Zenés színház

Kilencven éves lenne a "Lohengrin-világbajnok"

2013.09.23. 11:33
Ajánlom
23-án lenne kilencvenéves Kónya Sándor világhírű tenor, akit sokan "Lohengrin-világbajnoknak" neveztek, mert háromszáznál is többször énekelte Wagner operájának címszerepét.

Az énekes Sarkadon született, tanulmányait a budapesti Zeneakadémián végezte A 2. világháború alatt behívták katonának, a háború vége egy németországi fogolytáborban érte. Szabadulását követően egy kis varieté tagjaként esténként német éttermekben énekelgetett, majd a detmoldi zeneakadémián képezte magát.

 1951-ben Bielefeldben lépett először színpadra a Parasztbecsület Turiddujaként. A sikeres debütálást követően több német városba is meghívták, 1955-ben már a nyugat-berlini városi operában énekelt, egy évvel később pedig az edinburghi fesztivál közönsége is élvezhette hangját. 1958-ban Wieland Wagner, a nagy német zeneszerző unokája hívta meg a Bayreuthi Ünnepi Játékokra, ahol a Lohengrin címszerepét alakította. A produkció alapozta meg nemzetközi karrierjét. A bajor fesztiválvárosban ettől klezdve több mint két évtizeden át rendszeresen fellépett, Lohengrin szerepe mellett a Mesterdalnokok Waltherját és Parsifalt is megszemélyesítette.

A bayreuthi siker után meghódította Európát, a milánói Scalában, Rómában, Párizsban, Barcelonában, Londonban lépett fel, hírneve a tengerentúlra is eljutott. A New York-i Metropolitan Operában 1961 októberében ugyancsak Lohengrinként hallhatta először a közönség; a világ egyik legrangosabb operaházának tizennégy éven át volt tagja, s csaknem 300 előadásban énekelt.

Kónya hajlékony, ugyanakkor erőteljes hangja révén azon kevés tenorok egyike volt, akik az olasz, francia és a német operákban is kiváló alakítást nyújtottak. A Wagner-szerepek mellett a legnagyobb Puccini-operák (Tosca, Bohémélet, Turandot, Pillangókisasszony) férfi főszereplőiként is remekelt, miként emlékezetes alakítást nyújtott Verdi Aidájának Radameseként, illetve Bizet Carmenjében Don Joséként. Olyan kiváló énekesnők voltak partnerei, mint Birgit Nilsson, Joan Sutherland és Renata Tebaldi. Sokat turnézott, szerepelt filmekben, készített rádió és lemezfelvételeket, s foglalkozott énektanítással is. A budapesti közönség előtt utoljára 1976-ban lépett - Don Carlosként és Otellóként - színpadra.

Az 1980-as években a spanyolországi Ibiza szigetén telepedett le, ahol megalapította a Pro Arte operaművészeti alapítványt. Kónya Sándor 2002. május 20-án hunyt el a spanyol szigeten. 1996-ban szülővárosa, Sarkad díszpolgára lett, itteni mellszobrát 2003-ban avatták fel. A város kamarakórusa az ő nevét viseli, a városi képtárban pedig emlékszobát rendeztek be a tiszteletére. A budapesti Zeneakadémia Kónya Sándor-ösztöndíjat alapított ének szakos hallgatók számára, amelynek összegét a világhírű tenorista végrendeletében hagyta az intézményre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.
Zenés színház hír

A San Franciscó-i opera lemondta Domingo koncertjét

A világhírű spanyol operaénekes október elején koncertezett volna San Franciscóban, a szexuális zaklatások vádjai miatt mondták le fellépését.