Zenés színház

Királynők párharca Szegeden

2022.04.29. 10:30
Ajánlom
Az évad egyik operaszenzációjának ígérkezett, hogy Szegeden koncertszerű előadásban felcsendült Donizetti Stuart Mária című, Magyarországon ritkán hallható darabja. Az április 10-i előadáson jártunk.

A magyar kulturális élet közismerten centralizált, melynek újabb szembetűnő példáját az utóbbi hónapokban a vidéki operajátszó helyek és a Magyar Állami Operaház között fellángolt konfliktus szolgáltatta. Azzal nem lehet vitatkozni, hogy az opera drága műfaj, egy kisebb költségvetésű intézmény nehezen tud kigazdálkodni egy új bemutatót, ilyen szempontból érthető a Budapest-központúság. Másfelől

nagy öröm, amikor egy vidéki színház képes olyan különlegességgel előállni, ami a műfaj fővárosi kedvelőit is magához vonzza, legalább egy este erejéig.

Emlékeim szerint a legutóbbi ilyen eset Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi bemutatója volt, az azóta sajnálatos módon jobblétre szenderült Bartók+ fesztiválon, mely a zenebarátokat és a szakmát egyaránt Miskolcra csábította. Csupa Budapestről ismerős arc foglalt helyet a Szegedi Nemzeti Színház nézőterén is, amikor április 10-én sor került Donizetti Stuart Máriájának második koncertszerű előadására, a nagy érdeklődésben pedig a darab különlegessége mellett az ígéretes szereposztás is közrejátszott.

DSC_8154-163534.jpg

Stuart Mária-előadás Szegeden (Fotó/Forrás: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház)

A bel canto darabokat általában egy-egy kiváló énekes miatt veszik elő az operaházak, így a közvetítéseken keresztül vagy akár a környező országok előadásait megtekintve a hazai közönség is megismerkedhetett az alaprepertoárhoz tartozó darabok mellett több, egészen virtuóz éneklésre lehetőséget adó művel.

Idehaza inkább csak koncertszerűen, kivételes alkalmakon hangzik el egy-egy kevésbé ismert Rossini-, Donizetti-, Bellini-mű,

amiben annak is szerepe van, hogy ezek a mai szemmel hosszúnak tűnő darabok sokszor nem a legszínpadképesebb dramaturgiával rendelkeznek. Ugyanakkor akadnak köztük olyan, igen jó operák is, amelyek érdemesek lehetnek a megismerésre. Így a Szegeden játszott Stuart Mária is, melyet a magyar közönség leginkább a Metropolitan Opera közvetítéséből ismerhet, ebben Joyce DiDonato, Elza van den Heever és Matthew Polenzani énekelte a főszerepeket. Jó érzés volt élőben is megismerkedni a művel, még ha nem is azt akarom ezzel sugallni, hogy a hazai operajátszásnak az eddig is bőségesen színre vitt olasz dalműveket kellene mindenáron előtérbe helyeznie.

A Stuart Mária a klasszikus konfliktusos dráma alaphelyzetére épít,

két erős szereplő áll szemben egymással. I. Erzsébet angol és Mária skót királynő között politikai és magánéleti ellentét is feszül.

A további karakterek mind a két rendkívüli nő viszonyrendszerében helyezkednek el, de igazán jelentős funkciójuk nincs a dráma lefolyásában. Legyen szó az intrikus Cecilről, a „bölcs öreg” karaktert képviselő Talbotról vagy akár a szerelmi konfliktus tárgyául szolgáló Leicesterről, a férfi szereplők mind inkább csak a hátteret szolgáltatják az eseményekhez, amelyek teljes egészében a főhősnők irányítása alatt állnak. Donizetti igen részletes jellemrajzot közöl a két királynőről, még ha a darab terjedelme miatt egy húzott változatból szükségképpen kimaradnak bizonyos árnyalatokat megvilágító részletek, ahogy itt is történt.

DSC_8146-163534.jpg

Stuart Mária-előadás Szegeden (Fotó/Forrás: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház)

Mindezeknek köszönhetően a darab hálás alapanyagként szolgálhat, ha két elég erős és persze megfelelő hangi képességek birtokában lévő énekesnő áll rendelkezésre. A Szegedi Nemzeti Színház ugyan koncertszerű előadásban játszotta az operát, ám ez sem állt a dráma kibontakozásának útjában, a feszültség egyes pontokon szinte tapintható volt. A címszerepet Kolonits Klára énekelte, aki alighanem napjaink legkiválóbb bel canto-énekese, még ha a hazai operajátszás sajátosságaiból fakadóan nem is mondhatjuk egyértelműen azt, hogy erre a repertoárra specializálódott. Ugyanakkor szopránjának sokoldalúsága miatt természetes, hogy a bel canto operák különleges jelentőséget nyertek művészetében,

a hang telt és gazdag, minden regiszterben kiegyenlített, mégis elképesztően hajlékony, az énekesnő rendkívüli koloratúrkészségén a legvirtuózabb szólam sem fog ki.

Máriája valóban királynői jelenség, amihez a hangminőség mellett természetesen a színpadi megjelenés, a kisugárzás és a lélektani rezdüléseket érzékenyen közvetítő produkció is hozzájárult.

Ellenlábasa, Erzsébet szerepében Boross Csilla hasonlóan karizmatikus alakítást nyújtott. Bár az énekesnőtől inkább drámaibb hangot igénylő alakításokat hallhattunk eddig, így is élményt nyújtóan szólaltatta meg a Donizetti-szólamot. Emellett ő is rendelkezik azzal a kiállással, ami egy királynőnek szükséges, erős, határozott, önérzetes nőt formált meg. A Leicestert éneklő

Tötös Rolandot nem ismertem korábban, mivel jobbára vidéken szokott fellépni, ám nagyon kellemes meglepetést okozott hősi színezetet is mutató, fényes hangjával, mely ugyanakkor sosem vált keménnyé.

Bár szólamformálása nem volt makulátlan, produkciója megfelelt a darab és a partnerek támasztotta kívánalmaknak. Cseh Antal most is megbízható, korrekt középszereplőnek bizonyult, annak a típusú művésznek, aki nélkül nem áll meg a lábán az operajátszás. Talbot szerepében is néhány érzelmi árnyalattal gazdagította az előadást. Szélpál Szilveszter hangja kissé merev, ám az este folyamán semmi olyat nem kellett énekelnie, amiben ez különösebb problémát okozott volna. Máthé Beáta még kis szerepben, Anna komornájaként is megmutatta, milyen érzékeny és kidolgozott alakításra képes.

DSC_8058-163533.jpg

Stuart Mária-előadás Szegeden (Fotó/Forrás: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház)

Szerencsés találkozásról árulkodott a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetőjének, Dinyés Dánielnek és a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak a közös játéka, mindannyian tudásuk legjavát nyújtották, és valóban méltó előadásban szólaltatták meg ezt a ritkán hallható operát. A zenei megvalósításért a Szegedi Nemzeti Színház énekkarát is elismerés illeti.

Minden bizonnyal jót tesz az intézménynek, ha a törzsrepertoáron túl is bemutat darabokat, még ha ezt egy kisebb potenciális közönséggel rendelkező operajátszó helyszín nehezebben is tudja megtenni.

Ám a Stuart Mária példája is mutatja, hogy nem lehetetlen akár távolabbról is odacsábítani az operakedvelőket (még ha a késő esti tömegközlekedési lehetőségek, illetve azok hiánya ezt még mindig jelentősen megnehezíti), így reméljük, a jövőben is előfordul majd egy-egy olyan különlegesség, amiért érdemes lesz útra kelni.

Fejléckép: Stuart Mária-előadás Szegeden (fotó/forrás: Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.
Színház

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Vizuál

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim” – Korniss Péter 55 éve tartó széki meséi

Korniss Péter Várfok Galériában látható legújabb, Hosszú úton című kiállítása az erdélyi községbe, Székre vezet, ahová a fotóművész ötvenöt éve hazajár. Nemcsak fényképezni, hanem együtt lenni a község lakóival, akik időközben a barátai lettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház lapszemle

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Zenés színház gyász

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház ajánló

Dichterliebe – A tizenkét óriás: egy különös szerelem története különleges módon elevenedik meg az Átriumban

Egy fiú és egy lány, akik egy bulin megismerkednek, egy éjszakára egymásra találnak, majd reggelre a lány eltűnik. Álmodta a fiú az egészet vagy lezajlott a valóságban? Erről szól a Danubia Zenekar március 28-án és 29-én látható előadása az Átriumban.
Zenés színház interjú

„Anne akkor fogott bele az írásba, amikor még volt remény” – beszélgetés Süle Dalmával

Április 7-én, nagypénteken Feltámadás címmel tartanak ünnepi koncertet, április 16-án pedig a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tűzik műsorra Grigori Frid Anne Frank naplója című mono-operáját.
Zenés színház hír

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.