Zenés színház

Kiválasztva

2008.04.28. 00:00
Ajánlom
Nagy Sándor szerencsés alkata egyetemistaként látszott. Játszott lánglelkű romantikus hőst a Hegedűs a háztetőn Percsikjeként, már-már gonosz intrikust a zalaegerszegi Bereményi-musicalben, a Laurában, és a dohányzás ártalmasságáról szóló Csehov-monológgal megmutatta, hogy tud a felesége által elnyomott, szorongó kisember is lenni. INTERJÚ

Nagy Sándor

Diploma óta a Madách Színházban dolgozik. Új bemutatóját, a József és a színes szélesvásznú álomkabát című Webber-felújítás Józsefét is ott abszolválja.

Fidelio Súgó: 1991-ben mutatta be a színház a darabot. Van neked ahhoz a József-produkcióhoz fűződő élményed?

Nagy Sándor: A József... volt az első előadás, amit a Madách Színházban láttam 1998-ban. Lippai László, aki egyébként épp a főszerepet játszotta, fényeslitkei kötődésű, és többen "feljöttünk" Pestre, hogy megnézzük őt. Az előadásból egyébként alig egy-két snittre emlékszem, de Vikidál Gyulát például akkor láttam először színpadon a Fáraó szerepében.

FS: A musicalesteken sem énekeltél a darabból?

NS: Nem, és az egyetemen sem foglalkoztam különösebben ezzel a musicallel. Ne kérdezd az okát, így alakult annak ellenére, hogy még amikor otthon vendéglátóztam, volt József-alapom, és elő-elővettem esténként.

FS: A próbafolyamat kezdetén Szirtes Tamás rendező beszélt a társulatnak a 17 évvel ezelőtti előadásról?

NS: Nem túl sokat, de az biztos, hogy ahhoz képest ez egy egészen más, inkább a show és a pamflet irányába tolódó, könnyed esti szórakozásnak, akár családi programnak is beillő előadás lesz. Bár a kiindulási pont és a cselekmény követi a bibliai József-történetet, de ahhoz nem akar maximálisan kötődni. Webber darabjában inkább zenei és szituációbeli gegek vannak. Elég csak a Fáraót említeni, akinek a dala és egyáltalán a megjelenése egy Elvis-paródia, és az a pluszszám is inkább poénnak hat, amit a szerző neki írt. József dalán, a börtönben énekelt Magányos rab vagyok-on kívül nagy drámai mélységek nincsenek, látványos jelmezek és táncok viszont vannak.

FS: Május utolsó napjaiban lesz a bemutató, jelenleg a rendelkező próbák zajlanak, de bármennyire is a show felé megy az előadás, a szerepeket végig kellett elemeznetek. Milyen karakter József?

NS: A darab elején József tizenéves, aki felnő és vezető lesz, mire előadás véget ér. Az apja azért választja ki őt, azért kivételezik vele, mert az ő anyját szerette feleségei közül a legjobban, és őt látja a fiúban. Józsefet kezdetben nagyfokú naivitás jellemzi, és nem érzi a felelősséget, ám ahogyan halad előre a történet, megérik a feladatra, és azért válhat vezetővé, mert hitt Istenben és kiválasztottságában. Mindössze két dalom és kevés jelenetem van, de mégis kihívásnak érzem a szerepet. A dalok és a helyzetek rövidek ahhoz, hogy egy élet ívét el lehessen játszani, ezért nagyon világosan és sűrítetten kell jelezni, hol tart éppen ezen az úton.

FS: Akkor ez egy pihentető főszerep lesz?

NS: A cím Józsefet emeli ki, de azt gondolom, nem ő a főszereplője az előadásnak, hanem a testvérek, akiknek irdatlan nehéz dolga, ugyanis ők több alakban is feltűnnek, és végigdolgozzák az estét az első pillanattól az utolsóig.

FS: Bár operett-musical osztály volt a tiétek, a Kokainfutártól kezdve jóval több prózai vizsgátok volt, mint zenés, és a zenés előadásokban sem volt elég csupán énekelni, hanem komoly színészi munkára volt szükség. Nem hiányzik a próza?

NS: De, nagyon. Producereket és a Volt egyszer egy csapat-ot például a remek partnerek, Alföldi Róbert, Gálvölgyi János vagy Haumann Péter mellett azért imádom játszani, mert a darabok tele vannak helyzetekkel. Talán most belekerültem musical- vagy énekes színész kategóriába, ám azt gondolom, hogy eljön annak is az ideje, hogy prózát játsszam. Nem akarok előre rohanni, hiszek a sorsban és a fokozatosságban. Először mondjuk egy rövidebb önálló est, aztán egy kétszereplős darab. Nem biztos, hogy holnap képes lennék III. Richárdot játszani...

FS: Pedig Szemenyei János Zalaegerszegen...

NS: (mosolyog) Néha ülök és belegondolok, hova jutottam, mi mindent értem el, s akkor rájövök, kivételesen szerencsés helyzetben vagyok. Például azzal, hogy Babarczy László, Bagó Bertalan és Avar Pista bácsi tanították nekem a színészmesterséget. Vagy hogy az Adagiónak koncertje lesz az Arénában. Sokan kérdezik, nem rettenek-e meg ettől, de talán nekem május 9-én tényleg azért kell ott kell lennem, hogy átadjak valamit a közönségnek. Apám mindig azt mondta, a zene hatalom. Szerintem maga a művészet az, és ahogy Haumann Péter fogalmazott egyszer: ha a művészet nem élni segít, akkor nincs rá szükség. Én pedig hiszek abban, hogy a Jóistennek terve van az életemmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.