Zenés színház

Kiállítás és bélyeg Wagnerről

2013.01.14. 14:50
Ajánlom
Szászországban új kiállítás nyílt, a Magyar Posta pedig különleges hangosbélyeggel kedveskedik a rajongóknak.

A Magyar Posta a Hollandi-premierről szervezett sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2013 márciusában Richard Wagner születésének 200. évfordulója tiszteletére "hangos" postabélyeget hoz forgalomba.  A bélyegkibocsátás attól különleges, hogy magyar postabélyegen először jelenik meg úgynevezett QR-kód. A kód és okostelefon segítségével a Magyar Állami Operaház honlapján található hangzó és olvasható bicentenáriumi információkat tudják majd elérni a bélyeg- és zenerajongók március 5-étől. A négycímletű bélyegkisívet Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervezte., és 50 ezer példányban készül belőle az Állami Nyomdában. A világhírű zeneszerzőre legutóbb 1967-ben az Operák bélyegsorozatban megjelent bélyeggel emlékezett a Posta. Akkor a nyolccímletű sorozat 1,70 Ft-os bélyegén a Tannhäusert örökítette meg Kékesi László grafikusművész.

A Drezda közeli Graupa község már január közepétől várja a Wagner-zarándokokat új kiállításán. Wagner Szászországban címmel szombaton kiállítás nyílt a Drezda közeli Graupa községben, ahol a 200 éve született zeneszerző 1846 nyarán papírra vetette a Lohengrin első vázlatát. A településen 1907 óta eleven a Wagner-kultusz, azóta létezik emlékhely abban a szintén felújított parasztházban, ahol a zeneszerző lakott 1846 nyarán. A szombaton megnyílt kiállítás egy felújított vadászkastélyban kapott helyet, és hat teremben dolgozza fel azokat az emlékeket, amelyek a környékhez, a Szász Svájchoz köthetők Richard Wagner életében és munkásságában. A tárlat felvonultatja a zenedrámák költői forrásait, foglalkozik kompozíciós kérdésekkel a Wagner-levelezés tükrében, bemutatja, hogy miként változtatták meg a színpadi gyakorlatot Wagner elképzelései, és válogatást ad a művek kritikai utóéletéből is.

A barokk vadászkastélyban egy kisebb hangversenytermet is kialakítottak, a munkálatokra Pirna - az anyatelepülés - önkormányzata 5,7 millió eurót (mintegy másfél milliárd forintot) szánt, ebből 1 millió a szövetségi kormánytól elnyert gazdaságélénkítési csomagból származik. Sabine Saft, az új múzeum vezetője szerint a nagy Wagner-emlékhelyekkel Graupa ugyan nem versenyezhet, de Bayreuth és Luzern is támogatta a kiállítás létrejöttét. Január 18-án az új Jüdische Kammerphilharmonie Dresden ad koncertet a vadászkastélyban Michael Hurshell vezényletével. Műsorukon Wagner mellett egy-egy Mendelssohn-, Liszt- és Schreker-mű is megszólal. "Örömmel vállaltuk a feladatot, mert nemcsak egyszerűen szeretem ezt a zenét, hanem született wagneriánus vagyok" - mondta az 53 éves zenész. A drezdai Művészeti és Zenetudományi Intézet, a Carl Maria Weber Zeneakadémiával, a Szász Művészeti Akadémiával, a Semperoperrel és Staatskapelle Dresdennel közösen január 24. és 27. között nemzetközi Wagner-szimpóziumot rendez.

Drezda egyébkén is Wagner-lázban ég: a Lohengrint vasárnap este a drezdai Semperoperben Christian Thielemann vezényletével, Németh Judittal Ortrud szerepében adták elő. A címszerepet Robert Dean Smith amerikai tenor énekelte, aki 2012-ben a Budapesti Wagner-napokon Tannhäusert alakította. Az alábbi videón ízelítőt kaphatunk a drezdai produkcióból:


    

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Christiane Eda-Pierre neves francia operaénekesnő

A karibi Martinique szigetén született nő egyike volt az első fekete operacsillagoknak Franciaországban.
Zenés színház hír

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.
Zenés színház interjú

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Zenés színház interjú

„Szeretem az életem úgy, ahogy van”

Mozgalmasan kezdődik az évad Jónás Andrea számára. Próbál a Furcsa pár női változatásban és mindemellett önálló esttel készül. Október 3-án várja a közönséget Élek! címmel a Gaál Erzsébet Stúdióban.
Zenés színház hír

Tapssal tüntettek a nem biztonságos körülmények ellen a madridi operaházban

A Teatro Real közönsége úgy vélte, túl közel ültették őket egymáshoz, tapssal jelezték elégedetlenségüket. Addig-addig, hogy az előadást el sem lehetett kezdeni.