Zenés színház

Kiírták az új pályázatot a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

2023.02.14. 13:30
Ajánlom
A 2023. február 13-i dátumú dokumentumban a legfontosabb változat a korábbi kiíráshoz képest, hogy a leendő főigazgatóval szemben támasztott elvárások között nem szerepel a magyar állampolgárság.

Az Index fedezte fel, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium február 13-án kiírta a pályázatot a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, december elején a minisztérium érvénytelennek nyilvánította az előző pályázatot, amelyen a jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter is indult. Az új pályázatot az érvénytelenné nyilvánítás után hatvan munkanapon belül kellett kiírni, ennek határideje február második felében járt volna le. Az új pályázat idejére a jelenlegi főigazgató megbízatását, amely február 14-ig tartana, július 31-ig, de legfeljebb az új főigazgató kinevezéséig meghosszabbították.

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

Kapcsolódó

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.

Az új kiírás, melynek értelmében a főigazgatói poszt 2023. augusztus 1-jétől tölthető be, és továbbra is öt évre szól, több ponton is részletesebben taglalja a leendő intézményvezetővel kapcsolatos követelményeket és feladatokat.

A legfontosabb különbség, hogy a pályázati feltételek között immár nem szerepel, hogy a jelöltnek magyar állampolgárnak kell lennie.

A szakmai elvárások mellett fontos szerep jutott az intézmény gazdaságos üzemeltetésével kapcsolatos elvárásoknak.

A pályázat a kiírástól számított harminc napon belül nyújtható be. Ezt követően újabb harminc napon belül kell összehívni a szakmai bizottságot, amely véleményezi a jelöltek által benyújtott dokumentumokat, majd a kinevezési jogkör gyakorlója – a szakmai bizottság véleményét is figyelembe véve – a bizottság ülését követő harminc napon belül meghozza döntését a munkakör betöltéséről.

Fejléckép forrása: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal

A Budapesti Operettszínház március 10-én, 11-én és 12-én, hármas szereposztásban mutatta be Huszka Jenő Mária főhadnagy című művét, amelyben a népszerű bonvivánt, Vadász Zsoltot Draskóczy Ádám szerepében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Egyetlen történet a sok közül – Eötvös Péter Bécsben

A MusikTheater an der Wien mutatta be Eötvös Péter Az Aranysárkány című operáját, melyet a magyar közönség mindössze egyszer láthatott. A Bécsi Kamaraoperában tartott, február 25-i előadáson jártunk.
Zenés színház ajánló

Rendhagyó koncerttel kapcsolódik nagypéntekhez az Operettszínház  

A nagypénteki Feltámadás koncerten fellép Fischl Mónika, Ninh Duc Huang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei.
Zenés színház hír

Ligeti-bemutatóval és Mundruczó-rendezéssel készül jövőre a müncheni operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Bajor Állami Operaház, az évad végi operafesztiválon Ligeti György Le Grand Macabre című művét mutatják be, emellett több magyar művész is közreműködik a produkcióikban.
Zenés színház hír

50 éves a Képzelt riport... – Vígszínházi dalaiból ad koncertet Presser Gábor

Ötven éve mutatták be a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, Presser Gábor első színházi munkáját a Vígszínházban. A jubileum alkalmából március 25-én Presser Gábor a társulat művészeinek közreműködésével ad koncertet a teátrumban.