Zenés színház

Klasszikusok Kolozsvárról

2011.08.07. 12:43
Ajánlom
Egy veretes és egy kortárs klasszikus, Giacomo Puccini és Vajda János egyfelvonásosai a Kolozsvári Magyar Opera előadásában Szegeden. A Gianni Schicchi és a Mario és a varázsló látható augusztus 13-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Gianni Schicchi librettóját Dante Isteni színjátéka alapján írták és egy dúsgazdag firenzei polgár hagyatékának furfangos elosztásáról szól. Vajda 1988-ban bemutatott műve Thomas Mann azonos című elbeszéléséből készült, melyben az illuzionista Cipolla bűvöli meg közönségét, köztük a szerelmi bánatban szenvedő Mariót. Heru Lupescu és Békés András rendezéseit Selmeczi György vezényli.

"Két egyfelvonásossal vendégszerepelünk a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Puccini Gianni Schicchijével és Vajda János Mario és a varázsló című művével, a fesztivál utóbbi két évtizedében először. Ez azért különös adat, mert a szegedi operajátszás fénykora, amely Vaszy Viktor nevéhez fűződik, ezer szállal kötődik Kolozsvárhoz" - mondta el az MTI-nek a próbák közben Selmeczi György karmester.

Vaszy 1944-ig igazgatta a Kolozsvári Magyar Operát, majd a második bécsi döntés utáni menekülési hullám sodorta Szegedre, ahol a pályája kiteljesedett. "Operatörténetileg kiemelkedő jelentőségű rendezéseket elevenítettünk föl remek szereposztásban. Békés András az 1988-as budapesti Mario és varázsló rendezését 1990-ben Kolozsváron is színpadra állította, most ezt a nagyon hatásos, drámai előadást újítjuk föl. A produkció érdekessége, hogy Cippollát a Magyarországon még nem sztárként nyilvántartott, de Európa-szerte nagyon elismert énekes, Kovács István énekli, aki Magyar Állami Operaházban az évad elején A kékszakállú herceg várában a herceget énekli. Mi az eredeti hangszerelésben játsszuk el a darabot" - részletezte Selmeczi György. A 2007-ben elhunyt Hero Lupescu, a román rendezők egyik "nagy oroszlánja" csaknem harminc operát rendezett gazdag pályája során - hívta fel a figyelmet a karmester. Bukarestben kezdte pályáját, de többször rendezett Kolozsváron is. A Gianni Schicchit 1987-ben vitte színre a Kolozsvári Magyar Operában és ezzel az előadással vendégszerepeltek épp húsz éve Budapesten - emlékeztetett rá Selmeczi György. A sodró lendületű produkció címszerepét Sándor Árpád alakítja, aki a világhírű Silviu Purcarete Gianni Schicchi-koncepciójában is megformálta a figurát számos európai országban sikert aratva. Hero Lupescu és Békés András rendezését Gombár Annamária rekonstruálta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.