Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

2021.10.25. 14:55
Ajánlom
A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.

2002 óta Kálmán Imre születésének évfordulóján ünnepeljük a Magyar Operett Napját. Idén a Budapesti Operettszínház Lehár Ferencről is megemlékezett, A mosoly országa bemutatójával tisztelegve a zeneszerző előtt. Az ünnepélyes díjátadóra a bemutató előadás második felvonása előtt került sor.

„Van egy vezérelvem: egymást magunk fölé emelve legyünk sikeresek”

– mondta köszöntőbeszédében Kiss-B. Atilla, a teátrum főigazgatója, majd színpadra szólította az ezen az estén Lizát játszó Kiss Diánát, a tavalyi Marsallbot-díj nyertesét, hogy adja tovább a vándordíjat, melyet Bojtos Luca vehetett át.

248407094_4903192003036128_9123757469172089558_n-145759.jpg

Bojtos Luca és Kiss Diána a díjátadón (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Luca már gyerekkorában bemutatkozott a Budapesti Operettszínházban A muzsika hangjában, ám a középiskola elvégzése után a klasszikus zene irányába fordult. Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaénekművész szakát, azóta számos operában volt látható. 2018-ban mégis egy musicalben, A Notre Dame-i toronyőrben tért vissza a színházba.

Az évad musicalszínésze díjat Földes Tamásnak ítélte a teátrum.

A Musica Hungarica életműdíját Virágh József vehette át, aki 50 éve a Budapesti Operettszínház társulatának tagja.

A művész meghatottan mesélt arról, hogy a teátrumba hazajár, illetve hogy bár A mosoly országának Szu-Csong hercegét soha nem énekelhette el, nagyon szereti a darabot. „Nézem ezt a vietnámi fiút… 50 évnek kellett eltelnie, hogy megtudjam, miről szól a darab. Köszönöm” – mondta.

247565109_4903192666369395_5456118400625700604_n-145759.jpg

Virágh József a Musica Hungarica Kiadó életműdíjasa (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

A Musica Hungarica a háttérszakma dolgozóit is díjazza, hiszen nélkülük nem valósulhatna meg az előadás. Ebben az évben az elismerést Dreiszker József, a színház fővilágosítója vehette át.

Fejléckép: a Magyar Operett Napjának díjazottjai (fotó: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Zenés színház ajánló

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház magazin

Ahol a legnagyobbaknak is remegett a lába – Felfedezőúton a milánói Scalában

Új sorozatunkban a világ leghíresebb operaházaiba kalauzoljuk el olvasóinkat, megismerhetik a helyek történetét, építészeti sajátosságait, de azt is elmeséljük, nekünk milyen tapasztalataink voltak ott, és mire számítson, aki felkeresné az operajátszás ezen nevezetességeit.
Zenés színház interjú

Dinamikus, modern és mai – Beszélgetés Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel

Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettje a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt is tiszteleg. A Budapesti Operettszínház készülő előadásáról Berzsenyi Krisztina jelmeztervezővel és Túri Erzsébet díszlettervezővel beszélgettünk.