Zenés színház

Kiállítás és bélyeg Wagnerről

2013.01.14. 14:50
Ajánlom
Szászországban új kiállítás nyílt, a Magyar Posta pedig különleges hangosbélyeggel kedveskedik a rajongóknak.

A Magyar Posta a Hollandi-premierről szervezett sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2013 márciusában Richard Wagner születésének 200. évfordulója tiszteletére "hangos" postabélyeget hoz forgalomba.  A bélyegkibocsátás attól különleges, hogy magyar postabélyegen először jelenik meg úgynevezett QR-kód. A kód és okostelefon segítségével a Magyar Állami Operaház honlapján található hangzó és olvasható bicentenáriumi információkat tudják majd elérni a bélyeg- és zenerajongók március 5-étől. A négycímletű bélyegkisívet Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervezte., és 50 ezer példányban készül belőle az Állami Nyomdában. A világhírű zeneszerzőre legutóbb 1967-ben az Operák bélyegsorozatban megjelent bélyeggel emlékezett a Posta. Akkor a nyolccímletű sorozat 1,70 Ft-os bélyegén a Tannhäusert örökítette meg Kékesi László grafikusművész.

A Drezda közeli Graupa község már január közepétől várja a Wagner-zarándokokat új kiállításán. Wagner Szászországban címmel szombaton kiállítás nyílt a Drezda közeli Graupa községben, ahol a 200 éve született zeneszerző 1846 nyarán papírra vetette a Lohengrin első vázlatát. A településen 1907 óta eleven a Wagner-kultusz, azóta létezik emlékhely abban a szintén felújított parasztházban, ahol a zeneszerző lakott 1846 nyarán. A szombaton megnyílt kiállítás egy felújított vadászkastélyban kapott helyet, és hat teremben dolgozza fel azokat az emlékeket, amelyek a környékhez, a Szász Svájchoz köthetők Richard Wagner életében és munkásságában. A tárlat felvonultatja a zenedrámák költői forrásait, foglalkozik kompozíciós kérdésekkel a Wagner-levelezés tükrében, bemutatja, hogy miként változtatták meg a színpadi gyakorlatot Wagner elképzelései, és válogatást ad a művek kritikai utóéletéből is.

A barokk vadászkastélyban egy kisebb hangversenytermet is kialakítottak, a munkálatokra Pirna - az anyatelepülés - önkormányzata 5,7 millió eurót (mintegy másfél milliárd forintot) szánt, ebből 1 millió a szövetségi kormánytól elnyert gazdaságélénkítési csomagból származik. Sabine Saft, az új múzeum vezetője szerint a nagy Wagner-emlékhelyekkel Graupa ugyan nem versenyezhet, de Bayreuth és Luzern is támogatta a kiállítás létrejöttét. Január 18-án az új Jüdische Kammerphilharmonie Dresden ad koncertet a vadászkastélyban Michael Hurshell vezényletével. Műsorukon Wagner mellett egy-egy Mendelssohn-, Liszt- és Schreker-mű is megszólal. "Örömmel vállaltuk a feladatot, mert nemcsak egyszerűen szeretem ezt a zenét, hanem született wagneriánus vagyok" - mondta az 53 éves zenész. A drezdai Művészeti és Zenetudományi Intézet, a Carl Maria Weber Zeneakadémiával, a Szász Művészeti Akadémiával, a Semperoperrel és Staatskapelle Dresdennel közösen január 24. és 27. között nemzetközi Wagner-szimpóziumot rendez.

Drezda egyébkén is Wagner-lázban ég: a Lohengrint vasárnap este a drezdai Semperoperben Christian Thielemann vezényletével, Németh Judittal Ortrud szerepében adták elő. A címszerepet Robert Dean Smith amerikai tenor énekelte, aki 2012-ben a Budapesti Wagner-napokon Tannhäusert alakította. Az alábbi videón ízelítőt kaphatunk a drezdai produkcióból:


    

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.
Zenés színház gyász

100 éves korában meghalt a bariton, aki öt koncentrációs tábort élt túl

Énekelt Callasszal, Pavarottival, de a lágerekben is a zene tartotta benne a lelket. Eno Mucchiutti 100 éves volt.
Zenés színház hír

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.