk kapni ezeket a jó cselekedeteket valamilyen formában.”

Dolhai Attila is rendszeresen részt vesz jótékonysági akciókban. Amellett, hogy a mindennapokban igyekszik segíteni azoknak, akik hozzá fordulnak, évközben és az ünnepi időszakban számos olyan koncertet ad, amely a rászorulók megsegítéséért jön létre. Tavaly egy Janza Katával közös estjük streamelt változatát nézhették meg az egészségügyi dolgozók, idén pedig a Katolikus Karitász felkérésére mondott igent.

258767303_5206598386035717_7907606054665063250_n-164940.jpg

Dolhai Attila angyalbatyut ad át a Katolikus Karitásznak (Fotó/Forrás: Katolikus Karitász)

Az akció lényege, hogy a családok készíthetnek egy úgynevezett „angyalbatyut” a rászorulóknak, ezeket a kis apróságokat pedig a szervezet eljuttatja a családokhoz. A Karitásznak több gyűjtőpontja is van, például a Bazilikánál.

„Én is vittem angyalbatyut az adománypontra, és szeretnék az átadásnak is részese lenni” – mondta a színész. A csomagokat magánszemélyekhez juttatják majd el, ebben a helyi karitász egyesületek is segítenek.

„Szeretem, ha személyesen is van kapcsolódásom ezekhez az adományokhoz. Ráadásul, ha egy kicsit is hozzájárulhatok ahhoz, hogy népszerűbbé váljon ez a fajta segítségnyújtás, akkor még nagyobb örömmel megyek.”

A MikulásGyár is kinyitott idén, ahová a szervezők minden korosztály számára várják a tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, édességeket. Peller Károly – amellett, hogy ő maga is összeállított egy ilyen csomagot – külön műsorral is készül a Gyár látogatói számára, melyben népszerű operett- és musicalslágerek is elhangzanak.

„Nagyon fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a MikulásGyár létezésére, de természetesen a legfontosabbak a gyerekek.” Peller Károly évek óta rendszeresen jár fellépni ilyen típusú rendezvényekre, és nemcsak azokat a szervezeteket támogatja, akik embereken segítenek. Kutyája révén szorosan kötődik a spánielekhez, így rendszeresen adományoz egy spániel mentő csoportnak.

„Szociális védőháló réseit nekünk embereknek kötelességünk befoltozni, és így segíteni a nálunk rosszabb körülmények között élőknek”

MikulasGyarPellerKaroly-170931.jpg

Peller Károly a MikulásGyárban adott koncertet (Fotó/Forrás: Budapesti Operettszínház)

– vallja a színész, aki Szendy Szilvivel rendszeresen szervez gyűjtést a Kecelen és környékén mélyszegénységben élő családoknak, de saját lakóhelyén, Kerepesen is le szokta adni a jó állapotban lévő, de már nem használt ágyneműket, ruhákat.

„Ezt otthonról hozom” – mondja. „Mindig is jellemző volt a családunkra, hogy ha bárkinek problémája van, mindenki mellé áll, és próbál neki segíteni. Ez most is így van, és a családtagjaim is rendszeresen jótékonykodnak.”

Szendy Szilvi élete is a segítségnyújtás jegyében telik. Amellett, hogy vannak rendszeres adományozottjai, illetve tavaly Peller Károllyal a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének nagykövetei voltak, időről időre ő is csatlakozik, sőt szervezője egy-egy önálló akciónak. Előfordult, hogy a betegágyából kezdett gyűjtésbe, hogy segíthessen a kórházba érkező rászorulókon, azokon, akiket nem látogatnak rokonok, barátok. Volt, aki zoknit kapott, más tányért, poharakat, tisztálkodási szereket.

A Korányi kórházban töltött időszak nagy hatással volt a színésznőre:

„Láttam, ahogy az ápolók és nővérek azért küzdenek, hogy mindenkinek meglegyen mindene. Olykor a saját dolgaikat hozták be és osztogatták szét, ezen felbuzdulva kezdtem én is gyűjtésbe. Sokszor nem is tudja az ember, mi minden felgyűlik, amit valójában nem is használ.”

Ettől kezdve havi rendszerességgel vitt adományokat a kórházba, az utóbbi időben fia is elkísérte ezekre az utakra. „Én nem tudok elmenni az emberek mellett, és a tizennyolcéves fiamon most kezdem látni, hogy ezt a szociális érzékenységet örökölte tőlem. Metróval jár az egyetemre, és fontosnak tartja, hogy mindig legyen nála egy kis apró, amit oda tud adni a rászorulóknak.”

A keceli családsegítő alapítvány munkatársai és pártfogoltjai is rendkívül hálásak az adományokért – gyerekruhákért, játékokért –, melyeket volt, hogy a szervezet kisteherautóval tudott csak elvinni.

Vakokintezete_ArtLensPhotography-171133.jpg

Bálint Ádám, Dancs Annamari, Kékkovács Mara és Siménfalvy Ágota a Vakok Állami Intézetében (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Kékkovács Mara idén a Vakok Állami Intézetébe látogatott el, hogy Dancs Annamarival, Bálint Ádámmal és Siménfalvy Ágotával koncertet adjon a gyerekeknek.

„Ádám azt találta ki, hogy a koncert elején mutatkozzunk be, mondjuk el, milyenek vagyunk. Így próbáltuk meg kézzelfoghatóvá tenni számukra az élményt” – meséli Mara, aki bevallotta, hogy a koncert előtt – amely a Budapesti Operettszínház ünnepi műsora volt – izgultak, hogy a járványhelyzet miatt meg lehet-e tartani az eseményt, de szerencsére minden rendben ment.

Mivel számos interaktív elemet ki kellett hagyni a távolságtartás miatt, a fellépők igyekeztek vidám dalokkal kedveskedni a gyerekeknek és a ritmusérzékükre is hatni. „Jó volt látni, hogy a nézők között rengetegen tapsoltak nekünk, vagy más mozgással fejezték ki, hogy tetszik nekik, amit hallanak.”

Hogy mégis legyen valamilyen interakció, a fellépők a dalokat valamilyen találós kérdéssel vezették fel – a nézők pedig mindet kitalálták. És persze nem hiányozhatott a koncertről az édesség sem, Dancs Annamari Csokidalára mindenki megkapta a maga kis szaloncukrát.

A jótékonysági kezdeményezéseknek ezzel közel sincs vége, hiszen advent időszakában mind több és több művész kapcsolódik be a különböző segélyszervezetek munkájába, ezzel is könnyebbé téve a pártfogoltak számára a mindennapokat.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: ünnepi díszekbe öltözött a Budapesti Operettszínház (fotó: Weidinger Amelie / Budapesti Operettszínház)

A művészet erejével a jó ügyekért

Kapcsolódó

A művészet erejével a jó ügyekért

Nehéz, lemondásokkal teli év áll mögöttünk, a járvány és annak következményei pedig mindenkit – kisebb vagy nagyobb mértékben – érintenek. Karácsony közeledtével azonban egy pillanatra megállunk, hogy számot vessünk az elmúlt időszakkal, és ha csak néhány estére is, de nyugalom költözzön a szívünkbe. A Budapesti Operettszínház művészei közül jó páran erejükön felül is azon dolgoznak, hogy szebbé tegyék azoknak az embereknek az ünnepét, akiknek a legnagyobb szüksége van ilyenkor egy segítő kézre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Zenés színház elhunyt

Elhunyt Michael Boder karmester

A nemzetközi hírű operadirigenst, aki idén húsvétkor a Magyar Állami Operaház Parsifal-produkcióját vezényelte, hatvanöt éves korában érte a halál – tette közzé az intézmény.
Zenés színház interjú

Nekünk találkozni kellett – interjú Nádasi Veronikával, a Carmen-musical címszereplőjével

Április 19-én, 20-án és 21-én először láthatja Magyarországon a közönség Frank Wildhorn Carmen című musicaljét a Budapesti Operettszínházban. Az első szereposztásban címszerepet alakító Nádasi Veronika számára méltó feladatot jelent ennek a minden porcikájában nagybetűs nőnek a megformálása.
Zenés színház hír

Kálmán Péter a következő évad Kamaraénekese az Operában

A népszerű basszbaritont húsvétvasárnap, a Parsifal-előadását követő tapsrend alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy a következő szezonban ő lesz a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje.