Zenés színház

Kiállítás és bélyeg Wagnerről

2013.01.14. 14:50
Ajánlom
Szászországban új kiállítás nyílt, a Magyar Posta pedig különleges hangosbélyeggel kedveskedik a rajongóknak.

A Magyar Posta a Hollandi-premierről szervezett sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2013 márciusában Richard Wagner születésének 200. évfordulója tiszteletére "hangos" postabélyeget hoz forgalomba.  A bélyegkibocsátás attól különleges, hogy magyar postabélyegen először jelenik meg úgynevezett QR-kód. A kód és okostelefon segítségével a Magyar Állami Operaház honlapján található hangzó és olvasható bicentenáriumi információkat tudják majd elérni a bélyeg- és zenerajongók március 5-étől. A négycímletű bélyegkisívet Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervezte., és 50 ezer példányban készül belőle az Állami Nyomdában. A világhírű zeneszerzőre legutóbb 1967-ben az Operák bélyegsorozatban megjelent bélyeggel emlékezett a Posta. Akkor a nyolccímletű sorozat 1,70 Ft-os bélyegén a Tannhäusert örökítette meg Kékesi László grafikusművész.

A Drezda közeli Graupa község már január közepétől várja a Wagner-zarándokokat új kiállításán. Wagner Szászországban címmel szombaton kiállítás nyílt a Drezda közeli Graupa községben, ahol a 200 éve született zeneszerző 1846 nyarán papírra vetette a Lohengrin első vázlatát. A településen 1907 óta eleven a Wagner-kultusz, azóta létezik emlékhely abban a szintén felújított parasztházban, ahol a zeneszerző lakott 1846 nyarán. A szombaton megnyílt kiállítás egy felújított vadászkastélyban kapott helyet, és hat teremben dolgozza fel azokat az emlékeket, amelyek a környékhez, a Szász Svájchoz köthetők Richard Wagner életében és munkásságában. A tárlat felvonultatja a zenedrámák költői forrásait, foglalkozik kompozíciós kérdésekkel a Wagner-levelezés tükrében, bemutatja, hogy miként változtatták meg a színpadi gyakorlatot Wagner elképzelései, és válogatást ad a művek kritikai utóéletéből is.

A barokk vadászkastélyban egy kisebb hangversenytermet is kialakítottak, a munkálatokra Pirna - az anyatelepülés - önkormányzata 5,7 millió eurót (mintegy másfél milliárd forintot) szánt, ebből 1 millió a szövetségi kormánytól elnyert gazdaságélénkítési csomagból származik. Sabine Saft, az új múzeum vezetője szerint a nagy Wagner-emlékhelyekkel Graupa ugyan nem versenyezhet, de Bayreuth és Luzern is támogatta a kiállítás létrejöttét. Január 18-án az új Jüdische Kammerphilharmonie Dresden ad koncertet a vadászkastélyban Michael Hurshell vezényletével. Műsorukon Wagner mellett egy-egy Mendelssohn-, Liszt- és Schreker-mű is megszólal. "Örömmel vállaltuk a feladatot, mert nemcsak egyszerűen szeretem ezt a zenét, hanem született wagneriánus vagyok" - mondta az 53 éves zenész. A drezdai Művészeti és Zenetudományi Intézet, a Carl Maria Weber Zeneakadémiával, a Szász Művészeti Akadémiával, a Semperoperrel és Staatskapelle Dresdennel közösen január 24. és 27. között nemzetközi Wagner-szimpóziumot rendez.

Drezda egyébkén is Wagner-lázban ég: a Lohengrint vasárnap este a drezdai Semperoperben Christian Thielemann vezényletével, Németh Judittal Ortrud szerepében adták elő. A címszerepet Robert Dean Smith amerikai tenor énekelte, aki 2012-ben a Budapesti Wagner-napokon Tannhäusert alakította. Az alábbi videón ízelítőt kaphatunk a drezdai produkcióból:


    

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.