Zenés színház

Klezmer az egész

2006.03.24. 00:00
Ajánlom
Valahonnan nagyon messziről hallatszó magányos hegedűszóra a násznép lassított mozdulatokkal táncol. A komorbarna díszletben mindez egyszerre baljóslatú és tiszteletet parancsoló.

György Rózsa Sándor és Kékkovács Mara

Hagyományos falusi ünneplő és városi polgári viselet, férfiak és nők keverednek. Nincsenek elválasztva, ez nem Anatevka.

Többek között a Fidelio magazin márciusi Rondójában is felvetődött a kérdés, mennyire fog hasonlítani a Menyasszonytánc a Hegedűs a háztetőn-re, hiszen mindkét musical a zsidó hagyományokból építkezik, a központi kérdés pedig vallás és családi kötelék konfliktusa. Itt azonban véget is érhet a felsorolás, mert az Indig Ottó színműve alapján Kállai István és Böhm György által írt történet az egyéni sorsról, az identitáskeresésről szól. Arról, hogy a már nem tartozik oda és még nem tartozik ide belső zavarodottságot és külső megbélyegzést von maga után. „Ez hát az én népem” – mondja szorongással vegyes távolságtartással a katolikusnak nevelt Patkós Rózsi, körbenézve özvegy Blum Salamonné városi szalonjában. De az sem megnyugtató, amikor kiderül, hogy a lány vér szerinti szülei reformátusok voltak, mert már kezdte beleélni magát abba, hogy neki a szombat a vasárnap.

Torockón csak a katolikus pap és a rabbi élnek egymás mellett békességben. A pap Shalom!-mal köszön a rabbinak és miseborral kínálja, erre Dicsértessék! és kóser szilvapálinka a válasz. (Egyébként mindkét italt a Tórát sajátosan profánul értelmező és tanító Herskovics kocsmáros készíti.) Fiatal és idősödő szerelmesek egymásra találnak, családi és nemzetiségi viszályok majdnem elsimulnak – a román csendőr, Jonel az egyetlen, aki nem javul meg –, de nincs igazi, feloldást hozó happy end.


Jelenet az előadásból

Béres Attila nem engedi, hogy a negédesség, az édes-bús felé csússzon az előadás, megjeleníti a színpadon a fizikai és lelki kegyetlenséget is. (Talán a szerelmi kettősök obligát szárazjég-füstjét és a „musicalfények” kissé modoros használatát lehetett volna csökkenteni.) A két főszereplő, Kékkovács Mara és György Rózsa Sándor „csak” eléneklik a dalokat, a vívódást ábrázolják, de nem játsszák el. Nem miattuk van súlya a konfliktusnak. A már sokat látott, tapasztalt idősebb korosztály viszi hátán az előadást: Lehoczky Zsuzsa, Felföldi Anikó, Melis Gábor, Mednyánszky Ági, Kovács Zsuzsa, Papadimitriu Athina és Benkóczy Zoltán. Élvezettel komédiáznak, és a szarkazmussal, bölcs humorral kimondott örök igazságok hitelesen hangzanak tőlük. Talán nem véletlen, hogy a legnagyobb tapsot az ő számaik kapják. A fiatalok közül Kerényi Miklós Mátét kell kiemelni a jazz-zenészi karrierre vágyó, Amerikába kivándorló, közben a fülig szerelmesedést életében valószínűleg először átélő Dávid szerepében. Csetlés-botlása nevetést, tánctudása pedig csodálatot kelt.

Fülbemászó és poénokkal teli Jávori Ferenc Fegya zenéje. A jól ismert Yiddishe blues mellett felhangzik klezmer(esített) valcer, tangó, jazz, Karády-féle végzetdal, Kardtánc és még a Radetzky-induló is. A Budapest Klezmer Band kettészakad az előadás időtartamára. A színpadon csak négyen vannak (Nagy Anna, Gazda Bence, Kohán István, Tamás Gábor), a többiek (Jávori Ferenc, Kiss Gábor, Végh Balázs) a zenekari árokban foglalnak helyet. Szerepük passzívabb, mint eddigi színházi közreműködéseik alkalmával: egy jelenetben jönnek a játszók közé, egy alkalommal pedig odaszólnak nekik, hogy „Fegya, játsszatok!”

A korabeli népszámlálások adatai szerint körülbelül 1500-an laktak Torockón. Úgy tűnik, szinte az egész városka a színpadon van, akkora a zsúfoltság az utcán, a kocsmában, a polgári otthonban, illetve a katonai táborban. (Túri Erzsébet díszlete forgószínpadra épült, ezért lehetnek gyorsak a váltások.) A zsidó néptáncoktól a revüszerű betétig széles és színes a Rogács László és Bodor Johanna keverte koreográfiai paletta.

Az egyik kocsmai oszlopra szerencsepatkót szögeztek. Működött.

(Budapesti Operettszínház, 2006. március 18., 19:00; Jávori Ferenc Fegya: Menyasszonytánc; Indig Ottó „Torockói menyasszony” című színműve alapján írta Kállai István és Böhm György, dalszöveg: Miklós Tibor; Rózsi: Kékkovács Mara, András: György Rózsa Sándor, Herskovics: Melis Gábor, Jonel: Imre Sebastián, Majzikné: Lehoczky Zsuzsa, Blumné: Felföldi Anikó, Sára: Mednyánszky Ági, Blanka: Kovács Zsuzsa, Lenke: Papadimitriu Athina, Rabbi: Pálfalvy Attila, Pap: Faragó András, Janka: Szendy Szilvi, Dávid: Kerényi Miklós Máté, Blum: Benkóczy Zoltán; km.: a színház Ének- és Balettkara; Budapest Klezmer Band; díszlet: Túri Erzsébet; jelmez: Füzér Anni; koreográfusok: Rogács László és Bodor Johanna; zenei vezető és vez.: Silló István; rend.: Béres Attila)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.
Zenés színház hír

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház gyász

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Zenés színház ajánló

Ragyogjon az Operaház aranyfényeitől a karácsony!

A Magyar Állami Operaház megkezdte a 2022. január 1. és július 31. közötti előadások jegyeinek értékesítését, így az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett, az Operaház épületébe is újra válthatnak jegyeket az opera és a balett szerelmesei.
Zenés színház ajánló

Jótékonysági gálaelőadás idős artistaművészek megsegítésére – A Fővárosi Nagycirkusz adventi ajánlata

A Fővárosi Nagycirkusz az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetével együttműködve Elkaplak! címmel jótékonysági gálaelőadást szervez az idős artistaművészek megsegítésére. A Csillagtánc című klasszikus cirkuszi előadás teljes bevételét az idős artistaművészeink támogatására fordítják.