Zenés színház

Kitüntetés és bravúros beugrás – kalandos előadások Münchenben

2022.08.01. 10:40
Ajánlom
Nina Stemme kamaraénekesi címet kapott a Bajor Állami Operától, ám Az árnyék nélküli asszony következő előadásán már egy kollégájának kellett váratlanul beugrania helyette.

A Bajor Állami Operaház kamaraénekesi címmel tüntette ki Nina Stemme operaénekest. A díjat, melyet az utóbbi években többek között olyan énekesek kapták, mint Jonas Kaufmann, Anja Harteros, Diana Damrau, Christian Gerhaher és Anja Kampe, Richard Strauss operájának, Az árnyék nélküli asszonynak a július 28-i előadása után adták át, melyben a svéd szoprán Barak feleségét énekelte.

Nina Stemme legnagyobb sikereit Wagner és Richard Strauss műveinek előadásában érte el, de számos olasz opera főszerepét is nagy sikerrel énekelte. Eddigi pályája során fellépett többek között a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, a New York-i Metropolitan Operában, a Bécsi Állami Operában, a londoni Királyi Operaházban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a Zürichi Operában. 2020-ban a Bajor Állami Opera Kékszakállú-előadásában Juditot formálta meg.

A magyar közönség ismerheti a Metropolitan-közvetítésekből is, ahol például a 2016-os nyitóelőadáson a Trisztán és Izolda női főszerepét énekelte.

Az énekesnő a tervek szerint december 7-én ad áriaestet a Müpában.

Nina Stemme a kitüntetés átvétele után azonban nem tudott részt venni Az árnyék nélküli asszony következő előadásán, váratlan megbetegedése miatt a finn Miina-Liisa Värelä ugrott be helyette, aki egyenesen Finnországból érkezett. Az előadás kezdetét az operaház két órával későbbre tolta, hogy az énekesnő odaérjen. A Slippedisc értesülései szerint a beugró szoprán repülőgépe hat óra tíz perckor szállt le, és rendőri kísérettel érkezett meg a színházba.

Miina-Liisa Värelä 2012-ben végzett Helsinkiben, a Sibelius Akadémián, eddigi pályája során főleg finn és német operaházakban szerepelt. Barak feleségét a 2017/18-as évadban Linzben énekelte már, de színpadra lépett többek között Senta, Brabanti Elza, Sieglinde és Elektra szerepében is.

Fejléckép: Nina Stemme és Miina-Liisa Värelä (fotó/forrás: Metropolitan Opera, Ville Paul Paasimaa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
Zenés színház ajánló

Eötvös Péter-ősbemutatóra készül az Opera

A zeneszerző Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből írt Valuska címmel operát, amelyet december 2-án mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza.
Zenés színház kritika

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
Zenés színház interjú

„A művészet mindig arra késztet, hogy változtassunk a nézőpontunkon” – interjú Stefan Herheim operarendezővel

Stefan Herheim, napjaink egyik legelismertebb rendezője, az elmúlt évad óta Bécs „második operaházának” a MusikTheater an der Wiennek az igazgatója. Händel Theodorájából kiindulva vallásról, intézményesülésről és az operai önreflexióról beszélgettünk vele.
Zenés színház kritika

Megváltástörténet a kávézóban – Händel Theodorája a MusikTheater an der Wienben

Öt ember egy kávéházban – öt történet arról, mi történhet, ha az embert megérinti a természetfeletti. Händel Theodorája nem is játszódhatott volna térben és időben közelebb a közönségéhez, mint ahogyan a bécsi MusikTheater an der Wienben színre kerül.