Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

2021.10.25. 14:55
Ajánlom
A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.

2002 óta Kálmán Imre születésének évfordulóján ünnepeljük a Magyar Operett Napját. Idén a Budapesti Operettszínház Lehár Ferencről is megemlékezett, A mosoly országa bemutatójával tisztelegve a zeneszerző előtt. Az ünnepélyes díjátadóra a bemutató előadás második felvonása előtt került sor.

„Van egy vezérelvem: egymást magunk fölé emelve legyünk sikeresek”

– mondta köszöntőbeszédében Kiss-B. Atilla, a teátrum főigazgatója, majd színpadra szólította az ezen az estén Lizát játszó Kiss Diánát, a tavalyi Marsallbot-díj nyertesét, hogy adja tovább a vándordíjat, melyet Bojtos Luca vehetett át.

248407094_4903192003036128_9123757469172089558_n-145759.jpg

Bojtos Luca és Kiss Diána a díjátadón (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Luca már gyerekkorában bemutatkozott a Budapesti Operettszínházban A muzsika hangjában, ám a középiskola elvégzése után a klasszikus zene irányába fordult. Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaénekművész szakát, azóta számos operában volt látható. 2018-ban mégis egy musicalben, A Notre Dame-i toronyőrben tért vissza a színházba.

Az évad musicalszínésze díjat Földes Tamásnak ítélte a teátrum.

A Musica Hungarica életműdíját Virágh József vehette át, aki 50 éve a Budapesti Operettszínház társulatának tagja.

A művész meghatottan mesélt arról, hogy a teátrumba hazajár, illetve hogy bár A mosoly országának Szu-Csong hercegét soha nem énekelhette el, nagyon szereti a darabot. „Nézem ezt a vietnámi fiút… 50 évnek kellett eltelnie, hogy megtudjam, miről szól a darab. Köszönöm” – mondta.

247565109_4903192666369395_5456118400625700604_n-145759.jpg

Virágh József a Musica Hungarica Kiadó életműdíjasa (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A Musica Hungarica a háttérszakma dolgozóit is díjazza, hiszen nélkülük nem valósulhatna meg az előadás. Ebben az évben az elismerést Dreiszker József, a színház fővilágosítója vehette át.

Fejléckép: a Magyar Operett Napjának díjazottjai (fotó: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Zenés színház interjú

A Föld forog tovább, és ezek a csodák újra és újra megtörténnek

Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház vezető művésze, a musicalirodalom legnagyobb szerepeit tudhatja maga mögött. Ezúttal Frank Wildhorn Carmenjében mutatkozik be április 19-én a Nagymező utcai teátrumban.
Zenés színház ajánló

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.
Zenés színház interjú

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában.