Zenés színház

Kitörő életöröm mély bánattal

2006.03.17. 00:00
Ajánlom
Mindez egy románokat, magyarokat, zsidókat vegyítő erdélyi faluban játszódik, lehetőséget nyújtva a kelet-közép-európai tabló megteremtésére, gyorsan változó érzelmekkel, sírva vigadással, gyűlölködéssel és egymásra borulással.

Molnár Piroska és Mikó István áttörte a gátat. Az első rész közepe táján olyan félszeg bájjal, időskori vonzódással, szeretetteljes humorral és sete-suta tánccal énekeltek el egy duettet, hogy többé nem volt kétséges a siker. Addig kétesélyes volt az új magyar musical, méghozzá a ritkaságszámba menő klezmer musical, a Menyasszonytánc sorsa. Túl sok az elején a szituációt ismertető, magyarázó, drámaiatlan szöveg. Miközben izgalmas dallamok szólnak és apait-anyait bedobva játszik a Silló István által nagy energiával vezényelt zenekar. De a színház nagyasszonyának és nagy színésznőjének, Lehoczky Zsuzsának a száma a mindent elöntő bürokratikus papíráradatról még nem elementáris, tán nem elég dallamos, és nem is illik igazán a művésznőhöz. De Mikó és Molnár ráérez a klezmer ízére, erre az alapvetően örömzenére, amely a zsidó nép vándorlása alatt temérdek motívumot magába szívott, és a pattogós ritmus, a vigadalom mögött gyakran iszonytató mélységű bánat rejlik. A kitörő energiák, a mindenáron élni akarás muzsikája ötvöződik temérdek bánattal, ahogy ez a világhíres Hegedűs a háztetőn című musicalben is érezhető.

Ezúttal Jávori Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője komponálta a zenét, együttesének tagjai pedig a színpadon muzsikálva megadják az alaphangulatot. Amit elkap a Bodor Johanna és Rogács László koreográfiáját élő tánckar is, amely ezúttal tele van jobbnál jobb figurákkal; kiválóak a maszkok. Kállai István és Böhm György tolla nyomán, Miklós Tibor dalszövegeivel életre kel az édes-bús, mégis fanyar történet egy árva lányról, akit katolikusnak nevelnek, de később egy dokumentum alapján azt hiszik róla, hogy zsidó, majd kiderül, hogy református. Mindez egy románokat, magyarokat, zsidókat vegyítő erdélyi faluban játszódik, lehetőséget nyújtva a kelet-közép-európai tabló megteremtésére, gyorsan változó érzelmekkel, sírva vigadással, gyűlölködéssel és egymásra borulással. Siménfalvy Ágota szelíden is akaratos, tartásos főszereplőt játszik, Mészáros Árpád Zsolt az őt megtagadó, de tőle szabadulni mégsem tudó szenvedélyes szerelmét alakítja. Kerényi Miklós Máté mind jobb táncoskomikussá érik, ezúttal Dávidként a Szendy Szilvi által játszott Jankának csapja igen eredményesen a szelet. Az ősgonosz, rendfenntartó közeg kissé sematikus szerepében Szabó P. Szilveszter állja a sarat. Remek Benkóczy Zoltán a halottaiból visszatérő és nagyhangú özvegye szövegét kommentáló férjként. Mókás Mednyánszky Ági, Papadimitriu Athina, Kovács Zsuzsa lepcses szájú öregasszonykórusa. Füzér Anni igazi fazonokat alkot a jelmezeivel, Túri Erzsébet díszletei szerencsére nem értelmetlenül pörgő-forgó technikai csodák: egy kedvelhető falucska képét festik. Béres Attila rendező ért hozzá, hogy a populárist a tartalmassal ötvözze.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint a Budapesti Operettszínház közös produkciójának a sajtóbemutatóját tomboló vastapssal fogadta a publikum. Megszületett egy új magyar, minden hibája ellenére hatásos musical. Az sem kizárt, hogy a darabnak külföldön is sikere lesz.

Jávori Ferenc Fegya:
Menyasszonytánc
Budapesti Operettszínház
Rendező: Béres Attila

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.