Zenés színház

Kodály fejével játszanak

2007.08.07. 00:00
Ajánlom
Ha azt mondják, Székelyfonó Székesfehérváron, a Fő téren, az ember tudja, mit gondoljon. Vagy inkább nem is gondol semmit, a darab dög nehéz, mert nem lehet tudni, mi járt Kodály fejében, amikor a nagyon laza történetfélével öszszefűzött népdalok sorát daljátéknak nevezte el, és színpadra vitette.

Vagyis, azt hiszem, tudom, mi járt a fejében: a népdalmentés, hogy ezeket a dalokat az operai közönség számára is ismerőssé tegye, és ma már tudjuk: nem volt rossz az ötlet, az A csitári hegyek alattot mindenki ismeri, még az is, aki nem tudja, hogy a Székely- fonóból. Ehhez képest pedig Kodályt nyilván nem érdekelte, hogy mit lehet magával a művel kezdeni, főleg az utókornak. Nagy erőkkel csodálatos népi revüt lehet belőle kihozni, kis erőkkel pedig nem érdemes előadni - hát ezért nem gondol semmit előre az ember arról, mi lesz a Fő téren. Mert itt mégis Alba Regia szimfonikusok Drahos Béla vezényletével, és Alba Regia vegyes kar, óvatosan a remény agaraival.

Persze van egy másik oldal is: hogy az énekszólamok nem szörnyű nehezek, nem kellenek a világ legnagyobb énekesei ahhoz, hogy normálisan elénekeljék azt, hogy Most jöttem Erdélyből. És a semmilyen történet esetleg fölszabadítja a rendezői kezet, nem kell eljátszani semmit, nem takar a történet, ha van lelkük a szereplőknek, akkor kitehetik, megmutathatják.

És megmutatják. Tudom, hogy meglepő, engem legalábbis meglepett, de amikor már fél órája tetszett az előadás, akkor éreztem, hogy jobb beadni a derekat. Nem mintha olyan nagyon profi lett volna Réczei Tamás rendezése, de igazából csak technikailag nem profi, a fináléra például sikerült jól eldugnia a két főszereplőjét, oldalt álltak egy kosaras kocsiban, de hiába vannak magasan, ha középen meg mások vannak magasan. Persze, lehet, hogy ez is szándékos, nem lehet egy előadásban két Ádám és Éva, de akkor is furcsa, ha a hangsúlyosabb pár helyett a kevésbé fontosat világítják meg.

Szép jelmezek, (Kiss Borbála munkája), népi motívumokkal, de mégis hatásukban teljesen normális, könnyű, nyári ruhák, a díszlet vasállvány, egy forgatható állványkapu a középen, a mozgás legtöbbször föl-le irányú, ami nemcsak szokatlan az operaszínpadon, ahol nem szoktak majomügyességű szopránok kapaszkodni fölfelé, de közönségbarát is, hiszen a lapos nézőtér hátsó soraiból csak azt lehet jól látni, ami magasan történik. Furcsa, mert zajlik az élet a színen, és néha mintha csak dekorációból zajlana, de mégsem álság, egyszerűnek látszó, de szép táncok szórakoztatják a szemet,
és valami színpadi líra szüle-tik, nincs történés, de van tartalom.

A zene is helyére kerül, mert nem kell megijedni az Alba Regia nevű társulatoktól: Drahos jó kézzel irányít, és az erősítés elég jól fedi a hibákat, különben is, az énekeseken van a hangsúly, legalábbis akusztikailag. Tóth Judit komoly kis énekesnő a Háziaszszony szerepében, sok arca van, és mindet jó nézni, Gábor Géza pedig annyira impozáns hang, hogy az ember már félti, utol tudja-e érni magát, ez a pompás basszus adottság nem árt-e, nem kényelmesíti-e majd el, amikor neki elég, ha kinyitja a száját, már az is esemény. Szép, sötét mezzo Erdélyi Erzsébet is, a többiek pedig legalábbis megfelelnek.

A furcsaság ott van, hogy mindannyian érezzük: Kodályt meg kell menteni, mert sokkal jobb zeneszerző, mint amennyire mostanában gondoljuk. És a színpadi műveknél azt hinné az ember, hogy a megmentés egyetlen lehetséges módja a zene, ha nem akarjuk, hogy a Háry végképp a nyomott személyiségű gyermekek vasárnap délelőtti kötelező szenvedése legyen, akkor úgy kell előadni, ahogyan Fischer Ádám és a rádió együttesei tették az évad során. Ez az előadás meg azt bizonyítja, hogy Kodály színházként is lehetséges, életképes, vagy több is annál: élő. Ha ez már a Kodály-év tanulsága, akkor idén nem volt fölösleges az emlékezés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Zenés színház veszprémfest

José Cura: „A művészetben nincs helye a skatulyáknak”

José Cura az olasz operairodalom slágereivel és a West Side Story fináléjával tér vissza a VeszprémFestre. Ebből az alkalomból adott interjút a Fideliónak a sokoldalú művész, aki éppen Nabuccót rendez Prágában.
Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.