Zenés színház

Klasszikusok Kolozsvárról

2011.08.07. 12:43
Ajánlom
Egy veretes és egy kortárs klasszikus, Giacomo Puccini és Vajda János egyfelvonásosai a Kolozsvári Magyar Opera előadásában Szegeden. A Gianni Schicchi és a Mario és a varázsló látható augusztus 13-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Gianni Schicchi librettóját Dante Isteni színjátéka alapján írták és egy dúsgazdag firenzei polgár hagyatékának furfangos elosztásáról szól. Vajda 1988-ban bemutatott műve Thomas Mann azonos című elbeszéléséből készült, melyben az illuzionista Cipolla bűvöli meg közönségét, köztük a szerelmi bánatban szenvedő Mariót. Heru Lupescu és Békés András rendezéseit Selmeczi György vezényli.

"Két egyfelvonásossal vendégszerepelünk a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Puccini Gianni Schicchijével és Vajda János Mario és a varázsló című művével, a fesztivál utóbbi két évtizedében először. Ez azért különös adat, mert a szegedi operajátszás fénykora, amely Vaszy Viktor nevéhez fűződik, ezer szállal kötődik Kolozsvárhoz" - mondta el az MTI-nek a próbák közben Selmeczi György karmester.

Vaszy 1944-ig igazgatta a Kolozsvári Magyar Operát, majd a második bécsi döntés utáni menekülési hullám sodorta Szegedre, ahol a pályája kiteljesedett. "Operatörténetileg kiemelkedő jelentőségű rendezéseket elevenítettünk föl remek szereposztásban. Békés András az 1988-as budapesti Mario és varázsló rendezését 1990-ben Kolozsváron is színpadra állította, most ezt a nagyon hatásos, drámai előadást újítjuk föl. A produkció érdekessége, hogy Cippollát a Magyarországon még nem sztárként nyilvántartott, de Európa-szerte nagyon elismert énekes, Kovács István énekli, aki Magyar Állami Operaházban az évad elején A kékszakállú herceg várában a herceget énekli. Mi az eredeti hangszerelésben játsszuk el a darabot" - részletezte Selmeczi György. A 2007-ben elhunyt Hero Lupescu, a román rendezők egyik "nagy oroszlánja" csaknem harminc operát rendezett gazdag pályája során - hívta fel a figyelmet a karmester. Bukarestben kezdte pályáját, de többször rendezett Kolozsváron is. A Gianni Schicchit 1987-ben vitte színre a Kolozsvári Magyar Operában és ezzel az előadással vendégszerepeltek épp húsz éve Budapesten - emlékeztetett rá Selmeczi György. A sodró lendületű produkció címszerepét Sándor Árpád alakítja, aki a világhírű Silviu Purcarete Gianni Schicchi-koncepciójában is megformálta a figurát számos európai országban sikert aratva. Hero Lupescu és Békés András rendezését Gombár Annamária rekonstruálta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Játékszín gondoskodik a siófoki nyaralók szórakoztatásáról

A Dog Story, A chicagói hercegnő, a Chess és Hernádi Judit önálló estje is látható lesz a siófoki Színparton. Idén a Játékszín állította össze a nagymúltú szabadtéri színpad műsorát.
Zenés színház

Ki volt az igazi Hans Sachs?

Több ezer mű szerzője, Luther támogatója, eszményített lírikus, egy koraújkori, egyszemélyes Monty Python, foltozóvarga, és nem utolsósorban Wagner egyetlen vígoperájának főszereplője.
Zenés színház Mörbisch

Bodor Johanna: „Minden társulatot meg kellett hódítani”

A Mörbisch-i Seefestspiele gigaméretű, 3600 négyzetméteres színpadának közepéig a kulisszából 35 lépést kell megtenni. Ez volt az első, amit rögtön kiszámolt a helyszínen Bodor Johanna, miután felkérték: idén nyáron ő legyen a koreográfusa a Marica grófnőnek a Fertő-tónál.
Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.