Zenés színház

Klasszikusok Kolozsvárról

2011.08.07. 12:43
Ajánlom
Egy veretes és egy kortárs klasszikus, Giacomo Puccini és Vajda János egyfelvonásosai a Kolozsvári Magyar Opera előadásában Szegeden. A Gianni Schicchi és a Mario és a varázsló látható augusztus 13-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Gianni Schicchi librettóját Dante Isteni színjátéka alapján írták és egy dúsgazdag firenzei polgár hagyatékának furfangos elosztásáról szól. Vajda 1988-ban bemutatott műve Thomas Mann azonos című elbeszéléséből készült, melyben az illuzionista Cipolla bűvöli meg közönségét, köztük a szerelmi bánatban szenvedő Mariót. Heru Lupescu és Békés András rendezéseit Selmeczi György vezényli.

"Két egyfelvonásossal vendégszerepelünk a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Puccini Gianni Schicchijével és Vajda János Mario és a varázsló című művével, a fesztivál utóbbi két évtizedében először. Ez azért különös adat, mert a szegedi operajátszás fénykora, amely Vaszy Viktor nevéhez fűződik, ezer szállal kötődik Kolozsvárhoz" - mondta el az MTI-nek a próbák közben Selmeczi György karmester.

Vaszy 1944-ig igazgatta a Kolozsvári Magyar Operát, majd a második bécsi döntés utáni menekülési hullám sodorta Szegedre, ahol a pályája kiteljesedett. "Operatörténetileg kiemelkedő jelentőségű rendezéseket elevenítettünk föl remek szereposztásban. Békés András az 1988-as budapesti Mario és varázsló rendezését 1990-ben Kolozsváron is színpadra állította, most ezt a nagyon hatásos, drámai előadást újítjuk föl. A produkció érdekessége, hogy Cippollát a Magyarországon még nem sztárként nyilvántartott, de Európa-szerte nagyon elismert énekes, Kovács István énekli, aki Magyar Állami Operaházban az évad elején A kékszakállú herceg várában a herceget énekli. Mi az eredeti hangszerelésben játsszuk el a darabot" - részletezte Selmeczi György. A 2007-ben elhunyt Hero Lupescu, a román rendezők egyik "nagy oroszlánja" csaknem harminc operát rendezett gazdag pályája során - hívta fel a figyelmet a karmester. Bukarestben kezdte pályáját, de többször rendezett Kolozsváron is. A Gianni Schicchit 1987-ben vitte színre a Kolozsvári Magyar Operában és ezzel az előadással vendégszerepeltek épp húsz éve Budapesten - emlékeztetett rá Selmeczi György. A sodró lendületű produkció címszerepét Sándor Árpád alakítja, aki a világhírű Silviu Purcarete Gianni Schicchi-koncepciójában is megformálta a figurát számos európai országban sikert aratva. Hero Lupescu és Békés András rendezését Gombár Annamária rekonstruálta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Trianon a hétköznapok látószögéből – Új művet mutat be online az Operettszínház

Exkluzív online előadásra készül a Budapesti Operettszínház. Cári Tibor és Dolhai Attila Szétszakítottak című musicaljét négy részben, június 4-én, 5-én, 6-án és 7-én 16 óra 30 perces kezdettel láthatják a színház Facebook-oldalán.
Zenés színház hír

Lángolt az Operaház teteje, a dolgozók oltották el

Kedden kisebb tűz volt a korszerűsítés alatt álló Operaház épületének tetején.
Zenés színház interjú

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.
Zenés színház hír

Szilveszterkor kezdi az új évadot a New York-i Metropolitan Opera

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évad kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.
Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.