Zenés színház

Kilencven éves lenne a "Lohengrin-világbajnok"

2013.09.23. 11:33
Ajánlom
23-án lenne kilencvenéves Kónya Sándor világhírű tenor, akit sokan "Lohengrin-világbajnoknak" neveztek, mert háromszáznál is többször énekelte Wagner operájának címszerepét.

Az énekes Sarkadon született, tanulmányait a budapesti Zeneakadémián végezte A 2. világháború alatt behívták katonának, a háború vége egy németországi fogolytáborban érte. Szabadulását követően egy kis varieté tagjaként esténként német éttermekben énekelgetett, majd a detmoldi zeneakadémián képezte magát.

 1951-ben Bielefeldben lépett először színpadra a Parasztbecsület Turiddujaként. A sikeres debütálást követően több német városba is meghívták, 1955-ben már a nyugat-berlini városi operában énekelt, egy évvel később pedig az edinburghi fesztivál közönsége is élvezhette hangját. 1958-ban Wieland Wagner, a nagy német zeneszerző unokája hívta meg a Bayreuthi Ünnepi Játékokra, ahol a Lohengrin címszerepét alakította. A produkció alapozta meg nemzetközi karrierjét. A bajor fesztiválvárosban ettől klezdve több mint két évtizeden át rendszeresen fellépett, Lohengrin szerepe mellett a Mesterdalnokok Waltherját és Parsifalt is megszemélyesítette.

A bayreuthi siker után meghódította Európát, a milánói Scalában, Rómában, Párizsban, Barcelonában, Londonban lépett fel, hírneve a tengerentúlra is eljutott. A New York-i Metropolitan Operában 1961 októberében ugyancsak Lohengrinként hallhatta először a közönség; a világ egyik legrangosabb operaházának tizennégy éven át volt tagja, s csaknem 300 előadásban énekelt.

Kónya hajlékony, ugyanakkor erőteljes hangja révén azon kevés tenorok egyike volt, akik az olasz, francia és a német operákban is kiváló alakítást nyújtottak. A Wagner-szerepek mellett a legnagyobb Puccini-operák (Tosca, Bohémélet, Turandot, Pillangókisasszony) férfi főszereplőiként is remekelt, miként emlékezetes alakítást nyújtott Verdi Aidájának Radameseként, illetve Bizet Carmenjében Don Joséként. Olyan kiváló énekesnők voltak partnerei, mint Birgit Nilsson, Joan Sutherland és Renata Tebaldi. Sokat turnézott, szerepelt filmekben, készített rádió és lemezfelvételeket, s foglalkozott énektanítással is. A budapesti közönség előtt utoljára 1976-ban lépett - Don Carlosként és Otellóként - színpadra.

Az 1980-as években a spanyolországi Ibiza szigetén telepedett le, ahol megalapította a Pro Arte operaművészeti alapítványt. Kónya Sándor 2002. május 20-án hunyt el a spanyol szigeten. 1996-ban szülővárosa, Sarkad díszpolgára lett, itteni mellszobrát 2003-ban avatták fel. A város kamarakórusa az ő nevét viseli, a városi képtárban pedig emlékszobát rendeztek be a tiszteletére. A budapesti Zeneakadémia Kónya Sándor-ösztöndíjat alapított ének szakos hallgatók számára, amelynek összegét a világhírű tenorista végrendeletében hagyta az intézményre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.