Zenés színház

Kisvárosi Lady Macbeth, plusz egy bemutató

2007.02.26. 00:00
Ajánlom
Két évvel ezelőtt a Sosztakovics opera eléggé felkavarta a kedélyeket, a Fidelio Fórum rovatán is sok bejegyzés született. Vajon most mi történik, amikor márciusban öt előadás erejéig újra az Operaház színpadán a Vidnyánszky rendezte mű?

Márciusban érdemes lesz Operába menni, hiszen ott ez a Vidnyánszy Attila által rendezett Kisvárosi Lady Macbeth, amelyben - énekesek, zenekar, karmester - mindenki nagyot alakíthat. A Katyerina Izmajlova tragikus történetét elbeszélő Sosztakovics opera kiváló, a rendezés meg a Jenufához hasonlóan elgondolkodtató, sokak szerint ragyogó. Akik éneklik, sokban megegyeznek a korábbiakkal, Bátori Éva például, aki a napokban remekelt épp az André Chénier premierjén, illetve Berczelly István, akit sokan külön is dícsértek 2005-ben. Új beálló viszont Fülöp Zsuzsanna, aki a főszerepet énekli a második szereposztásban. Az előadások március 10-én, 16-án, 18-án, 21-én és 25-én lesznek, valamennyit Kovács János vezényli (szemben a korábbival, amikor Héja Domonkos is dirigált).

Ami viszont teljesen új, az a március 23-án bemutatásra kerülő balett, az Elfújta a szél. Dvorak zenéjére Pártay Lilla készített koreográfiát. A díszletet Kézdy Lóránt, a jelmezeket Schäffer Judit tervezte, az előadásokat pedig Medveczky Ádám dirigálja. A főbb szerepeket Popova Aleszja és Tsygankova Anna, Cserta József és Oláh Zoltán, Volf Katalin és Radina Dace, valamint ifj. Nagy Zoltán és Bajári Levente táncolják. A történetet pedig aligha van, aki ne ismerné, hiszen Margaret Mitchell Pulitzer-díjas regényéből már 1939-ben olyan film készült, amely mondhatni világsiker lett (mellesleg George Cukor is a rendezők közt volt). A szerelmi háromszög tagjai: Scarlett Q'Hara, Észak-Georgia ünnepelt ifjú hölgye, Rhett Butler, nagyvilági üzletember és az örökké álmodozó Ashley Wilkes. Közben kitör a kontinens történelmét átalakító amerikai polgárháború, amely a főhősök életére is hatással van… A balett márciusban a premieren kívül 24-én és 30-án látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.